Ψάρι στον ουρανό

Ένα από τα βιβλία που λάτρεψα τη χρονιά που πέρασε ήταν το εφηβικό μυθιστόρημα  'Ψάρι στον ουρανό". Ένα μυθιστόρημα γραμμένο με χιούμορ και ευαισθησία που θίγει πολλά και σημαντικά προβλήματα των σημερινών εφήβων.
Και θα συμφωνήσω απόλυτα με το σχόλιο από το " The bookbag" ότι "αυτό που καταφέρνει καλύτερα αυτό το βιβλίο είναι  η εξερεύνηση της έννοιας της ταυτότητας και του πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς τη δική του περνώντας από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση".
Κι αν η παιδική ηλικία κάποτε τελειώνει, η ενηλικίωση είναι μια διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ. Να μεγαλώνεις, να μαθαίνεις, να αποτυγχάνεις, να προχωράς, να κερδίζεις, να χάνεις, να γίνεσαι σοφότερος, να πετυχαίνεις τα προσωπικά σου θαύματα, αυτά που για όλους τους άλλους μοιάζουν αδύνατο να συμβούν, είναι κάτι που μας αφορά όλους. Το βιβλίο αισθάνθηκα να με επιστρέφει στον παιδικό μου εαυτό, με έβαλε να συνομιλήσω ξανά μαζί του. Να δω που τον πρόδωσα, που τον επιβεβαίωσα, που τον ξεπέρασα, πόσο άλλαξα...Να δω την ενήλικη που έγινα, μέσα από τα μάτια του παιδιού που ήμουν.

Επισυνάπτω δυο χαρακτηριστικές σελίδες του βιβλίου, όπου ο δεκατριάχρονος ήρωας, "συνομιλεί" με το παιδί που ήταν και συνεχώς αφήνει πίσω του, για να περάσει δειλά-δειλά στον κόσμο των ενηλίκων. Εξαιρετικό δείγμα γραφής!




"Ψάρι στον ουρανό"
Συγγραφέας: Φρίντρικ Ερλινγκς
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Πατάκη

Σχόλια