Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Η τάξη που νίκησε την κρίση.


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το πως μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για την κρίση και το πως αυτή έχει επηρεάσει τις ζωές μας και τις δικές τους.
Πως να τους εξηγήσεις τι σημαίνει, ανεργία,  ανέχεια, άγχος, πως να εξηγήσεις την ανασφάλεια και τη θλίψη που απορρέουν από όλα αυτά.

Το βιβλίο "Η τάξη που νίκησε την κρίση" καταφέρνει ακριβώς αυτό: να εξηγήσει στα παιδιά τι σημαίνει κρίση και το κυριότερο τι μπορούν να κάνουν τα ίδια στην καθημερινή τους ζωή για να την αντιμετωπίσουν και γιατί όχι να βοηθήσουν και τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο.
Διαβάζοντας το, νόμιζα ότι πράγματι έχω μεταφερθεί σε μια πραγματική τάξη, ενός συνηθισμένου ελληνικού σχολείου, με καθημερινά παιδιά και ένα εμπνευσμένο δάσκαλο, από αυτούς που ευτυχώς, κόντρα στην απαξίωση του "επαγγέλματος" του δασκάλου, εξακολουθούν να υπάρχουν.
Τα παιδιά λοιπόν, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση αυτού του δασκάλου, ξεδιαλύνουν μέσα στο μυαλό τους πολλές από τις παραπάνω έννοιες και το κυριότερο μαθαίνουν να τις αντιμετωπίζουν με χαμόγελο, μεταφέροντας κάτι από αυτή την αισιόδοξη διάθεση πίσω στο σπίτι τους.

Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι τα παιδιά, απλά και αυθόρμητα, προχωρούν σε μια ανακατάταξη των προτεραιοτήτων τους, αποδεικνύοντας ότι όταν τους μιλάμε με αλήθεια και τους δίνουμε την δυνατότητα να εκφραστούν, μπορούν να μας εκπλήξουν με την ωριμότητα και τη σύνεσή τους.
Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην τάξη, μαθαίνουν πως τα πιο σπουδαία πράγματα στη ζωή, αξίζουν περισσότερο από οποιοδήποτε υλικό αγαθό και μάλιστα μας δίνονται δωρεάν: η φιλία, η αλληλεγγύη  το χαμόγελο, η ελπίδα, είναι αξίες ανεκτίμητες, αλλά και τα όπλα μας να νικήσουμε το τέρας της "Λερναίας - Κρίσης".
Μαθαίνουν και μαζί τους το ξαναθυμόμαστε κι εμείς, ότι η ζωή μας παίρνει νόημα, όχι από αυτά που κατέχουμε, αλλά από αυτά που μοιραζόμαστε.

Τα παιδιά μέσα σε μια σχολική χρονιά, μεγαλώνουν, ωριμάζουν και γίνονται πρεσβευτές της χαράς  της αισιοδοξίας και ενός καλύτερου αύριο που θα έρθει, αν εμείς είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε. Ενός αύριο που μπορεί να φαντάζει διαφορετικό και ίσως να μας τρομάζει, αλλά που μπορούμε να το φωτίσουμε και να το βάψουμε με τα δικά μας χρώματα, αρκεί να είμαστε...μαζί!

Ένα μεγάλο μπράβο στον δάσκαλο και συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Μπουμπούση , για το θαυμάσιο βιβλίο του, και μακάρι αυτό να δώσει έμπνευση και σε άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά και γονείς να αντιμετωπίσουν την κρίση δημιουργικά και να βοηθήσουν τα παιδιά και τους γύρω τους, να βγάλουν κάτι θετικό μέσα από αυτή.

Συγγραφέας: Γιώργος Μπουμπούσης
Εικονογράφος: Θανάσης Γκιόκας
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Η Κυρά - Σαρακοστή...ας συστηθούμε!

