Η συγγραφέας Ράνια Μπουμπουρή, προτείνει Αγαπημένα Παδικά Βιβλία!

Η Ράνια Μπουμπουρή γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1974. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας, με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Σύντομα μετά την αποφοίτησή της στράφηκε επαγγελματικά στο χώρο του βιβλίου: είναι επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα βιβλία της: ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ, ΤΟ ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΦΑΕΙ, ΠΙΠΙΛΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ και Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ενώ ετοιμάζονται τα βιβλία: ΣΤΟ ΓΙΟΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ και ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ, ΜΑΜΑ. Από τις Εκδόσεις Βιβλιόφωνο ετοιμάζονται τα βιβλία της: ΤΟ ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΓΥΑΛΙΑ και ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ, ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ.

Πέντε βιβλία που αγαπά πολύ και τα προτείνει με όλη της την καρδιά είναι:

1. Τα τρία μικρά λυκάκια / Ευγένιος Τριβιζάς · εικονογράφηση Έλεν Οξένμπερυ. - Αθήνα : Μίνωας, 1993.
Ένας μεγάλος παραμυθάς επεμβαίνει με χαρακτηριστική άνεση σ’ ένα κλασικό παραμύθι με αποτέλεσμα, όπως νομίζω ότι ο χρόνος θ’ αποδείξει, να δημιουργήσει ένα καινούργιο κλασικό παραμύθι! Είναι μια ιστορία γλυκιά χωρίς να είναι καθόλου γλυκερή, χαριτωμένη χωρίς να καταφεύγει σε χαριτωμενιές, έξυπνη και διόλου εξυπνακίστικη. Μ’ ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο, χωρίς να είναι κραυγαλέο: η ομορφιά θα νικήσει!



2.Το αρκουδάκι του χιονιού / Πιρς Χάρπερ · μετάφραση Ράνια Μπουμπουρή · εικονογράφηση Πιρς Χάρπερ. - Αθήνα : Ψυχογιός, 2004.
Ένα τρυφερό βιβλίο με πανέμορφη εικονογράφηση. Τα γαλάζια χρώματα του νερού, του ουρανού και των πάγων ταξιδεύουν τον αναγνώστη στον Βόρειο Πόλο την εποχή που ξυπνούν οι πολικές αρκούδες. Το αρκουδάκι βγαίνει από τη σπηλιά και, λαχταρώντας ν’ ανακαλύψει τον κόσμο, δεν ακούει τη συμβουλή της μαμάς του και χάνεται! Η βελούδινη υφή των ζώων σε κάθε σελίδα ξετρελαίνει τα παιδιά, που αγγίζοντας τις εικόνες νιώθουν σαν να χαϊδεύουν στ’ αλήθεια το αρκουδάκι, τη μαμά του, τη φώκια, τον τάρανδο, τους σκύλους. 



3.Μαμά μ' αγαπάς; / Barbara M. Joosse · μετάφραση Μαρία Αγγελίδου · εικονογράφηση Barbara Lavallee. - 1η έκδ. - Αθήνα : Παπαδόπουλος, 2006.
Η καθημερινότητα μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε οικογένεια, σε κάθε τόπο, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αλλά η μητρική αγάπη είναι κάτι παγκόσμιο. Όπως και η ανάγκη του παιδιού για επιβεβαίωση, και η ανησυχία του μήπως μια μικρή σκανταλιά μπορεί να σβήσει την αγάπη της μαμάς του. Το σκηνικό του ξεχωριστού αυτού βιβλίου αποτελεί η Αλάσκα και δίνονται πολλά κι ενδιαφέροντα στοιχεία για τον πολιτισμό των Εσκιμώων.



4. Το μολυβένιο φυλαχτό : Μυθιστόρημα / Avi · μετάφραση Ράνια Μπουμπουρή. - Αθήνα : Modern Times, 2005.
Αγγλία, 14ος αιώνας. Ο 13χρονος Κρίσπιν ζει σ’ ένα φτωχικό χωριό μαζί με τη μητέρα του. Δεν του ανήκει τίποτα, ούτε καν το όνομά του. Η γκρίζα του ζωή γίνεται μαύρη όταν χάνει τη μητέρα του, αλλά ακολουθεί και δεύτερο πλήγμα: τον κατηγορούν άδικα για μια κλοπή και τον επικηρύσσουν. Ένα αγόρι που δεν ξέρει να διαβάζει, να γράφει, να συναναστρέφεται κόσμο, ένα αγόρι που έχει ζήσει όλη του τη ζωή δουλεύοντας στα χωράφια καταλήγει να κρύβεται σαν αγρίμι στο δάσος, κυνηγημένο από όλους τους στρατιώτες του βασιλείου. Κι εκεί γνωρίζει τον άνθρωπο που θα του σώσει τη ζωή και θα του μάθει μια λέξη σπάνια για το Μεσαίωνα, και για κάθε μεσαίωνα: ελευθερία.



5. Ταινίες οικογενειακής τρέλας / Ντομένικα Λουτσάνι · μετάφραση Άμπυ Ραΐκου · εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη. - 1η έκδ. - Αθήνα : Ψυχογιός, 2001
Η Σάρα και η Μαρίνα λατρεύουν τον κινηματογράφο και αποφασίζουν να γυρίσουν μια ταινία. Σενάριο, όμως; Τι καλύτερο από την τρελοοικογένεια της Σάρας! Όλοι τους ένας κι ένας! Ο μπαμπάς, που ζει και αναπνέει για το γάτο του. Η ψηλομύτα μαμά, που μεγαλοπιάνεται. Ο αδελφός, που έχει μανία με τη χέβι μέταλ και ζει στα σύννεφα. Η αδελφή της η καλλιτέχνιδα και ο μικρός αδελφός, που έχει κόλλημα με τη θρησκεία. Όλοι αυτοί, ο καθένας με τη βίδα του, μπλέκονται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Οι δυο νεαρές βάζουν κι αυτές το χεράκι τους και τα κάνουν όλα άνω-κάτω. Αποτέλεσμα; Μια ξεκαρδιστική ταινία. Απολαύστε την!

Σχόλια

  1. Πολύ όμορφο και χρήσιμο ιστολόγιο, τα συγχαρητήριά μου! Μόλις το πρόσθεσα στο blog roll του παρακάτω ιστολογίου που αφορά τα βιβλία γενικότερα:

    http://travelling-through-books.blogspot.com/

    Χάρηκα για τη... διαδικτυακή γνωριμία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου