Η συγγραφέας Κατερίνα Τζαβάρα, προτείνει Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία του 2012


Ένα δώρο για τον καθένα.
Λίγα λόγια από τον Black Birdie και πολλές, υπέροχες, εικόνες από την αναγνωρισμένη εικονογράφο Rosalind Beardshaw αντικρίζει ο μικρός αναγνώστης  διαβάζοντας αυτό το καλογραμμένο, εύστοχο και συγκινητικό βιβλίο.
Με αφορμή τα Χριστούγεννα και την αξία της προσφοράς ενός δώρου, ο συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι μιας τρυφερής ιστορίας  και μας υπενθυμίζει πόσο εύκολο είναι να πάρουν χαρά όλα τα πλάσματα στη γη από απλά πραγματάκια , χωρίς κόπο και κόστος.
Όλοι οι ήρωες της ιστορίας, άνθρωποι και ζώα, ανακαλύπτουν τυχαία κάτι μικρό, ασήμαντης αξίας, αλλά πολύτιμο για τον καθένα  ξεχωριστά τη στιγμή ,ακριβώς, που το βρίσκουν, δείχνοντας στα παιδιά πως τίποτα δεν πάει χαμένο και αυτά που εμείς «πετάμε» σε κάποιον άλλο μπορεί να δώσουν ελπίδα και ζωή…
Δεν είναι μια απλή Χριστουγεννιάτικη ιστορία, είναι μια ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα όλο το χρόνο και πιστεύω πως θα γίνει κλασική.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε γονείς  και παιδαγωγούς για  παιδιά  προσχολικής ηλικίας.
Από τις εκδόσεις  ΙΚΑΡΟΣ


Οι καλοί και οι κακοί ιππότες
« Οι κακοί ιππότες λένε :  Θέλουμε φωτιά! Εμπρός ας πετάξουμε φλεγόμενα βέλη!»
« Κι οι καλοί ιππότες λένε :  Θέλουμε κάτι  γλυκό ! Λέμε να φτιάξουμε γιαούρτι με μέλι!»
Μια ιστορία που το κείμενό της προορίζεται για παιδιά από 4 ετών  και πάνω, φτιαγμένη από δύο βραβευμένους δημιουργούς , αλλά τα μηνύματά της «κλείνουν» συνωμοτικά το μάτι σε όλους μας!
Ένα βιβλίο σαν κόμικ, γεμάτο ζωντανές εικόνες από την Ίριδα Σαμαρτζή και το  δροσερό χιούμορ του Αντώνη Παπαθεοδούλου, για να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τους «κακούς» ή όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας , «απλώς για σκάσουμε στα γέλια!»
Απέναντι στο θυμό, την επιθετικότητα και τη διάθεση για καταστροφή από τους «κακούς»  , υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά της αυθορμησίας, του παιχνιδιού , της αισιοδοξίας και της δημιουργικότητας! Οι ήρωες θα «τα βρουν» μεταξύ τους, εσείς;
Από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η συγγραφέας:
Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι  αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και του τμήματος μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή του Διδασκαλείου του Α.Π.Θ. και καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας , με σπουδές φωνητικής και πιάνου. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και αγωγής υγείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
  Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού , όπου και εφάρμοσε τη μέθοδο Montessori και βρίσκεται στη δημόσια εκπαίδευση, σε θέσεις διδακτικές και διοικητικές από το 1998. Από το 2007 ως το 2010 υπήρξε  αποσπασμένη νηπιαγωγός στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. ως υπεύθυνη της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών.
  Σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός και παραδίδει επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα Διδακτικής της Παιδαγωγικής σε συνεργασία με δημοτικούς κ ιδιωτικούς φορείς της εκπαίδευσης. Παρουσιάζει σε σχολεία μέσα από το κρατικό πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας, τις δράσεις που προτείνει στα βιβλία της για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού , μέσα από την Τέχνη.
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά έντυπα, συμμετέχει με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων.
Από τις εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί τα έργα της:
 «Το δικό μας θέατρο»( συλλογικό)(2007)
«Με τους μήνες συντροφιά, ζωντανεύω τα παλιά» . Η Λαογραφία στο σχολείο.( συλλογικό) (2008)
«Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη». Έλληνες Ζωγράφοι και Ποιητές στο σχολείο. (2010)
« Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης.» Τα Δικαιώματα του παιδιού. (2011)
« Πού να απλώσω τόση αγάπη;» ( 2012)
«Πετάει ο γάιδαρος;» ( 2012)
«Εγώ, για σένα» ( 2012)

Σχόλια