Μέρες που είναι, και πριν ξεκινήσουμε να παρουσιάζουμε βιβλία για το Πάσχα, ας γνωρίσουμε καλύτερα την περίοδο που προηγείται της άφιξής του. Ας μιλήσουμε στα παιδιά για την Κυρά - Σαρακοστή. Ένα πολύ όμορφο έθιμο του λαού μας, που βοηθά τα μικρότερα παιδιά να αντιληφθούν την έννοια του χρόνου και τα μεγαλύτερα να έρθουν σε επαφή με τις θρησκευτικές - λαογραφικές μας παραδόσεις.

Βήμα βήμα ως τη Λαμπρή με Κυρά Σαρακοστή.

Το βιβλίο αυτό, με την υπέροχη χαρτονενένια κατασκευή της Κυρά Σαρακοστής, το χάρισαν στα παιδιά από το κατηχητικό τους. Μια πολύ όμορφη έκδοση, με την Κυρά Σαρακοστή σε μεγάλο μέγεθος που μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο και να μετράει τις εβδομάδες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το ιδιαίτερο σε αυτή την κατασκευή, είναι ότι τα ποδαράκια είναι στερεωμένα με καρφίτσα, ώστε να μπορούν να ξανατοποθετηθούν στη θέση τους για χρήση την επόμενη χρονιά. Φυσικά η έκδοση συνοδεύεται από ένα μικρό βιβλίο, τοποθετημένο στην τσέπη της ποδιάς της Κυρά-Σαρακοστής, και το οποίο με μια μικρή έμμετρη ιστορία, με τις πολύ όμορφες ζωγραφιές της Νίκης Λεωνίδου, εξηγεί στα παιδιά το έθιμο της Κυρά-Σαρακοστής και στο τέλος δίνει και τη συνταγή για να φτιάξουμε κι εμείς στο σπίτι τη δική μας ζυμαρένια Σαρακοστή. Ένα πολύ όμορφο δώρο για τα παιδιά και τα βαφτιστήρια μας.
Συγγραφέας: Ακριβή Λαζαρινή - Ελισάβετ Σπύρου
Εικονογράφος: Νίκη Λεωνίδου
Εκδόσεις: Εν πλώ

Η Κυρά Σαρακοστή και η αδελφή της
Μια πολύ όμορφη ιστορία, που προσωποποιεί τη Σαρακοστή και την Πεντηκοστή, τις δυο δίδυμες αδελφές που έχουν χτίσει τα σπίτια τους δίπλα δίπλα και δέχονται τους καλεσμένους τους, πρώτα η μία σοβαρή, λιγομίλητη και συμπονετική, με τις ελίτσες, το χαλβά και το γλυκό του κουταλιού,και η έπειτα η άλλη χαρούμενη, φωτεινή, λουλουδάτη και κεφάτη, με το Χριστός Ανέστη στο στόμα και τους τρατάρει απλόχερα, όλες τις λιχουδιές του Πάσχα.
Μια ιστορία που βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν το νόημα τόσο της Σαρακοστής με τη νηστεία, και την προσευχή όσο και της Πεντηκοστής με τη χαρά της Ανάστασης και της συμμετοχής μας σε αυτή.
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Σ. Γανωτής
Εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Εκδόσεις ΠαρρησίαΗ Κυρά Σαρακοστή

Ένα πολύ χαριτωμένο βιβλίο αφιερωμένο στην Σαρακοστή. Είναι κατάλληλο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, χωρίς να αποκλείεται να δείξουν ενδιαφέρον και παιδιά 3ης και 4ης δημοτικού. Το βιβλίο αξιοποιεί το λαϊκό έθιμο της κυρα-Σαρακοστής για να εισάγει τα μικρά παιδιά στη θεολογική σημασία των επτά Κυριακών της Σαρακοστής. Παράλληλα, επειδή τα παιδιά αγαπούν να μαθαίνουν μέσα από πρακτικές δραστηριότητες, η «κυρά-Σαρακοστή» περιέχει και ένα παράρτημα με χειροτεχνίες και παιχνίδια σχετικές με το θέμα.Το βιβλίο έχει σχήμα κυρα-Σαρακοστής που θα εντυπωσιάσει τα παιδιά.
Συγγραφέας: Μαρίνα Παλιάκη - Μπόκια
Εικονογράφος: Αγγελική Δελεχά & Παρασκευή Χατζηθανάση.
Εκδόσεις: Άθως παιδικάΤετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

Εγώ ξέρω τι θα πει ευτυχία!


