Η Γιώτα Αλεξάνδρου, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία, χριστουγεννιάτικα και άλλα...

Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα βιβλία:

Η κυρία Αϊ-Βασίλη
Συγγραφέας: Κώστας Μάγος
Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις Δίπτυχο
Μπορεί ο Αϊ Βασίλης να είναι άλλος από αυτόν που ξέρουμε;
Κι αν ναι, ποιος μπορεί να είναι αυτός και γιατί καθυστέρησε να μοιράσει τα δώρα των παιδιών;
Μια ιστορία για μια διαφορετική παραμονή Πρωτοχρονιάς και μια γιορτή μέσα σε ένα ιπτάμενο λεωφορείο με πρωταγωνιστές εκείνους που αυτή τη νύχτα μπορεί και να μην γιορτάζουν. Ανθρώπους που σε καθημερινή βάση δε μας απασχολούν, που μπορεί να τους προσπερνούμε στο δρόμο αδιάφοροι ,όπως είναι  η μοναχική κυρία, ο άστεγος και ο φίλος του, ο μουσικός του δρόμου και τόσοι άλλοι και που , δυστυχώς, θυμόμαστε την ύπαρξή τους, μόνο στις γιορτές.
Μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία, γραμμένη με την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει το γνωστό συγγραφέα  και άνθρωπο Κώστα Μάγο και που ζωντανεύει υπέροχα με τις ευφάνταστες, γεμάτες κίνηση και χρώμα, εικόνες της  ταλαντούχας Ντανιέλας  Σταματιάδη.

Ο Μικρός Κοκκινολαίμης
Συγγραφέας: Τζαν Φέρνλι
Εικονογράφος: Τζαν Φέρνλι
Εκδόσεις Κέδρος
Την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ο μικρός κοκκινολαίμης χαρίζει τα εφτά πλεκτά γιλεκάκια του  σε φίλους του, που τα είχαν ανάγκη. Έτσι, την παραμονή των Χριστουγέννων, χωρίς γιλέκο, τρέμει πάνω σε μια χιονισμένη στέγη… ώσπου έρχεται κάποιος να τον σώσει.
Μια γλυκιά, τρυφερή ιστορία για τα πιο μικρά παιδιά. Μέσα από την απλότητά της  μας θυμίζει την αξία της γενναιοδωρίας και της προσφοράς που, αν μας χαρακτήριζε όλο το χρόνο, αυτός ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο όμορφος.

Αγαπημένα βιβλία για το 2011:

Ο εχθρός 
Συγγραφέας: Νταβίντε Καλί
Εικονογράφος: Σερζ Μπλοκ
Εκδόσεις Πατάκη
Σε ένα έρημο πεδίο μάχης, μέσα σε δυο τρύπες υπάρχουν δυο στρατιώτες. Είναι εχθροί. Κάθε πρωί  ξυπνούν και πυροβολούν. Δεν έχουν δει ποτέ ο ένας τον άλλο. Νιώθουν, όμως, την ίδια μοναξιά και πείνα, την ίδια εξάντληση και ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουν στις οικογένειές τους.  Και έχουν την ίδια εικόνα ο ένας για τον άλλον. Έχει φροντίσει  η πολιτική προπαγάνδα γι’ αυτό. Σε ένα βιβλίο που τους έδωσαν μαζί με το όπλο, όταν άρχισε ο πόλεμος, λέει ότι ο εχθρός είναι «ένα θηρίο, που δε γνωρίζει τι σημαίνει συμπόνια», που σκοτώνει  γυναίκες και παιδιά και που πρέπει να τον σκοτώνουν πριν να τους σκοτώσει αυτός. Το βιβλίο είναι ίδιο, μόνο το πρόσωπο του εχθρού αλλάζει… Μια δυνατή, συγκινητική και, δυστυχώς, διαχρονική ιστορία για το μηχανισμό της προπαγάνδας που φανατίζει και εμπλέκει σε πόλεμο λαούς, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά συμφέροντα ολίγων. Οι πόλεμοι γίνονται για τους ίδιους λόγους. Μόνο τα ονόματα και οι χρονολογίες αλλάζουν. Ο λόγος απλός, άμεσος, μεστός,  σε συνδυασμό με τη λιτή εικονογράφηση του σκίτσου, συγκλονίζει.

Το ημερολόγιο του (όχι  και τόσο) κακού λύκου
Συγγραφέας: Κλερ Πάιατ
Εικονογράφος: Μπι Γουίλι
Εκδόσεις Susaeta
Όλοι ξέρετε την ιστορία των Τριών Γουρουνιών και της Κοκκινοσκουφίτσας: ο Κακός Λύκος τρομάζει τρία αθώα αδελφάκια και καταβροχθίζει μια ανυπεράσπιστη γριούλα, σωστά;  Όμως έχετε αναρωτηθεί αν είναι πράγματι τόσο κακός όσο δείχνει ή όσο θέλει να πιστεύουμε;
Διαβάστε την εξομολόγησή του στο προσωπικό του ημερολόγιο και μάθετε αν τελικά έφερε αποτέλεσμα η προσπάθειά του να απεξαρτηθεί από το κρέας!
Μια απολαυστική, έξυπνη, ευφάνταστη και άκρως χιουμοριστική ιστορία, δοσμένη από την οπτική του κακού των κλασικών παραμυθιών, για παιδιά από 9 ετών  που, όμως,  θα την ευχαριστηθούν και οι μεγάλοι.


Γνωρίζοντας τη σημερινή μας συγγραφέα:

Από παιδί της άρεσαν οι ιστορίες. Οι ιστορίες οι αλληγoρικές, οι χιουμοριστικές, οι ευφάνταστες. Γι’ αυτό, σκαρφιζόταν ιστορίες που ζωντάνευαν με αυτοσχέδιες κούκλες για τους φίλους της στη γειτονιά. Μεγαλώνοντας, αποφοίτησε με άριστα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δ.Π. Θράκης. Ενώ, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας, έμαθε πώς να λέει ιστορίες μέσα από το δράμα και το θέατρο, που τόσο αγαπά. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία.
Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Άλλα βιβλία της κυκλοφορούν:
Από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝ, Ο Αστέρης παθαίνει… βλάβη! (μουσική Η. Λιούγκος), χριστουγεννιάτικα θεατρικά έργα για παιδιά, (2003) και Παραμυθορουφήχτρα (μουσική Χ. Γωγιός), θεατρικό έργο για παιδιά, (2004).
Από τις εκδόσεις ΝΙΚΑΣ, η ιστορία Μια μάσκα γελάει και κλαίει, εικονογραφημένη από τα παιδιά του 11ου Νηπιαγωγείου Ν. Σμύρνης,(2009).
Από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, η ιστορία Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν… τη βίδα!, σε εικονογράφηση Ελίζας Βαβούρη, (2011).
Θεατρικά έργα και ιστορίες της έχουν, επίσης, δημοσιευτεί κατά καιρούς στο παιδαγωγικό περιοδικό Παράθυρο. Για την ιστορία Οι Νταήδες του Βυθού και ο Ρομπέν των Θαλασσών τιμήθηκε με ΕΠΑΙΝΟ από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (2008).

Σχόλια