Πωλείται μικρός αδελφός

Όταν ήμουν έγκυος στο γιό μου, όπως όλες οι μαμάδες, είχα πάρει κι εγώ μερικά βιβλία για να προετοιμάσω τη κόρη μου για το νέος μέλος της οικογένειας που θα κατέφθανε. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν.
Τα περισσότερα βιβλία αυτού του είδους, προσπαθούν να μάθουν στα μεγαλύτερα αδελφάκια πως να προσέχουν το μωρό, να βοηθούν τη μαμά να το ταΐσει, ή να το κάνει μπάνιο, πως να παίζει μαζί του και γενικά εστιάζουν μόνο στις θετικές όψεις τις αδελφικής σχέσης. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν το μικρό παιδί σαν “κούκλα” και το μεγάλο σαν “άγγελο”. Όμως, ούτε με κούκλες, ούτε με αγγέλους έχουμε να κάνουμε, το ξέρουν καλά οι μαμάδες, αλλά με ζωντανά, γεμάτα συναισθήματα παιδιά.  

Για το λόγο αυτό, το «Πωλείται μικρός αδελφός» είναι διαφορετικό. Εστιάζει μεν στα θετικά της αδελφικής σχέσης, αλλά με ένα τελείως ανατρεπτικό τρόπο. Η Λύδια, η ηρωίδα του βιβλίου, έχει κάθε διάθεση να αγαπήσει το μικρό αδελφάκι της. Όμως καθώς ο αδελφός της μεγαλώνει και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο από τον προσωπικό της χώρο και χρόνο, το μόνο που θέλει είναι να ξαναβρεί την ησυχία της. Δεν διεκδικεί τα πάντα για τον εαυτό της, αλλά μόνο αυτό που της αναλογεί. Και όταν αυτό δεν καταφέρνει να το έχει…ε τότε επαναστατεί!
Σκαρφίζεται διάφορους τρόπους να «απαλλαγεί» από τον αδελφό της και όταν τελικά τα καταφέρνει, καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο υπέροχα όσο περίμενε.
Το σημαντικό είναι ότι η Λυδία φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα μόνη της. Τα δικά της συναισθήματα την οδηγούν να διεκδικήσει πίσω τον αδελφό της και όχι οι νουθεσίες της μαμάς & του μπαμπά.

Το «Πωλείται μικρός αδελφός» είναι πολύ αληθινό βιβλίο. Απενοχοποιεί το αίσθημα “θυμού” που μπορεί να έχουν τα μεγαλύτερα αδέλφια, δεν το ξορκίζει σαν κάτι κακό, ούτε το αντιμετωπίζει με γλυκανάλατες συμβουλές.
«Σ’αγαπώ, αλλά σεβάσου με για να σε σεβαστώ», μοιάζει να λέει η Λυδία στο μικρό της αδελφό. Και δεν βρίσκω κάτι παράλογο σε αυτό…

Σχόλια