Θέλετε να ζωγραφίσουμε τη μεγαλύτερη ζωγραφιά στον κόσμο;


Την περασμένη εβδομάδα, ήταν τα γενέθλια της κόρης μου. Καλέσαμε στο σπίτι τα πιο καλά τηςφιλαράκια και αποφασίσαμε, εκτός από τούρτα και παιχνίδια, να κάνουμε κάτι διαφορετικό: ναδημιουργήσουμε την μακρύτερη ζωγραφιά σε ολόκληρο τον κόσμο!

Είχαμε την τύχη πριν λίγες εβδομάδες, η νονά μας που μένει στο εξωτερικό και ξέρει πόσο αγαπάμε τα παραμύθια, να μας στείλει μερικά καταπληκτικά ρολά ζωγραφικής με κλασσικά παραμύθια.
 Τα ρολά έχουν μήκος περίπου 3 μέτρα αλλά μπορείς να τα κόψεις στο επιθυμητό μήκος ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Το παραμύθι που διαλέξαμε  ήταν ο Πινόκιο.

"Θέλετε να ζωγραφίσουμε τη μεγαλύτερη ζωγραφιά στον κόσμο;", τα ρώτησα και ένα μεγάλο "Νααααααιιιιιιιιι!" κατέκλυσε το δωμάτιο.

Ξάπλωσαν όλα στο χαλί και ξεδίπλωσα μπροστά τους την ιστορία του Πινόκιο. Κι όσο το ρολό ξετυλίγονταν τόσο μεγάλωνε ο ενθουσιασμός τους!
Τα άφησα να διαλέξουν μόνα τους ποιο κομμάτι της ιστορίας ήθελαν να ζωγραφίσουν και ξεκίνησαν ένα-ένα ή και δυο μαζί να ζωγραφίζουν. Και ενώ πριν πέντε λεπτά έτρεχαν και ούρλιαζαν σαν θηρία στο κλουβί, ηρέμησαν και αφοσιώθηκαν στη ζωγραφική και το παραμύθι τους.Ξάπλωσα στο χαλί μαζί τους και ζωγράφισα, πιάνοντας τους την κουβέντα.  Τι είναι το ψέμα, γιατί είναι σημαντικό να λέμε την αλήθεια, πόσο ενοχλητικό μπορεί να γίνει ένα ψέμα στη ζωή μας,  πόσο σημαντικό είναι να λέμε συγνώμη...κι όλα αυτά ζωγραφίζοντας το παραμύθι.

Όταν πια είχαν τελειώσει, έγραψαν τα ονόματά τους, κολλήσαμε τη ζωγραφιά στον τοίχο και ξεκίνησε καθένα από αυτά να περιγράφει τι έχει ζωγραφίσει. Και έτσι σιγά σιγά, χωρίς και τα ίδια να το καταλάβουν, είχαν διηγηθεί το παραμύθι. Κάποια το διηγήθηκαν ακριβώς όπως το έχουν μάθει και κάποια αυτοσχεδίασαν και αυτό είχε ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αφού τελείωσαν με τη δική τους διήγηση, τους διάβασα τον Πινόκιο στη διασκευή του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Ήταν φανερό ότι η ενασχόληση με τη ζωγραφική και η συζήτηση που κάναμε, τα είχε βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα το παραμύθι.

Μια καταπληκτική δραστηριότητα όπως αποδείχθηκε, που μπορεί να γίνει και με λευκές κόλλες χαρτί, ίσως και μετά τη διήγηση του παραμυθιού. Αυτό που την κάνει διαφορετική, είναι ότι τα παιδιά έχουν την αίσθηση ότι δημιουργούν κάτι μαζί αλλά και το καθένα ξεχωριστά. Είναι ένα συλλογικό έργο, που όμως η συνεισφορά του καθενός είναι φανερή και ξεχωριστή.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα ρολά χαρτιού ζωγραφικής που υπάρχουν στην αγορά, αλλά και να μην βρείτε, μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε μόνοι σας, κολλώντας χαρτιά Α4 στη σειρά με κόλλα stick και διπλώνοντας το σε ρολό.

 Και του χρόνου να είμαστε καλά!

Σχόλια

  1. Αγγελική χιλιόχρονη η κόρη σου! Γερή & ευτυχισμένη πάντα :-)
    Πραγματικά η μεγαλύτερη ζωγραφιά στον κόσμο! Φοβερή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου