Το βιβλίο όλων των πραγμάτων

"Σε σας θα το πω: η ιστορία με τον Θωμά μού ήρθε κι εμένα ουρανοκατέβατη!
Κατά βάθος ήθελα να γράψω ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο. Ένα συγκινητικό βιβλίο, για να γελάσουμε (...) Το βιβλίο που θα ήθελα να γράψω θα είχε τίτλο Οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου παιδιού (...) Αλλά τότε δέχτηκα την επίσκεψη του κυρίου Κλοπέρ..."

Κάπως έτσι ο συγγραφέας του βιβλίου, Guus Kuijer, ξεκινά να γράφει την ιστορία του Θωμά, ενός ξεχωριστού παιδιού, που όταν μεγαλώσει θέλει μόνο να γίνει ευτυχισμένο!
Κάπως έτσι ξεκινά να γράφει " Το βιβλίο όλων των πραγμάτων".
Ένα πραγματικά θαυμάσιο βιβλίο για ένα πολύ ιδιαίτερο, ευαίσθητο και ονειροπόλο παιδί, το Θωμά. Το Θωμά που βλέπει ό,τι δεν βλέπουν οι άλλοι. Το Θωμά που καταγράφει στο τετράδιο του, όσα δεν τολμά να πει και να μοιραστεί.
Το Θωμά που παρά την οικογενειακή βία που βιώνει, έχει μάτια να διακρίνει την ομορφιά, την αγάπη, την μαγεία. Με μια δόση αθώας ειρωνίας, αφού πρέρχεται από ένα παιδί, ο Θωμάς, σαν άλλος άπιστος Θωμάς, θα αμφισβητήσει τα δεδομένα της ζωής του και τις θεμελιώδης αξίες που του δίδαξαν, χωρίς όμως αυτό να τον κάνει ασεβή.
Ο Guus Kuijer καταφέρνει να γράψει ένα συγκινητικό βιβλίο για τη βία και το φόβο, που κρατά εγκλωβισμένους στον πόνο και τη μοναξιά τα θύματα, αλλά και τους θύτες. Ένα βιβλίο για τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή. Για τους δρόμους που επιλέγουμε να βαδίσουμε ή όχι. Για τον εαυτό που αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε, ή εκείνον που τολμάμε να συναντήσουμε. 
Ο Θωμάς θα τολμήσει να συναντήσει το δικό του, με οδηγό την αγάπη του για τη Λίζα, τη φιλία της Κυρίας Βαν Άμερς, τα τολμηρά μάτια της αδελφής του, τη στοργή της μητέρας του, τις "συζητήσεις"  του με τον ίδιο τον Ιησού. 
Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε ποιήματα, παράξενες θείες που χορεύουν jazz, αποσπάσματα της βίβλου, και σημειώματα καρφιτσωμένα στο μέσα μέρος του πουκάμισού του,  ο Θωμάς θα ανακαλύψει ότι η ευτυχία αρχίζει, εκεί που τελειώνει ο φόβος!


Συγγραφέας: Χις Κέγερ
Μετάφραση: Ινώ Βαν Νάικ - Μπαλτά
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Έφη Λαδά
Εκδόσεις: Polaris



Σχόλια