Αλήθεια τι είναι ευτυχία για ένα παιδί?
Είναι τα γλυκά και τα παιχνίδια;
Είναι η καλόκαρδη Κυρία Ευτυχία της διπλανής πόρτας;
Είναι το "ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα" των παραμυθιών;
Και πως μετράμε την ευτυχία;
Με το μέτρο ή με το κιλό;
Και τι σχέση έχει το "ευτυχισμένη" με το "εντοιχισμένη";
Κι αν η ευτυχία κρύβεται στα μικρά πράγματα, μήπως κινδυνεύουμε να τη χάσουμε;
Κι αν κάποιος τη βρει, θα πρέπει να τη μοιραστεί;

Αυτά και άλλα πολλά απίθανα ερωτήματα και ακόμα πιο μαγικές απαντήσεις, σε αυτό το υπέροχο βιβλίο, με την πρωτότυπη εικονογράφηση, που μας επιτρέπει να κοιτάξουμε με μάτια παιδικά την ευτυχία και να τη δούμε να καθρεφτίζεται ακέραιη μέσα στην παιδική ψυχή.
Ένας υπέροχος τρόπος να μιλήσουμε με τα παιδιά για το πραγματικό νόημα της ευτυχίας!


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Γεωργία Στύλου
Εκδόσεις: Ουράνιο Τόξο

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Οι 10 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της χρονιάς που πέρασε

Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί κοιτώντας τα στατιστικά της χρονιάς που πέρασε, διαπιστώνω ότι η επισκεψιμότητα του blog αυξήθηκε πολύ! Και ενώ μεταξύ 2011 - 2012 πραγματοποιήθηκαν περίπου 34.000 προβολές σελίδων, τη χρονιά 2012 - 2013 οι προβολές ξεπέρασαν τις 63.000, με αποκορύφωμα τον Ιανουάριο του 2013, όπου οι προβολές άγγιξαν τις 8.000.
Ας δούμε όμως μαζί, ποιες ήταν οι 10  αναρτήσεις που διαβάστηκαν περισσότερο τη χρονιά που πέρασε,  ξεκινώντας από τη δημοφιλέστερη. Κάποιες από αυτές παραμένουν στο "top 10" για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

1) 33 πράγματα που πρέπει να κάνει ένα παιδί μέχρι να γίνει 10 ετών
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2012/10/33-10.html

2.) Όλα όσα χρειάζομαι να ξέρω, τα έμαθα στο νηπιαγωγείο
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2012/04/blog-post_18.html

3.) Μητρική γλώσσα: μαθαίνοντας του να συλλαβίζει την αγάπη
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2012/02/blog-post_21.html

4.) Κάποιος να μ' αγαπάει!
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2012/04/blog-post_09.html

5.) Τα δικά μου Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία από το 2012
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2013/01/2012_21.html

6.) Καλοκαιρινά βιβλία απο τις εκδόσεις Σαββάλας.
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2011/06/blog-post_23.html

7.) Βιβλία που ξεχώρισα μέσα στο 2012
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2013/01/2012_6958.html

8.) Η χειροβομβίδα που ήθελε να είναι σαν...τη βίδα.
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2011/11/blog-post.html

9.) Ένα αστέρι για μένα.
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html

10.) Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη
http://paidikavivlia.blogspot.gr/2012/03/blog-post_20.html


Δύο χρόνια Αγαπημένα Παιδικά Βιβλία!


