H Ράνια Μπουμπουρή, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία, χριστουγεννιάτικα και άλλα...

Αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βιβλία:  

Οι καμπάνες.
Στα ελληνικά, στην έκδοση: Χριστουγεννιάτικες ιστορίες
Κάρολος Ντίκενς · μετάφραση Μαρία Αγγελίδου.
Αθήνα: Νάρκισσος, 2002

Ο Τόμπι Βεκ είναι χαμάλης. Μεροδούλι μεροφάι. Η πιάτσα του είναι έξω από την εκκλησία, μόνιμη συντροφιά του οι καμπάνες. Αυτές, με την ωραία τους λαλιά, πλαισιώνουν κάθε ώρα της ημέρας του και κάθε του σκέψη. Τις νιώθει συντρόφισσες πιστές: τα όμορφα σπίτια τα βλέπουν κι αυτές μονάχα απ’ έξω, τη ζεστασιά μονάχα τη φαντάζονται και ποτέ δεν τη νιώθουν, τις νοστιμιές μονάχα τις παίρνουν μυρωδιά και ποτέ δεν τις γεύονται. Μοναδική και απόλυτη αγάπη του Τόμπι είναι η κόρη του, η Μεγκ, που ετοιμάζεται για το γάμο της ανήμερα Πρωτοχρονιάς.
Η συνάντηση του Τόμπι, όμως, με τον μεγάλο και τρανό Σύμβουλο Κιουτ φέρνει τα πάνω κάτω στην απλοϊκή του σκέψη και τα πάντα αλλάζουν. Ακόμα και οι καμπάνες τού δείχνουν πια τα δόντια τους, η ζωή του γίνεται εφιαλτική. Ώσπου, έρχεται η λύτρωση.
Είναι ένα πλούσιο ανάγνωσμα που σε προβληματίζει βαθιά, σ’ επηρεάζει και σε αλλάζει. Αντί άλλου καταληκτικού σχολίου, αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια του Ρόμπερτ Λ. Στίβενσον: «Ω, τι όμορφο που πρέπει να είναι να ’χεις γράψει ένα τέτοιο βιβλίο, που σπρώχνει τους ανθρώπους στο καλό και γεμίζει τις καρδιές τους με αγάπη και συμπόνια».

«Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι»
Σούζι Πουλ · μετάφραση Ράνια Μπουμπουρή
Αθήνα: Ψυχογιός, 2003

Μέσ’ από 65 σελίδες με πλούσια εικονογράφηση, ο μικρός αναγνώστης ταξιδεύει στο χρόνο, σ’ ένα ταξίδι που αρχίζει τις μέρες της Δημιουργίας και φτάνει μέχρι τη γέννηση του Χριστού… Ένα όμορφο ταξίδι, με αρχή ποιητική:
Χριστούγεννα! / Τι όμορφες μέρες για μας τα παιδιά! / Πολύχρωμα φώτα φωτίζουν τους δρόμους / παιχνίδια και έλατα σε κάθε γωνιά! / Τον Αϊ-Βασίλη προσμένουμε όλοι / να ’ρθει κεφάτος με δώρα πολλά. / Κι οι τάρανδοί του θα είναι και τώρα / πιστοί σύντροφοί του όπως κάθε χρονιά. / Χορεύουν οι φλόγες στο τζάκι κι απόψε / τριγύρω ανάβουν φανάρια, κεριά. / Φωτίζεται η νύχτα κι ο νους ταξιδεύει / σε πρόσωπα, μέρη και χρόνια παλιά... Εμπρός, το χριστουγεννιάτικο ταξίδι μας ευθύς ας ξεκινήσει!


Αγαπημένα βιβλία για το 2011:

Η Σιλβί και ο Ασμάνθρωπος
Τιμ Μπάιντινγκ · μετάφραση Ράνια Μπουμπουρή
1η έκδ. - Αθήνα: Ψυχογιός, 2011.

Η Σιλβί ζει µε το σκύλο της, τον κύριο Τζάκσον, και τον εκκεντρικό πατέρα της, µουσικό και εφευρέτη παράξενων µουσικών οργάνων. Μια µέρα, γυρίζοντας από το σχολείο, βρίσκει στον καθρέφτη του µπάνιου ένα µήνυµα γραµµένο µε οδοντόκρεμα. Κάποιος έχει απαγάγει τον µπαµπά της. Το ίδιο βράδυ, η Σιλβί δέχεται µια τροµακτική επίσκεψη από ένα πλάσµα που αναζητά κάτι και δε θα ησυχάσει αν δεν το βρει… Η Σιλβί ανακαλύπτει έναν κόσµο γεµάτο µαγεία αλλά και κινδύνους. Με τη βοήθεια των φίλων της πρέπει να σταµατήσει τον Ασµάνθρωπο, που έχει κλέψει τις λαλιές των ζώων ώστε να τις χρησιµοποιήσει για τους δικούς του σατανικούς σκοπούς.
Είναι μια ατµοσφαιρική περιπέτεια φαντασίας, γεµάτη ήχους και µελωδίες. Και ωραία, αυθεντικά μηνύματα.

Το Σχολείο του Φόβου: Η τάξη δε σχόλασε ακόμα
Γκίτι Ντανεσβάρι · μετάφραση Ράνια Μπουμπουρή
1η έκδ. - Αθήνα: Ψυχογιός, 2011.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Το Σχολείο του Φόβου». Η εκκεντρική κυρία Ουέλινγκτον, διευθύντρια του ιδιότυπου ιδρύματος που έχει ως σκοπό να εξαλείψει τις φοβίες των παιδιών, υποδέχεται τους τέσσερις μαθητές του πρώτου κύκλου σπουδών: τη Μάντλιν, η οποία υποφέρει από φοβία για αράχνες και έντομα, τον νεροφοβικό Γκάρισον, την κλειστοφοβική Λούλου και τον θανατοφοβικό Τέο. Η πρώτη έκπληξη που τους επιφυλάσσει, είναι η γνωριμία τους με μια νέα μαθήτρια: τη μικρομέγαλη Υακίνθη, η οποία τρέμει στην ιδέα να μείνει μόνη της έστω και μια στιγμή. Η δεύτερη έκπληξη, η επίσκεψη και συμμετοχή τους σε καλλιστεία ζώων. Η τρίτη… ω, η τρίτη είναι και η φαρμακερή. Για όλους. Ακόμα και για τον καραφλοκαμουφλαρισμένο κι ευγενικό κύριο Σμίντι!  
Απολαυστικό ως ιδέα κι εκτέλεση, με γρήγορη πλοκή και σπιρτόζικους διαλόγους.


Γνωρίζοντας τη σημερινή μας συγγραφέα:

Η Ράνια Μπουμπουρή γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1974. Στις πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε πρώτη στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρίστευσε στα μαθήματα λόγου και φιλοσοφίας, με καθηγητές τους Δ.Ν. Μαρωνίτη και Γ. Βώκο αντίστοιχα. Σύντομα μετά την αποφοίτησή της στράφηκε επαγγελματικά στο χώρο του βιβλίου: είναι επιμελήτρια εκδόσεων και μεταφράστρια. Κυκλοφορούν τα βιβλία της: ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ (Ψυχογιός), ΤΟ ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΦΑΕΙ (Ψυχογιός), ΤΟ ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΓΥΑΛΙΑ (Βιβλιόφωνο), ΠΙΠΙΛΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ (Ψυχογιός) και Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΛΑΜΠΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Ψυχογιός). Πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα βιβλία της: ΣΤΟ ΓΙΟΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ (Ψυχογιός), ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΟΥ, ΜΑΜΑ (Ψυχογιός), ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ, ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ (Βιβλιόφωνο), ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΛΥΚΟΥΣ (Βιβλιόφωνο) και Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑΣ (Ψυχογιός).

Σχόλια