Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια: παιδικά βιβλία απο τις εκδόσεις Άγκυρα

Στον κατάλογο της ΜΚΟ "Δίκτυο για τα διακαιώματα του παιδιού" θα βρείτε τα εξής παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Άγκυρα:
Τα κορίτσια και τα αγόρια
Η δικαιοσύνη και η αδικία
Το δώρο της Παπλωματούς
Η καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά
Όλιβερ Τουίστ
(http://www.diaforetikotita.gr/)

 Οι εκδόσεις Άγκυρα, στο  ίδιο πνεύμα, προτείνουν και τα εξής βιβλία:

Όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο
Rodari Gianni
Ηλικία 6+
"Του κόσμου οι μεγάλοι στρατηγοί, να αιματοκυλήσουν βάλθηκαν στη γη. Και από το μεγάλο άχτι τους και τις καμπάνες έριξαν στη μάχη. Μα αυτές χαρμόσυνα χτυπούσαν, στον κόσμο την ειρήνη διαλαλούσαν".
Ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο από το διάσημο Ιταλό, δάσκαλο και συγγραφέα που με ευρηματικό τρόπο καταφέρνει να κάνει τις καμπάνες της Ειρήνης να ηχήσουν, ενάντια στη διεστραμμένο πάθος για πόλεμο, κάθε Στρατηγάρα και κάθε Στραταρχάρα, κάθε εποχής.

Ελεύθερος και όχι ελεύθερος
Μπριτζίτ Λαμπέ - Μισέλ Πυές 
Σειρά: Μαθαίνω τις αξίες της ζωής
Ηλικία 8+
Μπορούμε ν' αποφεύγουμε καταναγκασμούς και υποχρεώσεις και να προσπαθούμε να είμαστε σχεδόν απόλυτα ελεύθεροι στη ζωή μας. Ωστόσο, την ελευθερία αυτή μπορούμε να την χρησιμοποιούμε για να κάνουμε επιλογές που θα μας προσφέρουν χαρά, ευχαρίστηση και θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους. Και τότε η ελευθερία θα γίνει ένα μέσο για να δημιουργήσουμε την ευτυχία μας, μια ευτυχία για την οποία είμαστε υπεύθυνοι.


Ο Πόλεμος και η Ειρήνη
Μπριτζίτ Λαμπέ - Μισέλ Πυές 
Σειρά: Μαθαίνω τις αξίες της ζωής
Ηλικία 8+
Υπάρχουν άνθρωποι στη γη που θέλουν τον Πόλεμο. Και θα υπάρχουν ασφαλώς πάντα. Όμως, υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν την Ειρήνη. Οι πιο πολλοί άνθρωποι μισούν τον πόλεμο και έχουν καταλάβει πολύ καλά τι χρειάζεται για να οικοδομηθεί η ειρήνη. Λοιπόν, τι γίνεται; Τι πρέπει να κάνουμε;

Με λένε Ελπίδα
Σκορδαλά-Κακατσάκη Ευδοκία
Ηλικία 10+
Η Ελπίδα, ένα μικρό κορίτσι, ζει με τη μαμά και τη γιαγιά της σ’ ένα νησί. Η Άχνα, μια μαθητευόμενη μαγισσούλα της φωτιάς, ζει στο τζάκι του σπιτιού της Ελπίδας και φροντίζει τα φλογολούλουδά του. Η Ελπίδα πιστεύει πως είναι το πιο δυστυχισμένο πλάσμα του κόσμου, γιατί ζει καθηλωμένη σε μια αναπηρική πολυθρόνα. Γι αυτό συχνά την παίρνει το παράπονο και κλαίει. Του κάκου προσπαθεί η μαμά να την παρηγορήσει…
Μια χειμωνιάτικη μέρα, η Ελπίδα και η Άχνα συναντούνται. Μια τρυφερή φιλία αναπτύσσεται μεταξύ τους. Η Ελπίδα μαθαίνει πολλά και σπουδαία πράγματα από την Άχνα, που τα…διακόσια ενενήντα εννέα χρόνια της την έχουν κάνει σοφή! Μα πάνω απ’ όλα η Ελπίδα μαθαίνει να…θέλει! Η Ελπίδα θέλει! ΘΕΛΕΙ μ’ όλη της την ψυχή να τρέξει, να παίξει, να κολυμπήσει, να αγαπήσει και να αγαπηθεί! Και να βρεθεί για λίγο στον…ουρανό για να δει τον χορό των Αγγέλων!...

Νταήδες, Εξυπνάκηδες, Δήθεν Φίλοι... και Εσύ!
J.Alexander
Τους ξέρεις δα αυτούς τους τύπους… Οι νταήδες προσπαθούν να σε φοβίσουν.  Οι εξυπνάκηδες κάνουν σαρκαστικά σχόλια εις βάρος σου. Οι δήθεν φίλοι σου γυρνούν ξαφνικά την πλάτη, χωρίς καμιά εξήγηση.
Ίσως καταλήξεις να νιώθεις αποτυχημένος.
Αλλά δεν είναι ανάγκη.  Απλώς πρέπει να χτίσεις τις άμυνές σου, ώστε να μην μπορούν να σε επηρεάσουν οι νταήδες.  Αυτό το βιβλίο θα σου δείξει τον τρόπο…Ένα βιβλίο για όσους έφηβους θέλουν να θωρακιστούν απένταντι στους νταήδες, να γίνουν δυνατοί...


ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΑΝΙ
ΠΛΑΧΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗ
Ηλικία 5+
Η φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' ένα γεράνι, που ζει στο μπαλκόνι κάποιας πολυκατοικίας, και σε μια τρυγόνα, την Ονυτρίγ, που έρχεται από τον Νοτιά, βοηθά και τους δυο τους σε πολλές περιπτώσεις. Ξεπερνάνε απρόβλεπτους κινδύνους. Παίζοντας και μαθαίνοντας να ενεργούν μαζί, γίνονται καλύτεροι. Συνειδητοποιούν τη διαφορά να ζει κανείς συνειδητά και όχι μηχανικά και αυτόματα. Διακρίνουν την ωφέλεια της ειλικρινούς σχέσης και τον τρόπο να την χρησιμοποιούν. Όμως, και η φιλία για να διατηρηθεί χρειάζεται θυσίες. Θα τα καταφέρουν; Το πουλί και το γεράνι δεν είναι μόνοι. Τριγύρω τους, όπως και στους ανθρώπους, πολλά περιστατικά βάζουν τη φιλία τους σε συνεχή δοκιμασία και απαιτούν για να ξεπεραστούν τη δύναμη της καρδιάς τους.

Ρόμπολο, το προσφυγάκι του δάσους
Βακάλη-Συρογιαννοπούλου Φιλομήλα
Ηλικία 6+
Κάποτε ένα δέντρο ζωντανό και καταπράσινο, ρόμπολο καμαρωτό! Για τις ανάγκες τους οι άνθρωποι μια μέρα το έκοψαν. Το βασανίζει ο πόνος του ξεριζωμού, η νοσταλγία και η ανάγκη για επικοινωνία. Μόνο κι έρημο ζητάει παρηγοριά. Ώσπου μια μυγδαλιά που ανθεί στο διπλανό περιβόλι, του κλέβει την καρδιά. Μια τρυφερή ιστορία αγάπης, αλληγορική, γεμάτη καημό και προσμονή.


Σχόλια