Οι εκδόσεις Μεταίχμιο στον κατάλογο "Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια"

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν επίσης μια πολύ αισθητή παρουσία στον κατάλογο για τη διαφορετικότητα, με επιλογές βιβλίων κυρίως μεταφρασμένης παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Ο πλήρης κατάλογος των βιβλίων βρίσκεται στο τέλος της παρουσιάσης, ενώ θα δούμε αναλυτικότερα μερικά χαρακτηριστικά βιβλία που περιέχονται στον κατάλογο του "Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού".   
Η καινούρια μαθήτρια   
Συγγραφέας: Duval Elisabeth
Μεταφραστής: Ρώσση - Ζαΐρη Ρένα
Εικονογράφος: Oriol Elsa
Ηλικίες: Από 6 Μέχρι 8
Η δασκάλα διαλέγει τον Παύλο να βοηθήσει την Ελίνα, την καινούρια μαθήτρια να προσαρμοστεί, αλλά εκείνος θυμώνει, γιατί δεν παίζει με τα κορίτσια. Και δε θέλει να γίνει υπηρέτης της. Μέχρι που η Ελίνα τού ζητάει να γίνει ο πρίγκιπάς της... Ένα βιβλίο που βοηθάει τα παιδιά να ενταχτούν στο δυναμικό της ομάδας, να προβληματιστούν πάνω στο θέμα της διαφορετικότητας, χωρίς διδακτισμούς και να μάθουν να αποδέχονται τον άλλο.


ΚΛΙΚ. Δέκα φωνές, μία ιστορία
Συγγραφείς: Ρουθ Οζέκι, Ρόντι Ντόιλ, Ντέιβιντ Όλμοντ, Νικ Χόρνμπι, Λίντα Σου Παρκ, Ντέμπορα Έλις, Τιμ Γουάιν-Τζόουνς, Έοϊν Κόλφερ, Γκρέγκορι Μαγκουάιρ, Μάργκο Λάναγκαν
μετάφραση: Φανή Πανταζή
Σελίδες: 208
Δέκα δημοφιλείς και πολυβραβευμένοι συγγραφείς ενώνονται για ένα μυθιστόρημα γεμάτο θαύματα και εκπλήξεις.
Ένας κεντρικός ήρωας, ο George Keene, μεγάλος ανθρωπιστής και σπουδαίος φωτορεπόρτερ, αφιερώνει πενήντα χρόνια της ζωής του ταξιδεύοντας σε όλη τη Γη, προσπαθώντας με το έργο του να αλλάξει τον κόσμο. Όταν πεθαίνει, αφήνει στα εγγόνια του, τη Μάγκι και τον Τζέισον, μια κληρονομιά-δώρο: την κάμερά του, μια συλλογή από σπάνιες φωτογραφίες και ένα χειροποίητο κουτί με όστρακα.
Είναι δώρα που θα τους πάνε πολύ μακρύτερα από όσο μπορούσαν να φανταστούν, σε δρόμους τους οποίους περπάτησε και σε μέρη στα οποία έζησε ο παππούς τους. Τα ταξίδια αυτά, ταξίδια στο παρελθόν και στο μέλλον, θα τους βοηθήσουν να αποκαλύψουν μυστικά και να αλλάξουν τη ζωή τη δική τους αλλά και πολλών άλλων...
Συλλογή από τρυφερές και συνάμα χιουμοριστικές ιστορίες, που υμνούν τη ζωή, την αγάπη, τη φιλία, την ειρήνη, την προσφορά.

Σιρανό. Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη
Συγγραφέας: Εντμόν Ροστάν
Εικονογράφος: Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ
απόδοση: Μελίνα Καρακώστα
διασκευή - κείμενα: Τάι-Μαρκ Λε Ταν
Μια ιστορία για την ομορφιά της ψυχής που μπορεί να νικήσει κάθε εξωτερική ατέλεια. Μια περιπέτεια σ' έναν κόσμο γεμάτο αγάπη και ευαισθησία, με πρωταγωνιστή τον Σιρανό, έναν από τους πιο αγαπημένους κλασικούς ήρωες του κόσμου και την εικονογράφηση της μοναδικής Ρεμπέκα Ντοτρέμερ.

