Η Κυρά - Σαρακοστή...ας συστηθούμε!

Μέρες που είναι, και πριν ξεκινήσουμε να παρουσιάζουμε βιβλία για το Πάσχα, ας γνωρίσουμε καλύτερα την περίοδο που προηγείται της άφιξής του. Ας μιλήσουμε στα παιδιά για την Κυρά - Σαρακοστή. Ένα πολύ όμορφο έθιμο του λαού μας, που βοηθά τα μικρότερα παιδιά να αντιληφθούν την έννοια του χρόνου και τα μεγαλύτερα να έρθουν σε επαφή με τις θρησκευτικές - λαογραφικές μας παραδόσεις.

Βήμα βήμα ως τη Λαμπρή με Κυρά Σαρακοστή.

Το βιβλίο αυτό, με την υπέροχη χαρτονενένια κατασκευή της Κυρά Σαρακοστής, το χάρισαν στα παιδιά από το κατηχητικό τους. Μια πολύ όμορφη έκδοση, με την Κυρά Σαρακοστή σε μεγάλο μέγεθος που μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο και να μετράει τις εβδομάδες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ιδιαίτερο σε αυτή την κατασκευή, είναι ότι τα ποδαράκια είναι στερεωμένα με καρφίτσα, ώστε να μπορούν να ξανατοποθετηθούν στη θέση τους για χρήση την επόμενη χρονιά. Φυσικά η έκδοση συνοδεύεται από ένα μικρό βιβλίο, τοποθετημένο στην τσέπη της ποδιάς της Κυρά-Σαρακοστής, και το οποίο με μια μικρή έμμετρη ιστορία, με τις πολύ όμορφες ζωγραφιές της Νίκης Λεωνίδου, εξηγεί στα παιδιά το έθιμο της Κυρά-Σαρακοστής και στο τέλος δίνει και τη συνταγή για να φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι τη δική μας ζυμαρένια Σαρακοστή. Ένα πολύ όμορφο δώρο για τα παιδιά και τα βαφτιστήρια μας.
Συγγραφέας: Ακριβή Λαζαρινή - Ελισάβετ Σπύρου
Εικονογράφος: Νίκη Λεωνίδου
Εκδόσεις: Εν πλώ

Η Κυρά Σαρακοστή και η αδελφή της
Μια πολύ όμορφη ιστορία, που προσωποποιεί τη Σαρακοστή και την Πεντηκοστή, τις δυο δίδυμες αδελφές που έχουν χτίσει τα σπίτια τους δίπλα δίπλα και δέχονται τους καλεσμένους τους, πρώτα η μία σοβαρή, λιγομίλητη και συμπονετική, με τις ελίτσες, το χαλβά και το γλυκό του κουταλιού,και η έπειτα η άλλη χαρούμενη, φωτεινή, λουλουδάτη και κεφάτη, με το Χριστός Ανέστη στο στόμα και τους τρατάρει απλόχερα, όλες τις λιχουδιές του Πάσχα.
Μια ιστορία που βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν το νόημα τόσο της Σαρακοστής με τη νηστεία, και την προσευχή όσο και της Πεντηκοστής με τη χαρά της Ανάστασης και της συμμετοχής μας σε αυτή.
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Σ. Γανωτής
Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Εκδόσεις Παρρησία



Η Κυρά Σαρακοστή

Ένα πολύ χαριτωμένο βιβλίο αφιερωμένο στην Σαρακοστή. Είναι κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, χωρίς να αποκλείεται να δείξουν ενδιαφέρον και παιδιά 3ης και 4ης δημοτικού. Το βιβλίο αξιοποιεί το λαϊκό έθιμο της κυρα-Σαρακοστής για να εισάγει τα μικρά παιδιά στη θεολογική σημασία των επτά Κυριακών της Σαρακοστής. Παράλληλα, επειδή τα παιδιά αγαπούν να μαθαίνουν μέσα από πρακτικές δραστηριότητες, η «κυρά-Σαρακοστή» περιέχει και ένα παράρτημα με χειροτεχνίες και παιχνίδια σχετικές με το θέμα.Το βιβλίο έχει σχήμα κυρα-Σαρακοστής που θα εντυπωσιάσει τα παιδιά.
Συγγραφέας: Μαρίνα Παλιάκη - Μπόκια
Εικονογράφος: Αγγελική Δελεχά & Παρασκευή Χατζηθανάση.
Εκδόσεις: Άθως παιδικά







Σχόλια

  1. Πάρα πολύ όμορφα! Ειδικά το δεύτερο με τις δύο αδερφές είναι πάρα πολύ έξυπνη κ καλή ιδέα! Συγχαρητήρια σε όλους!

    Χρήστος Κωτορένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου