Οι εκδόσεις Πατάκη στον κατάλογο "Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια"

Η παρουσία των εκδόσεων Πατάκη, είναι ιδιαίτερα αισθητή μέσα στον κατάλογο της ΜΚΟ "Δίκτυο για τα διακαιώματα του παιδιού", γεγονός που δείχνει μια ανεπτυγμένη ευαισθησία σε θέματα διαφορετικότητας, ισότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, όσον αφορά τις επιλογές σε βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Λόγω του μεγάλου αριθμού βιβλίων των εκδόσεων Πατάκη στον συγκεκριμένο κατάλογο, ακολουθεί παρουσίαση κάποιων από αυτά, τα οποία είναι ενδεικτικά του ύφους και της ποιότητας και των υπολοίπων. 

ΕΛΜΕΡ Ο ΠΑΡΔΑΛΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
συγγραφέας: ΜΑΚ ΚΙ ΝΤΕΙΒΙΝΤ
μεταφραστής : ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ

O Έλμερ είναι ένας παρδαλός ελέφαντας. Ένας ελέφαντας που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Όλοι τον αγαπούν και διασκεδάζουν με τον εύθυμο χαρακτήρα του.
Όμως ο Έλμερ, κουράστηκε να είναι διαφορετικός και αποφασίζει να αλλάξει...
Μια απλή και όμορφη ιστορία που μας δείχνει ότι κάποιες φορές η διαφορετικότητα και η αποδοχή της, μπορεί να είναι πιο δύσκολή για εκείνον που τη "φέρει" στο πετσί του και λιγότερο για τους άλλους γύρω του.

"Δε με λένε Ρεγγίνα... Άλεχ με λένε"
Συγγραφέας: ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΜΑΝΟΣ
Αριθμός σελίδων: 128
Από 15 έως 20 ετών
Τη Ρεγγίνα, από τότε που ήταν μικρό κορίτσι, ο πατέρας της την καμάρωνε για τα μαύρα της μαλλιά και της έλεγε πως είναι όμορφη σαν βασίλισσα.
Τον Άλεχ, από τον καιρό που ήταν μικρό αγόρι, ο πατέρας του τον μάθαινε να προστατεύει τους αδύναμους.
Η Ρεγγίνα και ο Άλεχ ζούσαν στην ίδια γειτονιά. Ερωτευτήκανε. Και μετά ήρθε ο πόλεμος και τους χώρισε. Αλλά η μοίρα τους ήταν κοινή - το ίδιο άγρια.
Ένα ακόμα σπουδαίο βιβλίο του Μάνου Κοντολέων, μια διπλή ιστορία που μιλά για το επώδυνο και τόσο σύγχρονο θέμα της  σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και νέων.

Το παιδί από τη θάλασσα
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφηση: Γούσης, Σπύρος

Ένα Σάββατο πρωί ο Φοίβος χάθηκε μέσα σ΄ ένα τεράστιο πολυκατάστημα με πολύ κόσμο και μεγάλη φασαρία. Είχε πάει για ψώνια με τον πατέρα του, αλλά πήγε για λίγο μόνος του να δει από κοντά μια φουσκωτή βαρκούλα κι ύστερα δεν τον έβρισκε...
Το τι πέρασε ώσπου να γυρίσει στο σπίτι του θα το διαβάσεις σ΄ αυτό το βιβλίο. Θα διαβάσεις ακόμα πώς έγινε και η περιπέτειά του αυτή στάθηκε αφορμή να γνωρίσει "το παιδί από τη θάλασσα" -ένα προσφυγάκι που είχε χάσει κι αυτό τον πατέρα του-, αλλά και να μάθει πράγματα που δεν είχε τύχει ν΄ ακούσει ποτέ του.
Μια τρυφερή ιστορία για τη σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς και ένα
τρανό παράδειγμα του πόσο η οικογένεια μπορεί να διδάξει στο παιδί την αποδοχή, την αλληλεγγύη, την προσφορά. το ήθος στις ανθρώπινες σχέσεις. 

Ονειροφύλακες   
Συγγραφέας: Δαρλάση Αγγελική
Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους
Άραγε υπάρχει κανείς, σε έναν άλλο χώρο και χρόνο, που φυλάει τα όνειρά μας;
Μπορεί...
Μπορεί σε μια χώρα πολύ μακρινή, πέρα από τα όρια του κόσμου που ξέρουμε, χαμένη στα βάθη του μυαλού και ξεχασμένη στην απεραντοσύνη της καρδιάς, χώρα που κανένας χάρτης δεν τη σημειώνει, να υπάρχουν... ονειροφύλακες.
Ονειροφύλακες με μεγάλα και δυνατά, γυάλινα φτερά, για να ταξιδεύουν τα όνειρά μας ψηλά
σε ονειρόδρομους μαγικούς.
Στη Χώρα των Ονειροφυλάκων γεννιέται κι η Έρση, που το όνομά της σημαίνει δροσοσταλίδα. Η Έρση όμως γεννιέται αδύναμη κι έχει μικρά κι ασθενικά φτερά.
Θα καταφέρει να επιβιώσει; Μήπως κάποιο παιδί στις Χώρες των Ανθρώπων μείνει δίχως όνειρα εξαιτίας της "αδυναμίας" της;
Οι "Ονειροφύλακες" είναι ένα παραμύθι που μοιάζει με τη ζωή. Ένα παραμύθι για παιδιά και μεγάλους, που θέλουν να προσθέτουν στην καθημερινότητα άρωμα και γεύση ονείρου.

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ Μ'ΑΓΑΠΑΕΙ
Συγγραφέας: ΒΕΝΙΓΚΕΡ ΜΠΡΙΓΚΙΤΕ
Κατηγορία: ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
Μετάφραση: ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Σελίδες: 28 
Όταν η μαμά και ο μπαμπάς εξαφανίζονται, τα δύο βατραχάκια μένουν μόνα τους στον κόσμο. Η κοτσυφίνα, ο τυφλοπόντικας και ο σκαντζόχοιρος θα ήθελαν πολύ να τα βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο. Τότε εμφανίζεται η μαμά ποντικίνα και αποφασίζει να τα πάρει μαζί της, γιατί «τα βατραχάκια είναι παιδιά. Κι όλα τα παιδιά χρειάζονται ένα μέρος για να ζουν και να παίζουν, καλό φαγητό και κάποιον να τ' αγαπάει!».
Μια τρυφερή ιστορία για την υιοθεσία και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να μας αγαπούν.

Άλλα βιβλία των εκδόσεων Πατάκη στον κατάλογο:
 
Η ιστορία του σκύλου θα δείξει 
Κικο η κότα που έμαθε να πετάει 
Τι κι αν είμαι ασβός 
Λεώνη 
Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι 
Δώσε την αγάπη 
Κρίμα και άδικο 
Μια μπάλα ζωγραφιά 
Μια ιστορία του Φιοντόρ 
Πετάει πετάει η Σίσυ 
Σε ένα πέλαγο ανοιχτό και άλλες ιστορίες 
Ο τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών 
Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά 
Ψυλλοελενη 
Θέλω μια αγκαλιά 
Το κάτι άλλο 
Τα μαγικά μου αφτιά 
Η μαύρη λίμνη 
Μια ζωή σαν τη δική μου 
Το μυστικό τραγούδι της Μάτας  
Το ποτάμι ζήλεψε 
Η Ρίκι 
Παιχνίδι χωρίς κανόνες 
Το άγαλμα που κρύωνε 
Το αστερόσπιτο 
Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια 




 

Σχόλια