Πως να εκπαιδεύσετε το (μικρό) μαμούθ σας.

Ξεκινώντας να διαβάσεις το βιβλίο δεν μπορεί να μην αναρωτηθείς, γιατί ο συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου, διάλεξε ένα μαμούθ να πρωταγωνιστεί στην ιστορία του. Σε μια ιστορία που δεν αφορά (μόνο) τον τρόπο να μάθουμε στα παιδιά μας να φροντίζουν ένα κατοικίδιο, αλλά δρα σημειολογικά, υπενθυμίζοντας σε εμάς τους γονείς, ότι το να μεγαλώνουμε παιδιά, είναι τελικά....απλό!
Γιατί όμως διάλεξε το μαμούθ; Δεν θα μπορούσε να έχει διαλέξει ένα συνηθισμένο κατοικίδιο; Κάτι πιο οικείο σε όλους μας;
Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο, έδωσα τη δική μου εξήγηση για αυτό το "παράδοξο" γεγονός:  το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν μοιάζει με τίποτα που ξέρεις από πριν. Ίσως γι'αυτό διάλεξε ένα ζώο που μας είναι εντελώς άγνωστο στα φερσίματα και τις συνήθειες του.
Όλοι έχουμε εμπειρία με σκυλάκια και γατάκια, αλλά με μαμούθ;
Όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε εμπειρίες με άλλα παιδιά, αλλά με το δικό μας παιδί; Αυτό που είναι αποκλειστική ευθύνη μας; Αυτό είναι ένας άγνωστος, νέος, κόσμος. Το να μεγαλώνεις και να "εκπαιδεύεις" ένα παιδί, είναι μια εμπειρία τόσο μοναδική, όσο το κάθε παιδί ξεχωριστά. Όσο δηλαδή  το να έχεις για κατοικίδιο ένα μαμούθ!
Υπακούει όμως σε κάποιους βασικούς κανόνες. Βάζοντας ο συγγραφέας αυτό το παράξενο, άγνωστο πλάσμα μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, εντάσσοντας το σε τυπικές διαδικασίες, περιβάλλοντάς το με στοργή, σταθερότητα και αγάπη, καταφέρνει να κάνει αυτό οικείο σε εμάς και εμάς σε εκείνο. Καταφέρνει να το κάνει μέρος της ζωής μας, με τον τρόπο που γινόμαστε κι εμείς μέρος της δικής του. Καταφέρνουμε να γνωριστούμε.
Αλλά και πάλι αναρωτιέσαι, γιατί επέλεξε ένα τόοοοοοοοσο μεγάλο ζώο. Δεν είναι και πολύ βολικό.
Μα μήπως είναι "βολική" η ευθύνη να φέρεις στο κόσμο ( μέσα στο σπίτι σου) και να μεγαλώσεις ένα παιδί; Νομίζω ότι το μέγεθος του μαμούθ, λειτουργεί σαν καταλυτική υπενθύμιση της τεράαααααστιας ευθύνης που αναλαμβάνουμε με αυτή μας την απόφαση.

Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας, ένα άγνωστο, ξεχωριστό πλάσμα και μια τεράστια ευθύνη. Και πρέπει να τα διαχειριστούμε. Και πρέπει να "εκπαιδεύσουμε" αυτό το πλάσμα, να το κάνουμε μέρος και μέλος του κόσμου μας, φροντίζοντας να είναι υγιές, ασφαλές, ευτυχισμένο και ξεχωριστό όσο μας "παραδόθηκε".
Κι εδώ ξεκινά η μαγεία του βιβλίου! Που καταφέρνει μέσα σε ελάχιστες σελίδες, με τα πιο απλά λόγια, να μας πει ό,τι μας λένε τόμοι εγχειριδίων, θεωριών, διαλέξεων και συμβουλευτικής γονέων.
Να μας πει, ότι ένα πλάσμα που έρχεται στον κόσμο μας και μέσα στο σπίτι μας, χρειάζεται πάνω από όλα αγάπη, αληθινό ενδιαφέρον, χρόνο, σωστή τροφή, καλό ύπνο, σωστές συνήθειες υγιεινής, σταθερότητα στην καθημερινότητα του και άφθονο παιχνίδι (όχι παιχνίδια).
Και να όλη η θεωρία του simplicity parenting σε λίγες μόνο σελίδες!
Το βιβλίο έρχεται να μας θυμίσει πόσο απλό να είσαι γονιός και να μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί στ' αλήθεια το έχουμε κάνει τόσο δύσκολο, πολύπλοκο και αγχωτικό.

Και φτάνουν αυτά για να "εκπαιδεύσεις" ένα παιδί, αναρωτήθηκα.
Ίσως δεν φτάνουν, μα είναι η απόλυτη βάση για να ξεκινήσεις σωστά.
Και σίγουρα κάνουμε και θα κάνουμε λάθη. Το καλό όμως με το να είσαι γονιός, αντίθετα με άλλους ρόλους στη ζωή μας, είναι ότι έχουμε καθημερινά χιλιάδες ευκαιρίες να επανορθώσουμε. Να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Υπάρχει ένα μικρό μαμούθ που μας περιμένει!

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Quentin Greban
Εκδόσεις: Ίκαρος

Σχόλια