H Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου, προτείνει Αγαπημένα βιβλία του 2012


Ο Ονειροσυλλέκτης
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπουλντούμη
Εικονογράφος: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις Ψυχογιός
"Λοιπόν, το βλέπεις αυτό το μαγικό κουτί; Είναι το Ονειρόκουτο. Εκεί μέσα μαζεύω τα κακά όνειρα των παιδιών, τα κλειδαμπαρώνω και κρατώ το κλειδί στον κόρφο μου ώστε να μην μπορούν ποτέ να δραπετεύσουν".
Ήταν φθινόπωρο όταν γνωρίστηκαν μέσα στη νύχτα η Φωτεινή και ο Ονειροσυλλέκτης. Εκείνη στον ύπνο της έβλεπε εφιάλτες, εκείνος μπροστά του έβλεπε ένα γενναίο κορίτσι. Η φιλία τους νίκησε το σκοτάδι, το θάρρος νίκησε τους φόβους. Μαζί έζησαν μια απίστευτη περιπέτεια, μια περιπέτεια που θα άλλαζε τη ζωή τους για πάντα.
Τι είναι αληθινό και τι όχι; Από τι είναι φτιαγμένα τα όνειρα - εκείνα που βλέπουμε στον ύπνο μας, αλλά κι εκείνα που ζούμε με τα μάτια ανοιχτά; Μπορούμε κι εμείς να γίνουμε ο Ονειροσυλλέκτης της δικής μας ζωής;
Μια υπέροχη, παραμυθένια, απολαυστική ιστορία, γραμμένη με τρυφερότητα και ευαισθησία, με το μοναδικό εκφραστικό τρόπο της Ιωάννας Μπουλντούμη. Μια ονειρική ιστορία για τους φόβους και τους προσωπικούς μας εφιάλτες που εξαφανίζονται σαν βρούμε το θάρρος να τους κοιτάξουμε κατάματα.


Ο φάλτσος νάνος 
Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφος: Νίκη Λεωνίδου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σειρά: μικρές καληνύχτες
Στον κόσμο των τραγουδιστών ζούνε γίγαντες βαρύτονοι και καλικάντζαροι τενόροι, νεράιδες υψίφωνες και μάγισσες της μοντέρνας μουσικής. Κι όλοι τους τραγουδάνε με κέφι και με μπρίο. Ένας μόνο, ένας νάνος φάλτσος, δεν τολμάει να ανοίξει το στόμα του, γιατί ντρέπεται πολύ. Ώσπου ψάχνοντας... ψάχνοντας... βρίσκει επιτέλους κάποιους που εκτιμούν το τραγούδι του - και τη φωνή του.

Μια πραγματικά γλυκιά και μελωδική ιστορία, με λόγο μεστό και προσεγμένο, για την ιδιαίτερη ομορφιά ενός πλάσματος που απλά χρειάζεται τον κατάλληλο αποδέκτη για να ‘ανθίσει’, να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του και να βρει επιτέλους τη χαρά της δικής του ζωής. Οι παιχνιδιάρικες εικόνες της Νίκης Λεωνίδου συμπληρώνουν απόλυτα το πανέμορφο κείμενο.


Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι
Συγγραφέας: Helen Stephens
Εικονογράφος: Helen Stephens
Εκδόσεις Ίκαρος
Πού μπορεί ένα μικρό κοριτσάκι να κρύψει ένα τεράστιο λιοντάρι; Δεν είναι εύκολο, αλλά η Έλλη πρέπει να βάλει τα δυνατά της. Γιατί η μαμά και ο μπαμπάς δεν τα πάνε πολύ καλά με τα λιοντάρια μέσα στο σπίτι.
Θα μπορέσει η Έλλη να κρύψει το λιοντάρι της για πάντα;

Μια όμορφη, αστεία, τρυφερή ιστορία για μια ιδιαίτερη φιλία. Μια φιλία ανάμεσα σε ένα λιοντάρι που, παρά τη φήμη του είδους του, κάθε άλλο παρά άγριο και επικίνδυνο είναι και σε ένα μικρό κορίτσι  που δεν το φοβάται αλλά σπεύδει να το προστατεύσει και να το φροντίσει, όταν αυτό κινδυνεύει, με το συγκινητικό αυθορμητισμό και την αθωότητα που χαρακτηρίζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Η εικονογράφηση που έχει την απλή μορφή του σκίτσου δένει αρμονικά με το κείμενο.

Η συγγραφέας μας:

Από παιδί της άρεσαν οι ιστορίες. Οι ιστορίες οι αλληγoρικές, οι χιουμοριστικές, οι ευφάνταστες. Γι’ αυτό, σκαρφιζόταν ιστορίες που ζωντάνευαν με αυτοσχέδιες κούκλες για τους φίλους της στη γειτονιά. Μεγαλώνοντας, αποφοίτησε πρώτη, με άριστα, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Δ.Π. Θράκης. Ενώ, ως υπότροφος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας, έμαθε πώς να λέει ιστορίες μέσα από το δράμα και το θέατρο, που τόσο αγαπά.
Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ηθοποιός και ως υπεύθυνη θεατρικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία αλλά και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις Εκδόσεις Ερευνητές.
Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η), του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της SCBWI Greece (Society of Children’s Book Writers and Illustrators).
Έχει τη στήλη Ιχνηλατώντας (νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων) στην ηλεκτρονική εφημερίδα Kosvoice.
Για την ιστορία “ΦΕΝΙΑ, Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΗΧΩΝ ” τιμήθηκε με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2012).
Για την ιστορία “ΟΙ ΝΤΑΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ”, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις SUSAETA, σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου, τιμήθηκε με Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2008).
Άλλα βιβλία της κυκλοφορούν:
 “Η ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ’ΝΑΙ ΣΑΝ… ΤΗ ΒΙΔΑ!”, εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη, εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.
 “ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΓΕΛΑΕΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΕΙ”, εικονογράφηση: παιδιά του 11ου Νηπιαγωγείου Ν. Σμύρνης, εκδόσεις ΝΙΚΑΣ.
 “Ο ΑΣΤΕΡΗΣ ΠΑΘΑΙΝΕΙ… ΒΛΑΒΗ!”(μουσική Η. Λιούγκος), χριστουγεννιάτικα θεατρικά έργα για παιδιά και “ΠΑΡΑΜΥΘΟΡΟΥΦΗΧΤΡΑ ” (μουσική Χ. Γωγιός), θεατρικό έργο για παιδιά, εκδόσεις ΩΡΙΩΝ.
Θεατρικά έργα και ιστορίες της έχουν, επίσης, δημοσιευτεί κατά καιρούς στο παιδαγωγικό περιοδικό Παράθυρο.



Σχόλια