Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών.

Το βιβλίο της Γ.Αλεξάνδρου, "Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών", δεν είναι μόνο ένα πολύ όμορφο και καλογραμμένο βιβλίο. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια γονιών και εκπαιδευτικών για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο εκφοβισμού.
Μεταφέροντας στον κόσμο του βυθού, το πρόβλημα που πολλά παιδιά βιώνουν στην καθημερινότητα τους, τα βοηθά να δουν αυτό που τους συμβαίνει σαν τρίτοι, να μιλήσουν για αυτό και να ξεπεράσουν το φόβο τους.
Η γνωστή σε πολλά παιδιά ιστορία των νταήδων του σχολείου, που τα βάζουν με τους μικρούς, τους αδύναμους, τους διαφορετικούς, προσπαθώντας να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες, αποτυπώνεται στο βιβλίο με πολύ γλαφυρό τρόπο.
Ο Ιερεμίας το θύμα τους, με κόπο, πείσμα και σωστή καθοδήγηση, καταφέρνει να ξεπεράσει το φόβο και τη ντροπή, να πιστέψει στον εαυτό του και να γίνει Ο Ρομπέν των βυθών. Καταφέρνει να αποδεχτεί τον εαυτό του για αυτό που είναι και να γίνει έμπνευση και για άλλα μικρά και αδύναμα ψάρια να ορθώσουν το ανάστημα τους, στη συμμορία των Κοφτερών Χαμόγελων.
Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα την αξία του παραρτήματος του βιβλίου.
Το παιδί που διαβάζει το βιβλίο, είτε βρίσκεται στη θέση του θύματος, είτε του θύτη, θα βρει εκεί τα ερεθίσματα που θα το προβληματίσουν και θα το κάνουν να δει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. 
Παράλληλα το παράρτημα προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία  συμβουλές και τεχνικές σε εκπαιδευτικούς να δουλέψουν στις τάξεις τους το θέμα της βίας. Παρέχοντας εναλλακτικές προτάσεις δραματοποίησης της ιστορίας, βοηθά ώστε μέσω της ανάληψης ρόλων από τα παιδιά να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθηση και η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Σπάνια ένα παιδικό βιβλίο μπορεί τόσο εύστοχα, να παρέχει χειροπιαστή βοήθεια σε ένα τόσο πρακτικό και καθημερινό πρόβλημα, όπως αυτό της ενδοσχολικής βίας.
Έχοντας παρακολουθήσει την εξαιρετική δραματοποίηση της ιστορίας από την ίδια τη συγγραφέα, θα ήταν πράγματι ευχής έργο, αν το βιβλίο της Γ.Αλεξάνδου είχε την ευκαιρία να παρουσιαστεί σε το δυνατόν περισσότερα σχολεία της χώρας και μάλιστα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, πριν η βία προλάβει να ριζώσει και να δρέψει καρπούς.

ΥΓ Την δραματοποιημένη παρουσίαση του βιβλίου, εκτός από τις πολύ πετυχημένες κούκλες και το υποκριτικό ταλέντο της συγγραφέως, συνοδεύουν ιδανικά, υπέροχα τραγούδια και μουσικές. Μακάρι σε μια επόμενη έκδοση να συμπεριληφθούν σε ένα CD.

Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου
Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Susaeta



Σχόλια