Το τέρας έρχεται

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που έχω διαβάσει και δεν εννοώ μόνο τα παιδικά. Και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα "παιδικό" βιβλίο.Η ιστορία είναι καθηλωτική και πραγματεύεται ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα: την αποδοχή του θανάτου αγαπημένων προσώπων.  Το διάβασα απνευστί.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Κόνορ. Ένα δεκατριάχρονο αγόρι που ζει με την άρρωστη από καρκίνο μητέρα του. Ένα τέρας επισκέπτεται τον μικρό Κόνορ και ζητά επίμονα από αυτόν να του πει μια ιστορία. Την ιστορία που δεν είναι άλλη, από την αλήθεια που κρύβει μέσα του.Αυτή που κάθε βράδυ, από τότε που αρρώστησε η μητέρα του, στοιχειώνει τον ύπνο και κυρίως τη ζωή του.
Το τέρας θα δώσει χρόνο στον Κόνορ να βρει και να πει την αλήθεια του, διηγούμενο το ίδιο τρεις ιστορίες. Μέσα από αυτές, το τέρας προσπαθεί να οδηγήσει τον Κόνορ στην αυτογνωσία, πριν ο εφιάλτης του, το πραγματικό τέρας, αυτό που τρέμει ο Κόνορ, τον καταπιεί για πάντα.

Ο Κόνορ, θα ανέβει όλα τα σκαλιά μιας ηλεκτρισμένης συναισθηματικά κλίμακας, μέχρι να φτάσει στην αλήθεια. Θα πονέσει ψυχικά και σωματικά, θα βιώσει τον απόρριψη, τον οίκτο,το φόβο, την οδύνη, το θυμό.Θα χάσει τον εαυτό του για να μπορέσει να τον ξαναβρεί. Μέσα από τις τρεις ιστορίες που διηγείται το τέρας, συνειδητοποιούμαι κι εμείς μαζί με τον ήρωα, την πολυπλοκότητα του ανθρώπου,την έννοια του καλού και του κακού, τη φύση της πίστης, τη δύναμη της θέλησης και τον ορισμό του θάρρους.
Το βιβλίο έχει εξαιρετική εικονογράφηση. Όλα κινούνται στις αποχρώσεις του γκρι. Σαν τίποτα να μην είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η ίδια η εικονογράφηση νομίζω υπαινίσσεται ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες, στεγανές αλήθειες. Όλα γίνονται δίκοπο μαχαίρι. Κανένας και τίποτα δεν είναι εντελώς αθώο ή εντελώς ένοχο. Και την ίδια στιγμή, λέξεις και εικόνες επιτάσσουν μια έξοδο στο φως!
Η τελευταίες σελίδες του βιβλίου είναι σπαρακτικές.  
Θα τελειώσω με ένα σχόλιο της εφημερίδας ΝΥΤ από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
" Ένα δυνατό έργο τέχνης που με κάνει ν'αναρωτιέμαι: πόσο συχνά βρίσκει κανείς στο κατώφλι του κλεισμένο μέσα στο ίδιο πακέτο τον πόνο και το βάλσαμο που τον καταπραΰνει;"

Συγγραφέας: Patrick Ness
Εικονογράφος: Siobhan Dowd
Εκδόσεις: Πατάκη



Σχόλια