H συγγραφέας Μαρία Ρουσσάκη, μας εύχεται με ένα βιβλίο!

Ίσως το πιο αισιόδοξο βιβλίο που έχω γράψει ως τώρα είναι η βιογραφία της Έλεν Κέλερ με τίτλο «Μια φλόγα στο σκοτάδι – η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ» (εκδόσεις Κέδρος, 2012).
Σε ηλικία μόλις δεκαεννέα μηνών η Έλεν Κέλερ έχασε την ακοή και την όρασή της από μια σοβαρή ασθένεια. Ως τα επτά της χρόνια ζούσε μπερδεμένη, χωρίς να μιλάει, να βλέπει και να ακούει. Μέχρι που η Ανν Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, ανέλαβε την εκπαίδευσή της και της αποκάλυψε τη μαγεία των λέξεων. Με επιμονή και υπομονή της έμαθε να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω της, να γράφει, να διαβάζει, να μιλάει με τη νοηματική και με τη φωνή της. Ένα μικρό απόσπασμα ενσωματώνει όλη τη δύναμη της ψυχής της, όλη την αφοσίωση της δασκάλας της και το «θαύμα» που έζησαν μαζί καθώς η Έλεν έβγαινε από το σκοτάδι…

Η Έλεν μπορούσε επιτέλους να εκφραστεί και να συμπληρώσει σιγά σιγά τα κενά που είχε. Ένα βράδυ, προτού πέσει για ύπνο, έδωσε ένα φιλί στην αγαπημένη της δασκάλα, την αγκάλιασε σφιχτά και της έγραψε:
«Είχα φόβο.  Τώρα δε φοβάμαι!»
Η ζωή της άλλαξε. Όχι μόνο σκαράλωνε άφοβα σε δέντρα, άλλα μάθαινε να ζει, να ανακαλύπτει και να δημιουργεί όπως όλοι οι άνθρωποι.
Ήταν ένα κορίτσι-θαύμα.

Έτσι η Έλεν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, βγήκε από το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζούσε, μορφώθηκε, ταξίδεψε κι έγινε σύμβολο ελπίδας και δύναμης για γενιές ολόκληρες. Το φως της εκπέμπει μέχρι και σήμερα, μέσα από την ιστορία της συγκλονιστικής ζωής της.

Εύχομαι αυτό το φως να μας συνοδεύει στη νέα χρονιά, να μας χαρίζει δύναμη και ελπίδα παντού και πάντοτε.

Σχόλια