Τα παιδιά ρωτούν, οι Νομπελίστες απαντούν.

Σπάνια καταπιάνομαι με παιδικά βιβλία γνώσεων, ίσως γιατί τα παιδιά μου είναι πολύ μικρά ακόμη.
Το βιβλίο αυτό έπεσε τυχαία στα χέρια μου και το ξεκίνησα από καθαρή περιέργεια.
Νομπελίστες όλων των κατηγοριών εξηγούν, με τρόπο το δυνατόν πιο κατανοητό, πολύπλοκα προβλήματα και προβληματισμούς της εποχής μας.
Πέρα από τις καθαρά επιστημονικές ερωτήσεις, όπως, "γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος, πως λειτουργεί το τηλέφωνο, τι είναι ο αέρας, γιατί τα φύλλα είναι πράσινα" κλπ, που θίγουν θέματα, φυσικής, χημείας, ιατρικής, μαθηματικών, την προσοχή μου τράβηξαν κυρίως οι "φιλοσοφικές" ερωτήσεις των παιδιών, όπως "γιατί γίνονται πόλεμοι, γιατί υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, τι είναι η αγάπη" κλπ. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με τις απαντήσεις που δίνονται, έχεις την ευκαιρία να δεις πως σκέφτονται και τι πιστεύουν, άνθρωποι που σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τις τύχες των λαών.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 10 χρονών και πάνω, αλλά και σε όλους τους γονείς, που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα φυσικής, χημείας, ή βιολογίας, δίνοντας τους τα εφόδια να μπορούν αν απαντήσουν σε ενδεχόμενες ερωτήσεις των παιδιών τους, αλλά και να κατανοήσουν οι ίδιοι πως λειτουργούν θεμελιώδεις μηχανισμοί της φύσης, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι μια καλή γενική παιδεία ακόμα και σε αυτή την εποχή της εξειδίκευσης.
Η πιο ουσιαστική, συγκινητική και αληθινή για μένα απάντηση, δόθηκε από τον Ιάπωνα Νομπελίστα της Λογοτεχνίας, Κενζαμπούρο Όε, στο ερώτημα "γιατί πρέπει να πηγαίνουμε σχολείο". Και μόνο για αυτή την ιστορία, αξίζει κάποιος να αποκτήσει το βιβλίο. 
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Bettina Stiekel
Εκδόσεις: Λιβάνη

Σχόλια