Η Ιωάννα Μπακιρτζή - Μπαμπέτα, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία, χριστουγεννιάτικα και άλλα...

Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα βιβλία:

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Κυριάκος Χαρίτος
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Μα πού πήγαν όλοι; Ο Άγιος Βασίλης, οι τάρανδοι, ο χιονάνθρωπος, το έλατο και γενικά οτιδήποτε μας θυμίζει Χριστούγεννα; Τι κάνει ο μικρός κοκκινολαίμης, μαζί με μια παλιά κούκλα, ένα κεράκι, μια οικογένεια μυρμηγκιών, ένα ταξιδευτή πιγκουίνο κι άλλους παράξενους ήρωες;
Ένα μαγικό βιβλίο με λίγα λόγια αλλά πολλά συναισθήματα. Συγκίνηση και νοσταλγία. Εικόνες και λέξεις που σε κάνουν να νιώθεις τι πραγματικά είναι τα Χριστούγεννα!

Γράμματα από τον Άϊ - Βασίλη
Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ
Κάθε Δεκέμβριο, τα παιδιά του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν λάβαιναν ένα φάκελο με γραμματόσημο από το Βόρειο Πόλο. Ο φάκελος περιείχε μια επιστολή με παράξενο τρεμουλιαστό γραφικό χαρακτήρα, μαζί με σχέδια και όμορφες χρωματιστές ζωγραφιές. Τα γράμματα αυτά ήταν από τον Άγιο Βασίλη.
Περιγράφουν θαυμαστές ιστορίες από τη ζωή του στο Βόρειο Πόλο. Για το πως οι τάρανδοι λύθηκαν και τα δώρα σκόρπισαν παντού, για τον άτυχο Πολικό Αρκούδο που έπεσε στη στέγη του Άγιου Βασίλη, για τον πόλεμο με τους καλικάντζαρους, κι ένα σωρό άλλα. Μερικές φορές ο Πολικός Αρκούδος έγραφε με τη σειρά του κάποια ορνιθοσκαλίσματα, ενώ ο Ίλμπρεθ, το Ξωτικό, πρόσθετε τα δικά του καλλιγραφικά γράμματα.
Τα γράμματα αυτά τα έφερνε ο ταχυδρόμος. Και τα παιδιά του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν όμως έγραφαν στον Άγιο Βασίλη. Και τα γράμματα εξαφανίζονταν από το τζάκι, όταν κανένας δεν βρισκόταν στο δωμάτιο. Είναι βιβλίο ξεχωριστό, από ένα σπουδαίο παραμυθά!

Αγαπημένα παιδικά βιβλία για το 2011:


ΟΥΦ! Οι απίθανες ιστορίες του Άρη
Χρήστος Μπουλώτης
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
Ο Άρης είναι ένα παιδί αλλιώτικο από τα άλλα. Έχει ένα σκύλο τον Έντι, ένα μπαμπά που δεν τον διάλεξε αυτός, αλλά η μαμά του. Ένα παππού και μία γιαγιά. Ο Ευθύμης είναι ο κολλητός του, ενώ η Μαρία η μεγάλη του συμπάθεια. Η δυσλεξία του τον δυσκολεύει. Λίγο μόνο. Μπαίνει στις ίδιες περιπέτειες με τον Σπάιντερμαν και μια φορά, ταξίδεψε με εξωγήινους μέσα σε ένα διαστημόπλοιο που έμοιαζε με κουραμπιέ. Ξέρει πολλά πράγματα: πώς γεννιούνται τα παιδιά, πώς να γράψει ένα τραγούδι ραπ και να κάνει ταχυδακτυλουργικά. Τον τελευταίο καιρό πάντως παίζει με το ζόρι ένα παιχνίδι των μεγάλων. "Οικονομική κρίση" το λένε. Το καλό είναι πως πάντα χαμογελάει και μαζί του χαμογελάμε κι εμείς.Ένα βιβλίο σύγχρονο και αληθινό από τον αγαπημένο και βραβευμένο Χρήστο Μπουλώτη


ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΣΕΛΟΚ ΤΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ
Ιωάννα Μπουλντούμη
Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Ποιος είναι ο Σέλοκ; Ένας πανέξυπνος, ασυμβίβαστος, γκρινιάρης αλλά πέρα για πέρα γοητευτικός επιθεωρητής. Σπεύδει να λύσει κάθε δύσκολη υπόθεση. Το μυστήριο της τεμαχισμένης μπαγκέτας, γι’ αυτόν είναι παιχνιδάκι. Στη δεύτερη ιστορία εκνευρίζεται, τρέμει από αγανάκτηση. Δεν είναι δουλειά του κοτζάμ αστυνομικός να ασχολείται με τις προετοιμασίες ενός γάμου. Μήπως τελικά όμως είναι στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή; Ένας πλάστης λογοπλάστης, μια αγκινάρα και μια τούρτα φράουλα ανακρίνονται. Στο τέλος όλοι τον χειροκροτούν.«Ο Σέλοκ / το Σέλινο / ο επιθεωρητής Του νόμου / και της τάξης / ο μόνος εγγυητής!»Ένα βιβλίο πιο αστείο κι από αστείο. Κάθε φράση ξεκαρδιστική, κάθε ήρωας απολαυστικός. Μετά από αυτή την εμπειρία, σίγουρα θα κοιτάτε το ψυγείο σας με άλλο μάτι!


Γνωρίζοντας τη σημερινή μας συγγραφέα:

Γεννήθηκα το 1975 στη Γλυφάδα. Σπούδασα Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ασχολήθηκα με την έρευνα για τη ζωή των ηλικιωμένων στην ελληνική περιφέρεια.
Παρακολούθησα σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού με την Κυρία Σάσα Βούλγαρη, καθώς και σεμινάρια συγγραφής παιδικού βιβλίου στο ΕΚΕΒΙ με την Κυρία Ελένη Σβορώνου και τον Κύριο Χρήστο Μπουλώτη. Επίσης στο ΕΚΕΒΙ ολοκλήρωσα τον κύκλο σεμιναρίων συγγραφής μυθιστορήματος με τον Κύριο Στρατή Χαβιαρά καθώς και το σεμινάριο ‘’H θεωρία της λογοτεχνίας’’, με διδάσκοντες τον Κύριο Κώστα Κατσουλάρη και την Κυρία Σώτη Τριανταφύλλου. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ σεμινάριο μετάφρασης παιδικού βιβλίου με την κυρία Μαρία Αγγελίδου.
Τον Μάρτιο του 2009 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κυκλοφόρησε το πρώτο μου παιδικό βιβλίο με τον τίτλο "Η Μελίνα ντετέκτιβ", εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια.
Το διήγημα μου "Η γιαγιά κυρία Ελισάβετ" κέρδισε στο διαγωνισμό διηγήματος που διοργάνωσε το diavasame.gr και εκδόθηκε από τον Ελευθερουδάκη τον Ιούνιο του 2009, σε μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο "19 νέα βήματα". Τον Δεκέμβριο του 2009 το παραμύθι μου ’’Το δέντρο μου’’, απέσπασε έπαινο, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Τον Μάιο του 2011, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο ‘’Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου’’, εικονογράφηση της Βίλλυ Καραμπατζιά.

Σχόλια