thedesignercoop.net
Πάνε κιόλας δυο χρόνια που αρχίσαμε να μοιραζόμαστε, ιστορίες, βιβλία και συναισθήματα.
Πάνε πάνω από δυο χρόνια που τα παιδικά βιβλία μπήκαν στη ζωή μου και τη μάγεψαν.
Και όλο αυτό το οφείλω στα παιδιά μου. Χωρίς αυτά, ο υπέροχος κόσμος των παιδικών βιβλίων θα είχε μείνει κλειστός για μένα.
Δεν διάβασα σαν παιδί. Διάβασα πολύ σαν έφηβη.
Κι ίσως το έλλειμμα αυτό είναι που αναπληρώνω σήμερα.
Ίσως γι' αυτό βούτηξα στα χρώματα και τις λέξεις των παιδικών βιβλίων, με την ίδια αθωότητα και αγάπη που το κάνουν και τα παιδιά μου.
Μερικές φορές νομίζω, πως όταν τα βράδια τους διαβάζω, το κάνω περισσότερο για μένα και λιγότερο για εκείνα. Είναι η δική μου αφορμή να βυθιστώ στη μαγεία και το όνειρο, να θυμηθώ και να νοσταλγήσω συναισθήματα και αξίες που η καθημερινότητα κρύβει από μένα, όπως και από τους περισσότερους "μεγάλους".

Κάντε μια ευχή να σβήσουμε τα κεράκια!
Να λοιπόν, ένα ακόμα υπέροχο δώρο της μητρότητας! Η ευκαιρία να γίνεσαι παιδί με τα παιδιά σου, να (ξανά)ανακαλύπτεις τον εαυτό σου σε μια διάσταση που νόμιζες χαμένη.
Κι έτσι ελπίζω να συνεχίσουμε...όμορφα, με αγάπη. Με χρώματα που βάφουν τον ουρανό της ζωής μας με φαντασία και λέξεις που ξεκλειδώνουν την ελπίδα στις καρδιές μας.
Με χρώματα και λέξεις παιδικές!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας!
Αγγελική:-)
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Οι καλοί και οι κακοί ιππότες - Οι καλοί και οι κακοί Πειρατές

Το χιούμορ είναι πάντα η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις και τη λεκτική βία. Και στις δύο ιστορίες του Αντώνη Παπαθεοδούλου, το χιούμορ γίνεται το πιο ιδανικό "όπλο" στα χέρια των καλών.
Είτε ανάμεσα σε πειρατές, είτε ανάμεσα σε ιππότες, οι διάλογοι που αναπτύσσονται είναι ξεκαρδιστικοί, άμεσοι, γεμάτη έμπνευση και φαντασία.
"Καλοί" και "κακοί" σε ένα ρεσιτάλ απαντήσεων, όπου η εξυπνάδα και το χιούμορ, κατατροπώνουν  περίτρανα την αγένεια και την απειλή.
Δυο ιστορίες που αποδεικνύουν ότι το πιο ισχυρό όπλο  απέναντι σε " συμμορίες" κάθε είδους, είναι η τόλμη, η ομαδικότητα, η συνεργασία, ο ρομαντισμός και η ευγένεια (ακόμα κι αν είναι πασπαλισμένη και με λίγη δόση ειρωνείας).
Και στις δύο ιστορίες, οι "κακοί" σαστίζουν απέναντι στη μη χρήση βίας, αφού η βία είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζουν. Αιφνιδιάζονται από το χαμόγελο και παραδίδονται οικειοθελώς και αμαχητί στη δύναμη της καλοσύνης.

Κι αν είστε από εκείνους που πιστεύουν, ότι με τα λόγια δεν κερδίζονται μάχες και ότι η δύναμη της βίας είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη του (δια)λόγου, οι ιστορίες του Αντώνη Παπαθεοδούλου θα σας κάνουν (τουλάχιστον) να το ξανασκεφτείτε!

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Ιστορίες που δεν ξεχνιούνται


Πιο ταιριαστό τίτλο, δεν θα μπορούσε να έχει αυτό το βιβλίο.
Επτά πραγματικά αλησμόνητα παραμύθια, όπως τα θυμάται και τα γράφει ζυμωμένα με τη φαντασία της, η συγγραφέας Λ.Πέτροβιτς.

Επτά ιστορίες για παιδιά, που όμως με λαχτάρα τις διαβάζουν κι οι μεγάλοι. Ιστορίες διδακτικές, όχι δασκαλίστικες, γεμάτες από αυτή την ιδιαίτερη σοφία των λαϊκών παραμυθιών. Ιστορίες όπως τις έλεγαν μια φορά κι έναν καιρό, τότε που το παραμύθι ήταν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μικρών και μεγάλων και ο σπουδαιότερος παιδαγωγός.

Η γνώση, τα πλούτη, ο μόχθος, η πλεονεξία, η υπομονή, η σύνεση, είναι στοιχεία που πλέκουν και πλέκονται σε αυτές τις όμορφες ιστορίες, που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη και τη καρδιά εκείνων που τις διαβάζουν ή και τις ακούν.

Ενα βιβλίο που έχει να μας πει πολλά και να μας θυμίσει ακόμα περισσότερα από εκείνα τα σημαντικά, που ξεχάσαμε ή αγνοήσαμε στο διάβα της ζωής μας, ιδιαίτερα σε εποχές, όπως αυτή που ζούμε.


Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σειρά: Βατόμουρο (από 7+)

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Παροιμίες για τον μήνα Μάρτιο

Οι καιρικές συνθήκες τον μήνα Μάρτιο είναι το βασικό θέμα των παροιμιών του λαού μας  γι’ αυτόν το μήνα. Ας τις απολαύσουμε όμως μια μια.

Για τον κρύο καιρό του μήνα και τις πιθανές παγωνιές λένε:

«Τον Μάρτη χιόνι βούτυρο,
μα σαν παγώσει μάρμαρο.»

«Aκόμη και στις δεκαοχτώ
έχει το μάτι του ανοιχτό.»

«Aκόμη στις δεκαοχτώ,
ψοφάει η πέρδικα στ' αυγό.
Λένε και στις τριάντα,
μα δεν ηξεύρω γιάντα.»

«Το Μάρτη φύλα(ξε) άχερα,
μη χάσεις το ζευγάρι.»

«Τσοπάνη μου την κάπα σου,
το Μάρτη φύλαγε την.»

«Όλες του Μάρτη φύλαγε και τ' Απριλίου τις δώδεκα,
ότι ακόμη και στις δεκαοχτώ πέρδικα ψόφησε στ' αβγό.»

«Ο Αύγουστος για τα πανιά κι ο Μάρτης για τα ξύλα.»

«Mάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης.
Και σαν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει.»

«Tο Mάρτη ξύλα φύλαγε,
μην κάψεις τα παλούκια.»

«Στων αμαρτωλών τη χώρα,
το Mαρτάπριλο χιονίζει.»

«Μπάνιο με ζεστό νερό, θεν οι μήνες που'χουν "ρ".»

Σε κάποιες παροιμίες του μήνα, φαίνεται η επιθυμία των γεωργών να βρέξει τον Μάρτιο:

«Μάρτης έβρεχε,
θεριστής χαιρότανε.»

«Μάρτης βρέχει;
Ποτέ μην πάψει.»

«Κάλλιο Μάρτης στις γωνιές,
παρά Μάρτης στις αυλές»

«Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης,
παρά Μάρτης λιοπυριάρης.»

«Μάρτης βροχερός,
θεριστής κουραστικός.»

«Μάρτης κλαψής,
θεριστής χαρούμενος.»

«Βροντή Μαρτιού,
φίλεμα με καρύδια.»

«Μάρτης πουκαμισάς,
δεν σου δίνει να μασάς.»

«Mάρτης άβροχος,
μούστος άμετρος.»

«Aν κάνει ο Mάρτης δυο νερά κι ο Aπρίλης πέντε - δέκα,
να δεις το κοντοκρίθαρο πως στρίβει το μουστάκι,
να δεις και τις αρχόντισσες πως ψιλοκλεισιρίζουν,
να δεις και τη φτωχολογιά πως ψιλοκοσκινάει.»

«Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία,
να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίττες σαν αλώνι.»

«Σαν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα
χαράς σ' εκείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα.»

Το Μάρτη βάλε εργάτη κι ας είναι κι ακαμάτης.

λοί στα Μαρτοκλάδευτα και στ' Απριλοσκαμμένα.

Οι μεταβολές του καιρό τον μήνα αυτό είναι απότομες και ξαφνικές. 
Αυτό το γεγονός έχει σχολιαστεί και από τις παροιμίες:

«Ο Μάρτης το πρωί το ψόφησε,
και το βράδυ το βρόμισε.»

«Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος,
πέντε φορές εχιόνισε,
και πάλι το μετάνιωσε,
πως δεν εξαναχιόνισε»

«O Μάρτης ο κλαψόγελος»

«O Mάρτης το πρωί χιόνισε,
κι ο γάιδαρος ψόφησε (από το κρύο).
Το μεσημέρι βρώμισε (από τη ζέστη),
και το βράδυ τον πήρε το ποτάμι (από τη βροχή).»

«Του Mάρτη του αρέσει,
να είναι πάντα στο διπλό,
μια στις δέκα να έχει ήλιο,
και τις άλλες ξυλιασμό.»

Από Μαρτιού πουκάμισο κι απ' Αύγουστο σεγκούνι.

Καλοκαιρία της Υπαπαντής, Μαρτιάτικος χειμώνας.

Κάποιες παροιμίες θέλουν τον Μάρτιο να ξεκινά το καλοκαίρι και η ζέστη:

«Από Μαρτιού πουκάμισο,
κι απ' Αύγουστο σεγκούνι.»

«Ο Μάρτης έχει τ' όνομα,
κι ο Απρίλης τα λουλούδια»

Όξω ο Κουτσοφλέβαρος. Όξω ψύλοι , ποντικοί.
Μέσα Μάρτης και χαρά και καλή νοικοκυρά.


Για την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου υπάρχει η παροιμία:

«Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα ημερόνυχτια»

Κάποιες παροιμίες αναφέρονται στον ήλιο του Μαρτίου:

«Του Μάρτη ο ήλιος βάφει,
και πέντε μήνες δεν ξεβάφει.»

«Ο ήλιος του Μαρτιού,
τρυπάει κέρατο βοδιού.»

«Ο καλός Μάρτης στα κάρβουνα,
κι' ο κακός στον ήλιο.»

«Του Μάρτη οι αυγές με κάψανε,
του Μάη τα μεσημέρια.»

«Οπόχει κόρην ακριβή,
το Μάρτη ήλιος μην τη δει».

Και φυσικά η πιο γνωστή παροιμία του μήνα:

«Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;»


Για το «Μαρτιάτικο σειρήτι» (ή απλώς Μάρτη)
ο Κωστής Παλαμάς έχει γράψει ένα τρυφερό παιδικό ποιηματάκι.

"Ρόδιζ' η πρώτη τού Μάρτη μέρα
και στο παιδάκι της η μητέρα
γελώντας πάει:
Με «Μάρτη» έρχομαι το λαιμό σου
να στεφανώσω, σαν άγγελός σου
θα σε φυλάει.
*
Από χρυσάφι, προτού να φέξει,
με τι φροντίδα το έχω πλέξει,
γιά το χρυσό μου!
Με κάθε χρώμα το έχω ντύσει,
ουράνιο τόξο, που θα στολίσει
τον ουρανό μου."


πηγές: http://www.matia.gr/7/71/7106/7106_1_3.html
http://www.epitaliotes.gr/articles_l_002.php
ιστότοπος για την εικόνα:sansimera.gr