Βιβλία για το περιβάλλον από τις εκδόσεις Πατάκη


Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί
Σειρά: Οικολογήματα
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Ο Κότσυφας, που έχει φύγει από το καμένο δάσος και έχει δημιουργήσει οικογένεια στο αλσάκι της πόλης, συνειδητοποιεί ότι τα κοτσυφάκια δεν ξέρουν τι είναι δάσος! Αποφασίζει να πάει στο καμένο δάσος και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να ξαναγεννηθεί και να προστατευτεί! Για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους, μια λευκή παπαρούνα τού προτείνει να κάνουν όλα τα πουλιά απεργία στο κελάηδημα! Αυτή η πρωτότυπη διαμαρτυρία ευαισθητοποιεί πρώτα απ’ όλους τα παιδιά, τα οποία αποφασίζουν να σώσουν τα δάση!

Η σειρά Οικολογήματα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα μεγάλα ζητήματα του περιβάλλοντος. Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 11 ετών. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει ένα εικονογραφημένο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου σχετικό με κάποιο σημαντικό οικολογικό θέμα. Επίσης, περιλαμβάνει δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη δράσεων στην καθημερινή ζωή. Η λογοτεχνική ιστορία και οι δραστηριότητες αλληλοσυμπληρώνονται, καλύπτοντας σφαιρικά κάθε θέμα, μιλώντας κατευθείαν στο νου αλλά και την ψυχή των μικρών αναγνωστών. Στόχος των ΟΙΚΟλογημάτων είναι να κάνουν τους μικρούς αναγνώστες να αλλάξουν στάσεις και συνήθειες γύρω από το περιβάλλον, έτσι ώστε να γίνουν αυριανοί ενημερωμένοι πολίτες, που θα ζουν σε αρμονία με τη φύση. Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία:
Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ.
Η Μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;
Το Αστροπελέκι με την περιέργεια βρίσκει λύση για την ενέργεια
Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει
Και το CD της σειράς
Τα βιβλία της σειράς αγαπήθηκαν αμέσως από παιδιά και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, το πρώτο βιβλίο σε λιγότερο από 6 μήνες κυκλοφορίας πραγματοποίησε και δεύτερη έκδοση.



Σειρά: Σωσίβιο για τον πλανήτη Γη (7-12 ετών)
Μια σειρά βιβλίων με σκοπό την ενημέρωση αλλά και τη δράση! Ανακάλυψε, κατάλαβε, πειραματίσου και μάθε με ποιες απλές ενέργειες θα προστατέψεις τον πλανήτη μας. Οι οδηγοί αυτοί προτείνουν κάποιες καθημερινές ενέργειες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να φροντίσουν τη Γη. Από το παιδικό δωμάτιο ως το σχολείο, από τις σχέσεις με τους φίλους μέχρι τη σχέση με τη φύση, αυτά τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν απλά αντανακλαστικά για κάθε περίπτωση και να γίνουν πολίτες με οικολογική συνείδηση που σέβονται τη ζωή και τους φυσικούς της πόρους.
Από αυτή τη σειρά κυκλοφορούν τα βιβλία:
Η Γη των παιδιών
Το δάσος
Η πόλη
Η κατανάλωση
Ο θόρυβος
Τα απειλούμενα είδη
Το νερό
Τα απορρίμματα
Αγαπώ τον πλανήτη μου
Η ρύπανση του αέρα
Η διατροφή
Η ενέργεια


Το κορίτσι και τα άλογα
Μαρία Λυρατζή
Η Μελίνα και η παρέα της ζουν σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας. Τα παιδιά αγαπούν και φροντίζουν το δάσος και το ποτάμι που βρίσκονται μια ανάσα από τα σπίτια τους.
Κι ενώ η ζωή τους κυλά γαλήνια, αναστατώνονται από την ξαφνική εμφάνιση κάποιου που θέλει, λέει, να αγοράσει γη για να κατασκευάσει ενοικιαζόμενα δωμάτια πλάι στο ποτάμι.
Τα παιδιά με αρχηγό τη Μελίνα κατασκευάζουν διάφορα σενάρια για τον άγνωστο επιχειρηματία, αλλά και για έναν περίεργο τύπο που κατασκηνώνει στο δάσος και φαίνεται πως ενδιαφέρεται για τα άγρια άλογα που η Μελίνα θέλει να εξημερώσει!
Μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί τα άγρια άλογα, το δάσος και το ποτάμι, τα παιδιά αποφασίζουν να δράσουν, με... κωμικοτραγικές συνέπειες. Κι ενώ φαίνεται πως κάποια στιγμή όλα ηρεμούν, ξεσπάει μια μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος. Ποιοι ευθύνονται; Και τα παιδιά που είναι εγκλωβισμένα στις φλόγες πώς θα καταφέρουν να γλιτώσουν και να φτάσουν μέχρι το ποτάμι;

Μια όμορφη ιστορία για τη φιλία και το συγκινητικό δεσμό ανάμεσα στους ανθρώπους και τα άγρια ζώα, ένα μυθιστόρημα με έντονο οικολογικό προβληματισμό από τη συλλογή περιστέρια για παιδιά 9-15 ετών.


Ανάσες και ψίθυροι του δάσους
Λίτσα Ψαραύτη
Α' Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου.
Γιατί τα πουλιά «αυτοκτονούν» στο δάσος; Πώς σώθηκε από τη λάσπη η Κασσάνδρα; Τι ήταν το παράξενο αντικείμενο που είδαν τα παιδιά στο ξέφωτο; Σ΄αυτό το βιβλίο, εκτός από τα παιδιά και το μυστήριο, πρωταγωνιστεί και ο εθνικός δρυμός με τα δέντρα, τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα. Μέσα σ' αυτό τον υπέροχο κόσμο μια παρέα δώδεκα παιδιών από τη μεγαλούπολη περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές. Οι περιπέτειες, τα απρόοπτα, οι εμπειρίες διαδέχονται η μια την άλλη, κι όταν οι διακοπές τελειώσουν, τα παιδιά θα έχουν γίνει πιο σοφά, πιο ευαίσθητα, γεμάτα αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή. Θα έχουν μάθει από πρώτο χέρι τη δύναμη της υπομονής, την αξία της αφοσίωσης, το ανεκτίμητο της συνύπαρξης.
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα από τη συλλογή Περιστέρια (9-15 ετών), με έντονο προβληματισμό για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Μια ιστορία για την αποξένωση και την αποκοπή των ανθρώπων και περισσότερο των παιδιών από τη φύση, που πολλές φορές φαντάζει στα μάτια τους τρομαχτική, σκοτεινή και άγνωστη.
Μια ιστορία "μύησης" στις ομορφιές, τα μυστικά και τα θαύματα της φύσης. Μια ιστορία "μεταμόρφωσης" μια ομάδας άγουρων και φοβισμένων παιδιών, σε άτομα υπεύθυνα, ελεύθερα, ωριμότερα.




Σχόλια