Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα

Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του.
Στις 23 Αυγούστου 1791 άρχισε η εξέγερση των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομηνικανική Δημοκρατία), που οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων.
Η επέτειος αυτή από το 1998 εορτάζεται ως μια ευκαιρία για περίσκεψη και μελέτη για τα ιστορικά αίτια, τις μεθόδους και τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας για το ανθρώπινο γένος.


Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα
Για παιδιά 9+ ετών
 Συγγραφέας: Κατερίνα Μουρίκη
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος,
Ο Γκασμέντ, ένα νεαρό Αλβανόπουλο ψάχνει για μια καλύτερη τύχη και αναγκάζεται να ξεριζωθεί από την πατρίδα του. Γίνεται πρόσφυγας σε ένα αφιλόξενο τόπο όπου η προκατάληψη κυριαρχεί. Τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, φόβο και απόρριψη. Γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους δουλεμπόρους. Όμως, παρότι ζει σ’ ένα άσχημο κόσμο και βιώνει την απόγνωση, νιώθει “μια γλύκα να κατεβαίνει μέχρι τα βάθη της ψυχής του” και δίνει μαθήματα ανθρωπιάς και αγάπης στους συνανθρώπους του. Παίζοντας μαγικά τη φλογέρα του, δραπετεύει και ξυπνά συναισθήματα Η φιλία αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην ιστορία του Γκασμέντ και αποδεικνύεται πόσο αυτή μπορεί να βελτιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από την περιγραφή μιας σκληρής καθημερινότητας για τον μικρό ήρωα θριαμβεύει η ομόνοια και η αγάπη.
πηγή: http://diaforetikotita.gr/

Σχόλια