Ο Δημήτρης Μαμαλούκας, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία, χριστουγεννιάτικα και άλλα...

Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα βιβλία

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία
A Christmas Carol  
Συγγραφέας: Dickens Charles
Μεταφραστής: Αγγελίδου Μαρία
Εικονογράφος: Lynch P. J.
Εκδότης: Αίσωπος
Αριθμός Σελίδων: 166
Μια κρύα νύχτα, ξημερώνοντας Χριστούγεννα, διαλέγει ο Ντίκενς για να ξετυλίξει το κουβάρι της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του, και σκιαγραφεί με τρόπο ανεπανάληπτο μία από τις πιο κλασικές φιγούρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Εμπενέζερ Σκρουτζ.
Η "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" πρωτοκυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1843 και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Από τότε και μέχρι τις μέρες μας διαβάστηκε και αγαπήθηκε όσο ελάχιστα κλασικά κείμενα. Το μήνυμά της, διαχρονικό και επίκαιρο, αναδεικνύεται πανίσχυρο μέσα από την εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου και την εμπνευσμένη εικονογράφηση του Π. Τζ. Λιντς.

Το πολικό εξπρές
The polar express    
Συγγραφέας: Van Allsburg Chris
Μεταφραστής: Μεγαπάνος Νίκος
Εικονογράφος: Van Allsburg Chris
Εκδότης: Άμμος
Αριθμός Σελίδων: 30
"Παλιά οι περισσότεροι φίλοι μου μπορούσαν ν' ακούνε το κουδουνάκι, αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια, δεν άκουγαν τίποτα. Μια Πρωτοχρονιά, ακόμα και η Σάρα διαπίστωσε πως δεν μπορούσε ν' ακούσει πια το γλυκό του κουδούνισμα.Όμως εγώ, παρόλο που έχω τώρα μεγαλώσει, ακούω πάντα το κουδουνάκι, όπως τ' ακούνε όλοι όσοι πιστεύουνε αληθινά."
H κλασσική Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη.


Αγαπημένα βιβλία για το 2011

Ιπτάμενες σελίδες
Συγγραφέας: Παπαθεοδώρου, Βασίλης
Εικονογράφος: Μπουλούμπασης, Πέτρος
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Σειρά: Νεανική Βιβλιοθήκη
Ηλικια απο: 10 ετών.
Κανείς από τους κατοίκους της Πανδυσίας -Βόρειας και Νότιας- δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι οι σκισμένες σελίδες κάποιου βιβλίου, παρασυρμένες από τον άνεμο, θα παρέσερναν τελικά και τις τύχες πολλών από αυτούς. Σελίδες που έφταναν σε παιδιά και μεγάλους και, κατά ένα μαγικό τρόπο, μιλούσαν για τις ζωές τους, τους έκαναν να βλέπουν το μέλλον. Δεν ήταν όμως όλοι έτοιμοι να αναγνωρίσουν και να δεχτούν την αλήθεια που αυτά τα φύλλα χαρτιού τούς αποκάλυπταν και η οποία θα τους οδηγούσε σε μια νέα πραγματικότητα. Οι περισσότεροι την αγνόησαν, άλλοι την πολέμησαν με λύσσα. Και ήταν τόσο απλό να την ακολουθήσει κανείς... αρκεί να αφηνόταν στη γοητεία της συγκεκριμένης σελίδας που ο αέρας έφερνε στα χέρια του.
Κι αυτή θα του έλυνε όλα του τα ερωτήματα.
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο δράση και αγωνία, που αποδεικνύει ότι το διάβασμα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, μια μεγάλη περιπέτεια που όλοι πρέπει να ζήσουμε.

O Ορφέας και οι νταήδες με τα κίτρινα ποδήλατα   
Συγγραφέας: Αυτζής Μερκούριος
Εικονογράφος: Βαρβαρούση Λήδα
Εκδότης: Ψυχογιός
Σειρά: Φραουλίτσα
Ηλικίες: Από 4
Έτος Έκδοσης: 2011
Αριθμός Σελίδων: 45
Ο Ορφέας τον τελευταίο καιρό κλείνεται στο δωμάτιό του και δε μιλάει ούτε στη μαμά του. Μια παρέα αγοριών, τα Κίτρινα Ποδήλατα, τον ενοχλούν συνεχώς. Τον κοροϊδεύουν, τον σπρώχνουν, τον απειλούν, του τρώνε το κολατσιό, του παίρνουν το χαρτζιλίκι... Κι ο Ορφέας φοβάται.
Ώσπου, μια μέρα παίρνει την απόφαση να τους αντιμετωπίσει. Άραγε θα τα καταφέρει; Τι χρειάζεται το μπλοκ ζωγραφικής του; Και τι σχέση μπορεί να έχουν ένα μυρμήγκι κι ένας ελέφαντας;
Ένα βιβλίο για την ενδοσχολική βία, γραμμένο με ευαισθησία και αγάπη.


Γνωρίζοντας το σημερινό μας συγγραφέας:
Ο Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Είναι πεζογράφος και μεταφραστής, πτυχιούχος Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Lecce, Ιταλία.
Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα (που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο Όσο υπάρχει αλκοόλ…), Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού, Η απαγωγή του εκδότη, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα, (που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ-ΕΡΤ 2007), Η μοναξιά της ασφάλτου και το Κοπέλα που σε λένε Φίνι. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ανθολογίες (Ελληνικά Εγκλήματα, Το τελευταίο ταξίδι, Υπόγειες ιστορίες, Έρως 13 κ.α.).
Μέσα στο 2011 εκδόθηκαν τα πρώτα του δύο παιδικά μυθιστορήματα: Ένα ασυνήθιστο σχολείο και Μια περίεργη χρονομηχανή βιβλίο 1 & βιβλίο 2 της σειράς Τα παιδιά του Χρόνου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου