Παιδικά βιβλία από τις εκδ. Ίκαρος.

Mε μεγάλη χαρά, πληροφορηθήκαμε πριν μερικές μέρες την έκδοση βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Στη μακρά ιστορία του Ίκαρου, ανάμεσα στα βιβλία των μεγάλων ποιητών και πεζογράφων, υπάρχουν δυο βιβλία με εικονογράφηση του Σπύρου Βασιλείου που απευθύνονταν στους μικρούς αναγνώστες, τα Παιδικά τραγούδια του Μίνου Δούνια (1948) και το λαϊκό παραμύθι Ντίλι- Ντίλι,(1948), που επανακυκλοφόρησε το 2006.
Σήμερα, ανακοινώνεται η είσοδος του Ίκαρου στο χώρο του παιδικού βιβλίου με έναν σημαντικό αριθμό τίτλων. Τα κριτήρια για την επιλογή αυτών των τίτλων αυτών ήταν αυστηρά. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας των βιβλίων, τα άρτια κείμενα και η προσεγμένη εικονογράφηση δίνουν ένα γοητευτικό αποτέλεσμα που στόχο έχει να προσελκύσει τους μικρούς αναγνώστες στο μαγικό κόσμο της ανάγνωσης και να διαμορφώσει ένα υψηλό κριτήριο αισθητικής.
Αναλυτικά τα βιβλία είναι τα εξής:

Αλέξης Κυριτσόπουλος, Σειρά: «Αν διάβαζα» ποιητές της γενιάς του ‘30.
Συνέκδοση με το Μουσείο Μπενάκη
Η σειρά αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την γέφυρα από τα κλασσικά βιβλία του Ίκαρου στα παιδικά βιβλία. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από τα ποιήματα των μεγάλων ποιητών της γενιάς του 30 και γράφει ένα νέο παραμύθι, εικονογραφημένο από τον ίδιο.
· Αλέξης Κυριτσόπουλος, Λίγο ακόμα
Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.
· Αλέξης Κυριτσόπουλος , Βεγγαλικά
Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου

Από τον κατάλογο των παιδικών βιβλίων του Ίκαρου και ειδικά από το ξεκίνημά του δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ευγένιος Τριβιζάς, αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός και αγαπητός συγγραφέας παιδικών βιβλίων.
· Ευγένιος Τριβιζάς, Τζο & Τσίου, εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού
· Ευγένιος Τριβιζάς, Το παράπονο της καμήλας, εικονογράφηση: Νίκος Κούτσης
Επίσης θα κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο του Αντώνη Δημητρακόπουλου, Η Δροσοσταλίδα, σε εικονογράφηση: Έρσης Σπαθοπούλου

Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται και μεταφρασμένα βιβλία από την αγορά του εξωτερικού, προσεκτικά επιλεγμένα για την υψηλή αισθητική τους και τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα.
Τα πρώτα βιβλία αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο Φεβρουάριο.

Προσωπικά, ιδιαίτερη χαρά μου δίνει η σειρά των βιβλίων του Αλέξη Κυριτσόπουλου, καθώς ευελπιστώ ότι θα φέρει τον κόσμο της ποίησης ενηλίκων πιο κοντά στα παιδιά, και θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τους μεγάλους ποιητές της χώρας μας, με λόγια και εικόνες φερμένα στα "μέτρα τους".

Να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ίκαρο και σύντομα τα νέα αυτά βιβλία να γίνουν τα Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία, παιδιών, γονέων και δασκάλων.
Σε λίγες εβδομάδες, ελπίζω να έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω κάποια από αυτά.
 
 
 

Σχόλια