Καράβια

Δεν υπάρχουν βιβλία που να αποδεικνύουν καλύτερα, πόσο όμορφο ταξίδι είναι η ανάγνωση. Και μάλιστα όταν ταξιδεύεις με όχημα ξεχωριστά καράβια. "Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία", "Καράβια που δεν φοβήθηκαν".
Και μάλιστα με καπεταναίους, δυο από τους πιο αγαπημένους σύγχρονους παραμυθοποιούς: την Μαρία Αγγελίδου και τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, οι οποίοι κατάφεραν και σκάρωσαν ιστορίες ξεχωριστές, για ξεχωριστά καράβια, που έχουν γίνει διάσημα, εμβληματικά θα έλεγα, μέσα από την ιστορία ή τη λογοτεχνία, αρχαία και σύγχρονη.
Δυο βιβλία, 12 ιστορίες, δυο συγγραφείς σε ένα ταξίδι στη φαντασία και την ιστορία.
Καράβια που μας συστήνονται, που εξομολογούνται, που λένε τις ιστορίες τις δικές τους και όσων ταξιδεύουν μαζί τους. Ιστορίες που τις ξαναθυμόμαστε ή τις μαθαίνουμε πρώτη φορά. Ιστορίες ανδρείας, θάρρους, τόλμης, και γενναιότητας. Καράβια που τα κυβέρνησε το πάθος, ο πόθος, η φαντασία, το πείσμα και η περιέργεια.
Με γλώσσα όμορφη, ποιητική, γεμάτη εικόνες. Τόσες που νιώθεις ότι ταξιδεύεις κι εσύ πάνω στα καράβια, μυρίζεις την αρμύρα, βαφτίζεσαι στα πάθη των καπεταναίων τους, πλέεις αντάμα με την μοίρα των καραβιών τους.
Εξαιρετική και η πρωτότυπη εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου. Με ένα όμορφο συνδυασμό ζωγραφικής και κολάζ, καταφέρνει με αφαιρετικό τρόπο, να παραστήσει τα πρωταγωνστικά καράβια, ή τα πρόσωπα, τις καίριες στιγμές ή τα αισθήματά τους. Και είναι καλό που η εικονογράφηση σε αυτά τα βιβλία, δεν πνίγει, αλλά διακριτικά συνοδεύει τις ιστορίες. 
Τα βιβλία τα είπαν παιδικά. Για μένα είναι ιστορίες λογοτεχνικές, για μεγαλύτερους και νεότερους αναγνώστες. Είναι ιστορίες που τις ακούς ή τις διαβάζεις μαγεμένος. Είναι ιστορίες για εκείνους που αγαπούν τη θάλασσα, κι εκείνους που αγαπούν να ταξιδεύουν με το μυαλό.  Είναι ιστορίες για εκείνους που αγαπούν την ιστορία και που γίνονται έναυσμα να ψάξουν, να μάθουν περισσότερα για αυτά τα μυθικά καράβια, όσους τα ταξίδεψαν, τις θάλασσες και τα λιμάνια που τα δέχτηκαν. Και κυρίως είναι ιστορίες που εμπνέουν: το κουράγιο και τη θέληση, αλλά και τη δίψα για ζωή και γνώση. 
Θα κλείσω αυτή τη μικρή παρουσίαση με ένα απόσπασμα από την πιο αγαπημένη μου ιστορία από τις 12 των δύο βιβλίων, την ιστορία του Αδρία. "Πλώρη δεν είναι αυτό το μυτερό που έχουν μπροστά όλα τα καράβια. Όχι. Πλώρη είναι η θέληση να σκίζεις το κύμα και να πηγαίνεις με κάθε καιρό στον προορισμό σου...(...) Αυτό είναι που τα καράβια λένε "πλώρη" και οι άνθρωποι το λένε κουράγιο, θάρρος, πείσμα."

Συγγραφείς: Μαρία Αγγελίδου & Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικοογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
Εκδόσεις: Ίκαρος

Σχόλια