ΠΕΤΡΑ, ΨΑΛΙΔΙ, ΧΑΡΤΙ (e-book)
Συγγραφέας: ΜΠΟΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Με μια πρωτότυπη σύλληψη ο συγγραφέας μεταμορφώνει τα άρθρα της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε χρωματιστές ιστορίες παιδιών του κόσμου. Ο μικρός Λευτέρης θα ξεκινήσει για μια ποδηλατάδα στο πάρκο, που αυτή τη φορά θα τον βγάλει σ' ένα άλλο πάρκο, πολυεθνικό, γεμάτο παιδιά και ιστορίες ενός κόσμου που αγνοούσε. Τα παιχνίδια της παρέας εναλλάσσονται και οι ιστορίες ξετυλίγονται. Κάθε ιστορία αντιστοιχεί και σε κάποιο άρθρο της Σύμβασης που καταστρατηγείται. Όλα αυτά σε μια αφήγηση χωρίς διδακτισμούς και πομπώδες ύφος. Η εικαστική δύναμη του βιβλίου και τα έντονα χρώματα ζωντανεύουν τις φωνές των παιδιών και εξυπηρετούν τον βασικό σκοπό του εγχειρήματος: ν' αποτελέσει μια πρόταση αισθητικής και συναισθηματικής αξίας που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται το κείμενο της Σύμβασης, με τρόπο κατανοητό από τα παιδιά.

Ένας αρκούδος στο σχολείο
Συγγραφέας: Κάρι Γουέστον
Εικονογράφος: Τιμ Γουόρνς
Σελίδες: 40
Μια μέρα η δασκάλα η κυρία Κοκοκό ανακοινώνει στα παιδιά της τάξης της ότι θα αποκτήσουν έναν καινούργιο συμμαθητή. Εκείνα ενθουσιάζονται. Όταν όμως βλέπουν ότι ο συμμαθητής τους είναι ένας μαλλιαρός, φοβερός και τρομερός αρκούδος, αρχίζουν να ουρλιάζουν. Ο Μπίλι, παρόλο που είναι διαφορετικός, θα καταφέρει να κάνει καινούργιους φίλους και να ενσωματωθεί στην ομάδα της τάξης του.
Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και τη δυναμική της ομάδας.


Το μονοπάτι του σοφού
Σειρά: Τα Δικαιώματα του Παιδιού
Αλίξ Καμπρέρα
Εικονογράφος: Ρόζα Μ. Κούρτο
Σελίδες: 36
Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μέσα από μία απλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της κάθε αρχής. Στο τέλος κάθε βιβλίου παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
 Τρία παιδιά από τρία διαφορετικά χωριά κατευθύνονται προς τον Ναό του Σοφού για να γίνουν μαθητές του. Ο Σοφός θα επιλέξει μόνο ένα παιδί, κι έτσι τα παιδιά ανταγωνίζονται για να τον εντυπωσιάσουν. Στον δρόμο για τον Ναό όμως αντιλαμβάνονται πως ο καθένας μόνος του είναι δύσκολο να τα καταφέρει, και αποφασίζουν να συνεργαστούν. Όταν φτάνουν στον Ναό του Σοφού, τα περιμένει μια μεγάλη έκπληξη…
Η ιστορία αυτή βασίζεται στην Πρώτη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα, χωρίς την παραμικρή διάκριση.

Στον κατάλογο http://www.diaforetikotita.gr/ περιλαμβάνονται επίσης τα παρακάτω βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο:
Οι δυο μαμάδες του Μελένιου 
101 τρόποι να σώσεις τη γη 
Μήνυμα σε ένα μπουκάλι 
Παραμύθια από το τηλέφωνο 
Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός 
Ο ερωτευμένος 
Η παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου  

Σχόλια