Χρυσάνθεμα στο χιόνι.


Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες είναι συνήθως γεμάτες συγκίνηση και γιορτινή ζεστασιά.
Αυτή είναι και πλημμυρισμένη από αλήθεια.
Σπάνια σε ένα βιβλίο για παιδιά μπορούμε να πληροφορηθούμε την αληθινή ιστορία του Αγίου Βασίλη και να συνδέσουμε την παράδοση με την πραγματικότητα.

Ο μικρός Εμμανουήλ της ιστορίας μας, θα ανακαλύψει την αλήθεια των γιορτών.
Θα κοιτάξει μέσα στην καρδιά του και μέσα στις καρδιές των άλλων και θα ανακαλύψει το πραγματικό δώρο, που είναι η αγάπη και η ευτυχία που δίνεις και παίρνεις μέσα από την άδολη προσφορά.

Θα καταλάβει πως όταν ένας μπαμπάς ντύνεται Άγιος Βασίλης, δεν κοροϊδεύει τα παιδιά του. Απλά σωματοποιεί μια ιδέα. Τη φέρνει στα μέτρα που τα παιδιά μπορούν να την κατανοήσουν. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τη στερεότυπη μορφή του κοκκινοφορεμένου παππούλη, με το σκούφο και τη λευκή γενειάδα.

Τι κι αν ο Αι Βασίλης δεν είναι εδώ στη γη με σάρκα και οστά;
Το μήνυμα του έργου του, η αξία της προσφοράς και το παράδειγμα του είναι εκείνο που γιορτάζουμε, θυμόμαστε και προσπαθούμε να μιμηθούμε.
Και πραγματικά, τι πιο όμορφος κι αληθινός τρόπος να μιλήσουμε στα μεγαλύτερα παιδιά για την ύπαρξη του Αγίου Βασίλη;
¨
Υπέροχη η εικονογράφηση του Χρ. Δήμου
Η πολύ όμορφη ιστορία του Βασίλη Κουτσιαρή, μας θυμίζει, ότι ο Άγιος Βασίλης πέρα από ιστορικό πρόσωπο είναι μια διαχρονική αξία. Είναι η προσωποποίηση της ίδιας της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Και ξέχωρα από τα δώρα, τη γιορτινή ατμόσφαιρα και τα τραγούδια, ας μην παραλείψουμε να διδάξουμε στα παιδιά με το παράδειγμα μας, την αξία της προσφοράς, που δεν είναι ελεημοσύνη, αλλά ανιδιοτελές δόσιμο.

Ο μικρός Εμμανουήλ το κατάλαβε και κέρδισε το δικό του μοναδικό δώρο...τα δικά του Χρυσάνθεμα στο χιόνι...

Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις: Άγκυρα

Σχόλια