Έξυπνα δώρα για κάθε τύπο...νοημοσύνης! (β΄μέρος)

Κιναισθητική νοημοσύνη
"Άτομα με ανεπτυγμένη κιναισθητική νοημοσύνη, σκέφτονται μέσω της κίνησης και τους αρέσει να χρησιμοποιούν τα σώματα τους για να εκφράσουν αυτό που νιώθουν και βιώνουν"
Ένα παιδάκι λοιπόν που προτιμά να εκφράζεται κιναισθητικά, θα απολαύσει δώρα που το προτρέπουν να κινηθεί και να χρησιμοποιήσει το σώμα και τα χέρια του. Μερικές ιδέες είναι:
Για παιδιά 2-4 ετών:
Μπάλα, αξεσουάρ χορού, αθλητικά είδη, κουπ πατ για πλαστελίνη. Οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν μια ενδιαφέρουσα σειρά της Play-Doh με την οποία το παιδί μαθαίνει χρησιμοποιώντας πλαστελίνη.
Για παιδιά 4-6 ετών:
Μπάλα, παιχνίδια με πλαστελίνες, βιβλία σχετικά με το χορό και τον αθλητισμό, όπως πολύ ενδιαφέροντες τίτλοι από τις εκδόσεις Σαββάλας, ειδικά γι' αυτές τις ηλικίες.
Για παιδιά 6-9 ετών:
Αθλητικά είδη, εργαλεία για να δουλέψουν τα παιδιά με πηλό, πατίνια και Lego. Μια καλή πρόταση βιβλίου θα ήταν "Κατασκευές από πηλό και ζυμάρι" από εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί ή "Πηλός" από εκδόσεις Δίπτυχο.
Για παιδιά 9-12 ετών: 
Αθλητικά είδη, εργαλεία για κατασκευή κοσμημάτων, skateboard ή πατίνια. Μια καλή πρόταση βιβλίου θα ήταν "Φτιάχνω μόνος μου κοσμήματα" από εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί.

Νατουραλιστική νοημοσύνη
"Όσοι έχουν ανεπτυγμένη νατουραλιστική νοημοσύνη αντιλαμβάνονται εύκολα πως λειτουργεί ο φυσικός κόσμος καθώς και τα έμβια όντα που κατοικούν σε αυτόν. Επίσης, έχουν έμφυτη θα λέγαμε τάση να επικοινωνούν με τα ζώα, είτε αυτά είναι αγαπημένα κατοικίδια, είτε έντομα είτε πουλιά κλπ. Τέλος κατανοούν τον κύκλο της ζωής και τον τρόπο επίδρασης των φυσικών δυνάμεων σε αυτόν."
Ένα παιδάκι λοιπόν που προτιμά να εκφράζεται νατουραλιστικά, θα απολαύσει δώρα που το προτρέπουν να ασχοληθεί με τη φύση και να την απολαύσει. Μερικές ιδέες είναι:
Για παιδιά 2-4 ετών: 
Playmobil 1-2-3 τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με παραμύθια για τα ζώα και τη φύση. Τα βιβλία των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, ειδικά εκείνα που έχουν σκληρό εξώφυλλο, είναι ευφάνταστα και ιδανικά.
Για παιδιά 4-6 ετών: 
Εργαλεία για τον κήπο για μικρά χεράκια, Playmobil ή κούκλες με θέματα σχετικά με τη φύση και τα ζώα, αλλά και βιβλία με ιστορίες σχετικές με φύση, περιβάλλον, ζώα, διάστημα. Επίσης, οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έχουν πολύ προσεγμένα βιβλία για τέτοιες ηλικίες.
Για παιδιά 6-9 ετών: 
Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε δώρο ένα σακίδιο με διάφορα αντικείμενα μέσα, όπως μεγεθυντικό φακό, γυάλινο βαζάκι, τσιμπίδα, φυτολόγιο, κυάλια κλπ., το οποίο να το ονομάσετε το Σακίδιο του Εξερευνητή". Οι εκδόσεις Ερευνητές έχουν εκδώσει πολύ καλά βιβλία σχετικά, όπως "Το βιβλίο του βουνού", "Το βιβλίο της θάλασσας" και άλλα.
Για παιδιά 9-12 ετών: 
Ένα τηλεσκόπιο, κυάλια, εργαλεία για πειράματα και βιβλία που μπορεί να δώσουν ιδέες είναι το ιδανικό δώρο. Μια καλή πρόταση βιβλίου, βέβαια, είναι και το καταπληκτικό "Μόγλης, το βιβλίο της ζούγκλας", το οποίο κυκλοφορεί από διάφορες εκδόσεις.

Δείτε και το α'μέρος του αφιερώματος, που αναφέρετε στη γλωσσική και λογικομαθηματική νοημοσύνη των παιδιών.

Σχόλια