Οι εκδόσεις Λιβάνη στον κατάλογο "Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια"

Τα πέντε πρώτα βιβλία της παρουσίασης των εκδόσεων Λιβάνη δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό κατάλογο της ΜΚΟ "Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού". Είναι προσωπικές μου επιλογές που θεωρώ ότι ανταποκρίνονται στα κριτήρια του καταλόγου και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μια επόμενη, αναθεωρημένη έκδοση του. Τα βιβλία είναι όλα εξαιρετικά, θα ήθελα όμως να επιστήσω την προσοχή σας στο βιβλίο "Παιδική ηλικία και τα δικαιώματα του παιδιού" και στο βιβλίο "Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων". Φυσικά και τα δυο αυτά βιβλία προορίζονται για ενήλικες. Ένα μεγάλο μέρος του πρώτου βιβλίου, αναφέρεται και εξετάζει πτυχές της σύγχρονης κοινωνιολογικής προσέγγισης της παιδικής ηλικίας, με βασικό άξονα την οικουμενικότητα ή μη της Σύμβασης για τα διακαιώματα του παιδιού, ενώ το δεύτερο ξετυλίγει το νήμα της εξέλιξης αυτού που εμείς σήμερα ονομάζουμε παιδική ηλικία, ένα όρο αναπάντεχα, για μένα τουλάχιστον, σύγχρονο. Το βιβλίο αυτό μέσα από τις φωτογραφίες, τους αριθμούς, τις στατιστικές, αποτελεί πραγματικό ράπισμα για όλους εμάς που με επιφανειακό ενδιαφέρον και φευγαλέα ίσως συγκίνηση, παρακολουθούμε το δράμα εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο, αλλά και δίπλα μας.

Η Αρήτη της Ροδιάς
Συγγραφέας  : Δημητριάδου Κική
Εικονογράφος  : Ανδρικόπουλος Νικόλας
Έτος έκδοσης  :  2009
Σελίδες  :  30
Τι μπορεί να μεταμορφώσει ένα βασιλιά;
Να τον γλυκάνει τόσο, ώστε να σταματήσει έναν πόλεμο; Να τον κάνει να βγάζει τα μυρμηγκάκια από το πιάτο προσεκτικά, γιατί ούτε αυτά δε θέλει να πληγώσει;
Τι μάγεψε τη βασιλική καρδιά και την έκανε τόσο ευρύχωρη και ανθρώπινη;
Αχ και να γινόταν να συμβεί το ίδιο στους σημερινούς βασιλιάδες του κόσμου!
Για να υπάρχει ελπίδα...

Το Παραμύθι της Μουσικής
Συγγραφέας  : Νευροκολπή Βασιλική
Εικονογράφος  : Ανδρικόπουλος Νικόλας
"Το Παραμύθι της Μουσικής θα μπορούσε να είναι μια αληθινή ιστορία που να αφορά κάθε τέχνη. Αν στεγάζεται κάτω από την σκέπη του παραμυθιτικού λόγου είναι γιατί αυτή είναι φτιαγμένη από ουρανό που επιτρέπει ανεμπόδιστα το φως του να διεισδύσει στην καρδιά του ανθρώπου.
Αν αφορά τη μουσική και όχι κάποια άλλη τέχνη, δεν είναι μόνο γιατί αυτή υπακούει στους ρυθμούς της ανθρώπινης καρδιάς, αλλά και γιατί στο παρελθόν η μουσική αποτέλεσε ισχυρή ενοποιητική δύναμη ανθρώπων, πολιτισμών, κόσμων ολόκληρων.
Ο μύθος αποτελείται από μια διαδοχική σειρά ανατροπών που οδηγούν διαρκώς σε νέες συνθήκες ανοίγοντας λίγο λίγο το δρόμο προς το παράδοξο και ακατανόητο μυστήριο της ύπαρξης, ταυτόσημο της ουσίας της, δηλαδή της αγάπης.
Η παραίτηση από την αψεγάδιαστη τελειότητα παράλληλα με την αποδοχή της ανθρώπινης αδυναμίας θα φέρει στον κόσμο την Θεοδώρα από τους μέχρι τότε άτεκνους ηλικιωμένους γονείς της.
Η αποδοχή της τυφλότητας από την ίδια την Θεοδώρα θα αναπτύξει τα άλλα της χαρίσματα σε τόσο αξιοθαύμαστο βαθμό ώστε η αδυναμία της να μεταποιηθεί σε φωτεινή δύναμη που θα την κάνει σοφή.
Η αναπτυγμένη της ακοή που την οδηγεί στην στενή σχέση της με την μουσική θα δημιουργήσει μέσα της την ταύτιση: μουσική-έρωτας-γάμος, με αποτέλεσμα να ζητά να παντρευτεί μουσικό όταν έρχεται η ώρα του γάμου.
Η γνωριμία της με τις μουσικές ποικιλίες της Μεσογείου, -καθώς περνούν ως υποψήφιοι γαμπροί οι μουσικοί-, αναδεικνύει την διαφορετικότητα των ανθρώπων, των μουσικών, των πολιτισμών.
Η γνώση όμως δυσχεραίνει την επιλογή που αφορούσε μέχρι τότε λογικά σχήματα. Σχήματα που θα καταρρεύσουν μπροστά στο αίσθημα της αγάπης που ξυπνά ένα τραγούδι που ακούει η ενήλικη Θεοδώρα μια νύχτα από τον παιδικό της φίλο τον Αλέξιο.
Η παιδική αγάπη ενηλικιώνεται και η επιλογή γίνεται καρδιακά.
Όταν αναχωρούν οι μουσικοί για τις πατρίδες τους αφήνουν δώρο στο ζευγάρι τα μουσικά τους όργανα και παίρνουν μαζί τους το μεγάλο δώρο που τους έκανε η αρχοντοπούλα, τη σοφία της: "...πως από μόνη της η μουσική, όπως ίσως κάθε τέχνη, δεν είναι αρκετή για να κερδίσεις μια καρδιά αν δεν την αγαπάς αληθινά..."
Έτσι, ο μουσικός διάλογος μέσα στο παραμύθι, -η οικείωση του ξένου δηλαδή-, είναι αυτός που οδηγεί αφενός στην κατανόηση των πολιτισμών των γειτονικών λαών, αλλά και στην αυτογνωσία της δικής μας πολιτιστικής ταυτότητας και εν τέλει... της καρδιάς μας."
http://animusanimus.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

Το δάσος που άλλαξε όνομα
Μια ελεύθερη απόδοση του μύθου του Αισώπου "Μαϊμού και αλεπού"
Συγγραφέας  : Δενεζάκη Λιάνα
Εικονογράφος  : Δενεζάκη Λιάνα
Έτος έκδοσης  :  2006
Σελίδες  :  30
Σε ένα πυκνό και καταπράσινο δάσος,
που το έλεγαν το Δάσος της Φοβέρας,
τα Σκιουράκια δεν έπαιζαν φουντουκοπόλεμο,
ο Λαγός δε γαργαλούσε τη Χελώνα
και ο Τζίτζικας δεν τραγουδούσε.
Αιτία ήταν τα μεγαλύτερα ζώα,
που τρόμαζαν και φοβέριζαν τα μικρότερα.
Τα έσπρωχναν, τους τραβούσαν τα μουστάκια και τ' αφτιά,
τους πατούσαν τον κάλο...
Έτσι περνούσαν οι μέρες.
Μέχρι που ο Σκίουρος ένα πρωί βρήκε τη λύση!!!

Ένας ξεχωριστός φίλος
Όλα ξεκίνησαν μ' ένα κίτρινο ποδήλατο
Συγγραφέας  : Θεοχάρη Άννη
Εικονογράφος  : Καραμπατζιά Βίλλυ
Έτος έκδοσης  :  2010
Σελίδες  :  45
Η μικρή Σοφία είναι πολύ χαρούμενη με το καινούριο της κίτρινο ποδήλατο και δε χορταίνει να κάνει πετάλι σε όλο το πάρκο.
Τι γίνεται όμως όταν ο Πέτρος, ο στρουμπουλός συμμαθητής της, ζητάει να τον πάει μια βόλτα; Μια ξεχωριστή φιλία ξεκινάει!
Θα θυσιάσει ο Πέτρος τις λιχουδιές του για να μπει στην ομάδα βόλεϊ;
Και τι θα κάνει η Σοφία για να τον βοηθήσει;
Μια ιστορία για τη σπουδαιότητα της φιλίας και τη διαφορετικότητα.

