Η Ιωάννα Μπουλντούμη, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία, χριστουγεννιάτικα και άλλα...

Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα βιβλία:

Άγιε Βασίλη, δεν είσαι εντάξει
Εκατό γράμματα
Μετάφραση: Τότα Τσάκου-Κονβερτίνο
Εκδόσεις Γνώση
Για μεγάλους
Πόσο αγαπώ αυτό το βιβλίο! Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κομοδίνο μου, όπως και κάθε χρόνο από τότε που το απέκτησα, και μερικές στιγμές νιώθω την ανάγκη να ανατρέξω σε μια από τις 100 αληθινές επιστολές που είναι γραμμένες από παιδιά και απευθύνονται στον Άγιο Βασίλη, τη Μπεφάνα, την Αγία Λουκία και τον άγιο Νικόλα. Ακούστε πώς έχει: Σε μια συνοικία της Ρώμης, σε μια υπηρεσία των ιταλικών ταχυδρομείων, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες επιστολές από παιδιά τις οποίες οι υπάλληλοι φροντίζουν όχι μόνο να τις διαβάζουν αλλά και να τις απαντούν, συνοδεία ενός συμβολικού δώρου. Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι λοιπόν αναζήτησαν τις επιστολές αυτές και τις συγκέντρωσαν σ’ αυτό το βιβλίο που σκορπίζει γέλιο αλλά και συγκίνηση, ελπίδα αλλά και ανησυχία. Γιατί μέσα από αυτές τις επιστολές, με τα αυθεντικά συναισθήματα αφού γράφτηκαν από παιδικά χέρια, διακρίνεις τη φτώχια, την ευμάρεια, τη χαρά, τις λύπες, τη φροντίδα και την κακοποίηση. Τα παιδιά μιλούν ειλικρινά κι εμπιστευτικά απέναντι τους αγίους της επιλογής τους και με λίγες ή περισσότερες γραμμές σκιαγραφούν -μέσα από τα δώρα που ζητούν, την καθημερινή ζωή τους.
Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα το βρείτε (εκδόθηκε το 1997) -μάλλον κατόπιν παραγγελίας-  αλλά αξίζει να το αναζητήσετε.

Tα κάλαντα των Χριστουγέννων
Charles Dickens
Σειρά: «Αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και η Εποχή τους»
Εικονογράφηση: William Glendart
Μετάφραση: Μαριάννα Κουτάλου
Εκδόσεις Ερευνητές
Για μικρούς και μεγάλους
Αν δε διαβάσω ή δε δω τις αντίστοιχες παλιές ή νέες κινηματογραφικές αποδόσεις του συγκεκριμένου Λογοτεχνικού (το «λ» κεφαλαίο) έργου, αρνούμαι να υποδεχτώ τα Χριστούγεννα. Ο Ντίκενς παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς στους αναγνώστες του και διαχρονικότητα στους μελλοντικούς ομότεχνούς του. Αν και ο ήρωας του προσπάθησε να ξορκίσει τα πνεύματα που τον επισκέφτηκαν, εμείς την υπέροχη αυτή ιστορία δε θα την ξορκίσουμε ποτέ από τις βιβλιοθήκες και την καρδιά μας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Εμπένιζερ Σκρούτζ, ένα τσιγκούνη  και εγωιστή έμπορο που δε δείχνει ίχνος συμπόνιας για τους συνανθρώπους του; Μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων που δέχεται τέσσερις απρόσμενες επισκέψεις… Τα πνεύματα του έδωσαν ένα γερό μάθημα που άλλαξε για πάντα τη ζωή του μονόχνοτου Εμπενίζερ.
Η εν λόγω έκδοση των εκδόσεων Ερευνητές περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο του πρωτοτύπου, χωρίς καμία περικοπή, και συνοδεύεται από πλούσια αφηγηματική εικονογράφηση που αναπαριστά πειστικά την ατμόσφαιρα του έργου και της εποχής του.  


Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία για το 2011:

