Η μικρή μάγισσα

Δικαιολογημένα θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως. Δικαιολογημένος και ο θρίαμβος που έχει διαγράψει στην πορεία των σχεδόν 60 χρόνων από την έκδοσή του.
Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν γνώριζα την ιστορία σε καμιά από τις μορφές που έχει κυκλοφορήσει (έντυπη, θεατρική, κινηματογραφική) και έτσι την απόλαυσα με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού.
Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικά παιδικό βιβλίο. Θέλω να πω, ότι η πρωταγωνίστρια και κατά συνέπεια οι ιστορίες που μας διηγείται, έχουν τη φρεσκάδα, τη ζωντάνια την πονηριά και τη σκανταλιά μικρού παιδιού. Και είναι τόσο αυθεντικό και ανεπιτήδευτο αυτό!
Η μικρή μάγισσα που είναι μόνο 127 ετών, βιάζεται να μεγαλώσει, να μάθει όλα τα μαγικά κόλπα και να χορέψει κι εκείνη γύρω από τη φωτιά στη μεγάλη γιορτή των μαγισσών που γίνεται μια φορά το χρόνο.
Γι΄αυτό διαβάζει και διαβάζει για να μπορέσει να τα καταφέρει. Όμως η νεανική της ανυπομονησία την ωθεί να παρευρεθεί κρυφά στο χορό και παρά τις προειδοποιήσεις του σοφού συντρόφου της, κόρακα Αμπραξά, την εντοπίζουν και τη φέρνουν ενώπιον της Αρχιμάγισσας. Εκείνη της δίνει διορία μέχρι την επόμενη γιορτή να μελετήσει ώστε να γίνει μια καλή μάγισσα και να περάσει τις εξετάσεις που θα της επιτρέψουν, αν και πολύ μικρή, να πάρει μέρος στο χορό των μαγισσών.
Κι εδώ αρχίζει η μεγάλη παρεξήγηση. Η μικρή μάγισσα μελετά σκληρά και συγχρόνως εξασκεί τα μάγια της ώστε να διευκολύνει τη ζωή όσων τα χρειάζονται, όπως θα έκανε κάθε καλή μάγισσα.
Μόνο που στη γλώσσα των μαγισσών "καλή μάγισσα" είναι η κακή μάγισσα. Εκείνη που τρομοκρατεί κοροϊδεύει, παιδεύει και χρησιμοποιεί τη μαγεία της μόνο από προσωπικό συμφέρον.
Έτσι ενώ στην πορεία του χρόνου μέχρι την επόμενη συνάντηση των μαγισσών, βλέπουμε τη μικρή μάγισσα να βοηθά τους καλούς, να τιμωρεί τους κακούς, να μοιράζει χαρά, κέφι και αγάπη, όταν φτάνει η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας, και ενώ περνά με επιτυχία τις εξετάσεις, οι μάγισσες αποφασίζουν να την τιμωρήσουν που δεν έγινε μια καλή... κακή μάγισσα.
Δεν θα σας αποκαλύψω πως τελειώνει η ιστορία. Θα σας πω μόνο ότι μέσα από τις περιπέτειες της μικρής μάγισσας, βλέπουμε να παρελαύνουν ένα σωρό ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες: ο εκφοβισμός, η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η διαφορετικότητα, αντιμετωπίζονται με ένα αστείο, αλλά όχι ελαφρύ τρόπο. Η δικαιοσύνη έρχεται να αποκατασταθεί και ο φόβος να δώσει τη θέση του στη χαρά. Αυτό το διώνυμο, φόβος - δικαίωση είναι ο κεντρικός άξονας το βιβλίου.
Η μικρή μαγισσούλα δεν βοηθά μόνο εκείνους που εκφοβίζονται ή υποφέρουν εξαιτίας κάποιου άλλου, αλλά είναι και η ίδια που αρνείται μέχρι τέλους να υποκύψει στον παράλογο εκφοβισμό που της ασκείται από το συμβούλιο των μαγισσών. Φύση ανυπότακτη και επαναστατική, καταφέρνει να νικήσει το φόβο, χρησιμοποιώντας τα ίδια όπλα με τα οποία ο φόβος την απειλούσε. Αυτή είναι και η μεγάλη της νίκη.
Το βιβλίο χωρίζεται σε μικρά κεφάλαια, καθένα και ένα μικρό επεισόδιο από τη καθημερινότητα της μικρής μάγισσα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για διάβασμα από παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω. Και πιστέψτε με θα το απολαύσουν!

Συγγραφέας:Otfried Preussler
Εικονογράφος: Winnie Gebhardt
Εκδόσεις: Κέδρος


Σχόλια