Τα Χμ των βιβλίων.

04. ΤΑ ΧΜ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ!Η αστέρευτη φαντασία της Κατερίνας Κρίς μας χάρισε ακόμα ένα πολύ όμορφο βιβλίο: “Τα Χμ των βιβλίων!” ή πως να κάνετε να παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.
Πιστεύω στ’ αλήθεια ότι η Κατερίνα Κρίς με τη σειρά βιβλίων της για τα Χμ, δεν έχει απλά συμβάλει  στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, έχει χαρίσει στα παιδιά έμπνευση! Έχει ντύσει τα βιβλία της με μικρά, παράδοξα θαύματα, με αυτά τα εξαίσια, πολύχρωμα πλασματάκια και έχει κάνει τα παιδιά να μάθουν να βρίσκουν τα κρυμμένα θαύματα μέσα στις λέξεις και τη μαγεία στο διάβασμα.
Το τέταρτο βιβλίο της σειράς, ήρθε για να ξορκίσει ένα ακόμα μεγάλο φόβο των παιδιών: το φόβο για τα μεγάλα, πυκνογραμμένα, χωρίς εικόνες βιβλία. Και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και κατακτούν ολοένα και περισσότερο τη δεξιότητα της ανάγνωσης, τόσο οι εικόνες στα βιβλία τους λιγοστεύουν, τόσο οι λέξεις πληθαίνουν. Και αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ κρίσιμο σημείο στη εξέλιξη τους ως αναγνώστες.
Τα Χμ των βιβλίων έρχονται λοιπόν αρωγοί στη προσπάθεια των παιδιών να κατακτήσουν το επόμενο σκαλοπάτι στην κλίμακα της ανάγνωσης. Και αυτό δεν είναι μόνο παρήγορο. Είναι μαγικό!
Η συγγραφέας και εικονογράφος Κατερίνα Κρις, δίνει ζωή στα βιβλία. Βάζει τα μικροσκοπικά της Χμ να κατοικούν στις σελίδες τους. Μας περιγράφει την ανιαρή, άτονη, ασπρόμαυρη ζωή τους, όταν δεν νιώθουν την τρυφερή ματιά των παιδιών πάνω τους. Τα βιβλία υπάρχουν για να διαβαστούν και όταν αυτό δεν συμβαίνει οι λεξοδιαβαστές Χμ μαραζώνουν. Γιατί οι ιστορίες είναι ζωντανές.
Ζουν και ανθίζουν όταν διαβάζονται. Και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ένα παιδί ανοίγει ένα πυκνογραμμένο βιβλίο. “Πυκνογραμμένο θα πει πως έχει πολλές πολλές λέξεις στριμωγμένες σε κάθε σελίδα. Είναι σαν να βλέπεις έναν τοίχο από λέξεις αντί για τούβλα. Αυτό δεν είναι κάτι κακό. Απλώς, όταν κοιτάς μια τέτοια σελίδα, μπορεί μερικές φορές να νιώθεις πως ανάμεσα σε σένα και στην ιστορία υπάρχει ένας τοίχος. Αν βρεις το θάρρος να ξεκινήσεις αυτό το πυκνογραμμένο βιβλίο, ε, θα μάθεις πως να τον γκρεμίζεις.”

Γιατί πίσω από αυτόν τον τοίχο, θα ανακαλύψεις ένα υπέροχο κόσμο που περιμένει να βαφτεί με τα χρώματα της φαντασίας σου.
Κι αφού αυτή η ιστορία είναι μια ιστορία αγάπης, δεν μπορεί παρά να γεννήσει…τι άλλο εικόνες μέσα στο μυαλό των παιδιών.
 
Συγγραφέας - Εικονογράφος: Κατερίνα Κρις
Εκδόσεις: Κέδρος

 

Σχόλια