Το μυστικό ημερολόγιο του Κοντορεβιθούλη
Philippe Lechermeier
Εικονογράφηση: Rebecca Dautremer
Μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Για παιδιά 8-10 ετών (και μεγάλους)
Και μόνο το δίδυμο Λεσερμέϊερ και Ντοτρμέρ αποτελεί εγγύηση. Η κλασσική ιστορία του Κοντορεβιθούλη ειπωμένη αλλιώς, μιας και τα γεγονότα μάς τα διηγείται ο ίδιος ο ήρωας και από το στόμα του βγαίνουν λόγια συγκινητικά, αστεία, σκληρά – όπως συμβαίνει και με κάθε παιδί άλλωστε. Η Μαύρη Πείνα μαστίζει την κοινωνία που ζει ο μικρός και τα 6 αδέλφια του και η κακιά μητριά τους αποφασίζει να τα παρατήσουν στο δάσος. Τη μια φορά τα καταφέρνουν αφού ο Κοντορεβιθούλης αφήνει πίσω του τα βοτσαλάκια, τη δεύτερη όμως τα παιδιά θα μπλεχτούν σε μεγάλες περιπέτειες, παραλίγο μοιραίες. Τελικά όμως, με μπροστάρη το μικροσκοπικό παιδί με τη μεγάλη ψυχή και το απύθμενο χιούμορ, θα καταφέρουν να σώσουν τους εαυτούς τους αλλά και όλους τους συμπολίτες τους από τα δεινά.
Πολλά επίπεδα ανάγνωσης, δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη ανάλογα με την ηλικία του να κατανοήσει το νόημα πίσω από τις λέξεις. Η ιστορία του Κοντορεβιθούλη είναι παγκόσμια και καταρχήν μας μαθαίνει να είμαστε επινοητικοί και ανοιχτοί στις προκλήσεις της ζωής.
Ο συγγραφέας έχει κάνει πολλές προσθήκες στην πρωτότυπη ιστορία, μ’ ένα λεξιλόγιο άμεσο και τολμηρό αλλά και με μπόλικη τρέλα – αυτό είναι το μυστικό ημερολόγιο του Κοντορεβιθούλη. Τη σκληρή και άδικη μοίρα του ήρωα όπως μας τη διηγείται μέσα από το κείμενα, έρχεται να αντισταθμίσει η αιθέρια και ζωγραφικά άρτια εικονογράφηση της εξαιρετικής Ντοτρμέρ, με πινελιές γραφιστικής τελειότητας.

Αλήθειες και ψέματα για τον Άγιο Βασίλη
Sylvie Michelin
Εικονογράφηση:  Ronan Badel
Μετάφραση: Κλαιρ Νεβέ
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Για παιδιά 6-8
Θα με συγχωρήσετε αλλά και πάλι θα επιλέξω ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο. Ίσως επειδή προσπαθώ να μπω στη γιορτινή διάθεση. Ίσως επειδή το διάβαζα μόλις χτες και με παρέσυρε με τη σπιρτάδα του και τη σύγχρονη γλώσσα του που τόσο μου αρέσει για τα παιδικά βιβλία του 21ου αιώνα. Πρωταγωνιστής ο Άγιος Βασίλης για τον οποίο – επιτέλους- μαθαίνουμε τα πάντα για τη δουλειά και την προσωπική του ζωή; Μη γελάτε! Εσείς, δηλαδή, ξέρατε ότι έχει μια κόρη η οποία μάλιστα θέλει να γίνει διάσημη τραγουδίστρια; Ότι εξαιτίας αυτού, ο Άγιος Βασίλης ψάχνει αντικαταστάτη για όταν θα συνταξιοδοτηθεί; Ότι τα «παίρνει στο κρανίο» με τις ανακρίβειες που γράφονται γι’ αυτόν; Ότι ο ένας τάρανδός του είναι φαφούτης; Ότι δεν είναι τεμπέλης, όπως πολύ νομίζουν;
Ανέκαθεν ξεχωρίζω τα έξυπνα και χιουμοριστικά κείμενα, αυτά που ξεφεύγουν από την παρωχημένη πεπατημένη. Ένα τέτοιο είναι κι αυτό που χειρίζεται πρωτότυπα ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο θέμα που «ταλανίζει» τα παιδιά- και τους μεγάλους, ας μην κρυβόμαστε.

Γνωρίζοντας τη σημερινή μας συγγραφέα:

Η ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΛΝΤΟΥΜΗ μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Σπούδασε Επικοινωνία και έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες και κοινωνικούς φορείς, αλλά κι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από το 1999 γράφει στην παιδική εφημερίδα Ερευνητές της Καθημερινής και από τον Νοέμβριο του 2010 στο περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού. Και τώρα πια γράφει και βιβλία. Το Δεκέμβριο του 2009 κέρδισε το Β’ Βραβείο Παραμυθιού από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και τον Μάρτιο του 2011 το Β’ Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού - Νεανικού Βιβλίου. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ και ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΣΕΛΟΚ- Στα πράσα!, ενώ από τον ίδιο εκδοτικό ετοιμάζονται κι άλλα βιβλία. Όνειρό της είναι κάποια μέρα να ασχολείται μόνο με το γράψιμο. Και τότε, όπως λέει, θα είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο!

Σχόλια