"Το παιδικό βιβλίο είναι σαν το γάλα του μωρού"

"Το παιδικό βιβλίο είναι σαν το γάλα του μωρού. Οι γονείς και οι δάσκαλοι πρέπει να το ψάχνουν με ιδιαίτερη επιμέλεια, γιατί ό,τι μαθαίνει το παιδί στα τρυφερά του χρόνια, δύσκολα το λησμονεί", είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό σε ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας σχετικά με τα παιδικά βιβλία. Και το θυμάμαι κάθε φορά που στέκομαι μπροστά στο ράφι κάποιου βιβλιοπωλείου.
Δεν ξέρω αν υπάρχει κατάλληλος τρόπος να επιλέξεις ένα βιβλίο. Σίγουρα η ηλικία του παιδιού είναι ένας οδηγός, αλλά δεν είναι ούτε αρκετός, ούτε ο μόνος. Το παράδοξο με τα παιδικά βιβλία είναι ότι ενώ προορίζονται για τα παιδιά, μέχρι κάποια ηλικία, είμαστε εμείς που τα διαλέγουμε για λογαριασμό τους, όπως βέβαια και κάθε τι σημαντικό που τα αφορά.
Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι ο τρόπος που διαλέγουμε ένα βιβλίο, μοιάζει πολύ με τον τρόπο που επιλέγουμε το είδος τροφής για τα παιδιά μας, το τρόπο που τα ντύνουμε, τον τρόπο που τα αγαπάμε ή τον τρόπο που τους μιλάμε. Ξεκινάει ίσως από την ίδια την εικόνα που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας ως γονείς, τις δικές μας κλίσεις, τα δικά μας θέλω.
Νομίζω όλοι το έχουμε παρατηρήσει, ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε ένα παιδικό βιβλίο, όταν εμάς των ίδιων «δεν μας πάει». Δεν μας πάνε οι ήρωες, η ιστορία, ακόμα και η εικονογράφηση. Όπως δεν μπορούμε να μαγειρεύουμε στα παιδιά μας κάτι που οι ίδιοι δεν τρώμε ή να τους φορέσουμε κάτι που οι ίδιοι δεν θα αισθανόμασταν άνετα μέσα σε αυτό. Και αν το κάναμε, δεν ξέρω με πόση επιτυχία ή πόση συνέπεια θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή ενός παιδικού βιβλίου, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία, δεν είναι αστεία υπόθεση. Χτίζει (κάτι από) τον χαρακτήρα και τον ψυχισμό του παιδιού. Όπως αστεία δεν είναι και η διατροφή ενός παιδιού, στην προσχολική ηλικία, όπου εδραιώνονται οι διατροφικές του συνήθειες.
Δεν μιλάω σαν ειδικός, το έχω ξεκαθαρίσει. Μιλάω μόνο σαν μητέρα, που παρατηρεί τα παιδιά της να μεγαλώνουν και καταλαβαίνει ότι στην ηλικία αυτή, που οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι περιορισμένες, τα βιβλία που τους διαβάζουμε και οι δραστηριότητες που επιλέγουμε να κάνουμε μαζί τους, είναι ένα σημαντικό κομμάτι από τη θέα του κόσμου που επιλέγουμε να τους δείξουμε.  
Και εδώ τίθεται το ερώτημα…Οι συγγραφείς και οι εκδοτικοί οίκοι, με ποιον στο μυαλό τους γράφουν και εκδίδουν βιβλία….τους γονείς που τα επιλέγουν ή τα παιδιά που τα διαβάζουν…Άλλη κουβέντα, για άλλη στιγμή…
 

Σχόλια