Παιδική ηλικία και τα δικαιώματα του παιδιού
Συγγραφέας  : Συλλογικό έργο
Επιμελητής  : Γκίβαλος Μενέλαος Α., Δασκαλάκης Δημοσθένης Ι.
Έτος έκδοσης  :  2011
Σελίδες  :  285
Ο συλλογικός αυτός τόµος βασίζεται στο περιεχόµενο εισηγήσεων µιας ηµερίδας που πραγµατοποιήθηκε στο Κεντρικό Κτίριο του Πανεπιστηµίου Αθηνών µε πρωτοβουλία και συνεργασία αφενός της Κατεύθυνσης "Κοινωνιολογία Εργασίας, πολιτικές αγοράς εργασίας - µειονότητες - παιδική ηλικία" του Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών και αφετέρου του Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστηµών του Τοµέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τµήµατος Δηµοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε την ευκαιρία της συµπλήρωσης των τεσσάρων πρώτων χρόνων λειτουργίας αυτής της Κατεύθυνσης.
Η συγκεκριµένη θεµατική αντιµετωπίζεται κοινωνιολογικά και πολυεπιστηµονικά και, ενσωµατώνοντας µε τη µορφή ειδικού ένθετου το "Βήµα των Νέων Επιστηµόνων", καθιερώνει την ανάδειξη της πρώτης επιστηµονικής παραγωγής µεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων µας.

O ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου
Συγγραφέας: Tahar Ben Jelloun
Έτος: 1998
Αριθμός Σελίδων: 108
«Τα παιδιά είναι περίεργα. Κάνουν πολλές ερωτήσεις και περιμένουν συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις. Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από τις ερωτήσεις ενός παιδιού. Η κόρη μου μου έκανε ερωτήσεις για το ρατσισμό, όταν με συνόδεψε σε μια διαδήλωση εναντίον ενός νομοσχεδίου για τη μετανάστευση. Τα παιδιά έχουν περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλο τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι δε γεννιέται κάποιος ρατσιστής, αλλά γίνεται. Μερικές φορές. Τούτο το βιβλίο, που προσπαθεί ν' απαντήσει στις ερωτήσεις της κόρης μου, απευθύνεται στα παιδιά, που δεν έχουν ακόμα προκαταλήψεις και θέλουν να καταλάβουν. Όσο για τους μεγάλους που θα το διαβάσουν, ελπίζω ότι θα τους βοηθήσει να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δικών τους παιδιών, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητικές απ' ό,τι πιστεύει κανείς».
Τ.Μ.Τ.

Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων
Μια ιστορία της παιδικής ηλικίας από την αρχαιότητα ώς τον 21ο αιώνα
Συγγραφέας  : Καρζής Θόδωρος
Έτος έκδοσης  :  2008
Σελίδες  :  235
Παρά τον υπότιτλο, το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή ιστορία της παιδικής ηλικίας, έστω και από την αρχαιότητα ώς τον 21ο αιώνα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, γιατί, παράλληλα με τα πολυάριθμα ιστορικά στοιχεία του, αγκαλιάζει και όλες τις παραμέτρους, τις κοινωνικο-οικονομικο-θρησκευτικές αντιλήψεις και τις ποικίλες δραστηριότητες που αφορούν το παιδί. Η θέση του παιδιού στην πατριαρχική και τη σύγχρονη οικογένεια, η παιδική εργασία (που εξικνείται έως τη δουλεία), το παιχνίδι, η παιδεία, ο πόλεμος, η μοίρα του κοριτσιού είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του. Μαζί μ’ αυτά, σε ειδικό παράρτημα, περιλαμβάνει και τα πλήρη κείμενα της Διακήρυξης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Δεκάδες έγχρωμες εικόνες, με αναλυτικές λεζάντες, υποστηρίζουν και τεκμηριώνουν τα στοιχεία του κειμένου.
Ένα θέμα εξαιρετικά σπάνιο στη διεθνή βιβλιογραφία, για πρώτη φορά στην ελληνική.

Άλλα βιβλία των εκδόσεων Λιβάνη στον κατάλογο http://www.diaforetikotita.gr/
ο Πρασινοπασχαλιάς 
ο κόσμος τρελλάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε 


Σχόλια