"Οι περιπέτειες της Ρόζας"


Η εξαιρετική και ήδη πολυβραβευμένη σειρά βιβλίων των εκδόσεων Ίκαρος και του Μουσείου Μπενάκη, «Αν διάβαζα ποιητές της γενιάς του '30», που αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στους μεγάλους μας ποιητές και στα παιδιά, εμπλουτίζεται μ' ένα ακόμη παραμύθι του Αλέξη Κυριτσόπουλου, εμπνευσμένο από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.
Η Ρόζα, η ηρωίδα της ιστορίας μας, είναι ένα μικρό κορίτσι, που περιδιαβαίνει τον κόσμο, κυνηγώντας την πεταλούδα της ελπίδας. Γενναία και τολμηρή,(ίσως τυχαία, ίσως και όχι, συνονόματη με την κόκκινη Ρόζα), η μικρούλα αναζητά, το φως, την Άνοιξη, την ανθρωπιά, μέσα στο χειμώνα, την καταιγίδα και το φόβο που σκεπάζει τον κόσμο, μεταφέροντας μας στην ατμόσφαιρα του έργου του μεγάλου μας ποιητή.
Ένα σκιάχτρο στο πράσινο λιβάδι, ένα λευκό καραβάκι στο γαλάζιο κύμα, ένα μπαλκόνι που αντικρίζει τον βράχο της Μονεμβασιάς, μια μοναχική ψυχή που γυρεύει μια άλλη να πιαστεί...
Ο λυρικός, νοσταλγικός, μαχητικός, τρυφερός, αισιόδοξος Ρίτσος είναι εκεί...στα λόγια και τις ζωγραφιές του εξαιρετικού Αλέξη Κυριτσόπουλου. Είναι εκεί, στο βλέμμα που η Ρόζα, που το παιδί, το κάθε παιδί αντικρίζει τον κόσμο.
Και δεν μπορεί όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας/εικονογράφος, "με τόσες πεταλούδες που μαζεύτηκαν δεν θα ΄ρθει η άνοιξη;"

Συγγραφέας/Εικονογράφος: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εκδότης: Ίκαρος/Μουσείο Μπενάκη

Σχόλια