Γίνε πράκτορας του Πλανήτη

Το βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη, δεν μοιάζει με κανένα από τα βιβλία οικολογικού περιεχομένου που μπορεί να έχετε διαβάσει ή να έχουν διαβάσει τα παιδιά σας. Είναι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο, διασκεδαστικό και καθόλου, μα καθόλου βαρετό ή κλισέ βιβλίο. Δεν κάνει κήρυγμα και δεν διδάσκει με τον παραδοσιακό τρόπο. Εμπνέει και εμπλέκει τα παιδιά στην υπόθεση που λέγεται προστασία του περιβάλλοντος. Ακολουθώντας  το πρότυπο των μοντέρνων ταινιών κινουμένων σχεδίων,τόσο στην πλοκή, με την έντονη δράση και τους  υπερήρωες της διπλανής πόρτας,  όσο και στην εικονογράφηση, πετυχαίνει να κρατήσει ζωντανή την προσοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών. Και αν σκεφτεί κανείς ότι διαβάζει ένα βιβλίο και δεν βλέπει  μια ταινία, το πετυχαίνει σε εξαιρετικό βαθμό.
Η κόρη μου είναι επτά ετών και είναι το πρώτο βιβλίο αυτού του όγκου σελίδων (120 περίπου) που κατάφερε να διαβάσει μόνη της και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Kαι μου μετέφερε τον ενθουσιασμό της πριν καν αρχίσω να διαβάζω η ίδια το βιβλίο. Έτυχε μάλιστα την ίδια περίοδο να το διαβάζει και ένας συμμαθητής της, οπότε ανέλαβαν οι δυο τους δράση στο σχολείο, ως μυστικοί πράκτορες.
Το βιβλίο δημιουργεί μεγάλη αίσθηση και ενθουσιασμό στα παιδιά. Οι πληροφορίες που μαθαίνουν με τρόπο απλό και κλιμακωτό, είναι πολύ ουσιαστικές και τα βοηθούν πραγματικά να καταλάβουν το σύνθετο πρόβλημα της μόλυνσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αν λάβουν και λίγη ενθάρρυνση από το περιβάλλον τους, οικογενειακό και σχολικό, η πρώτη τους αυτή επαφή με τις καλές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του πλανήτη, θα γίνουν καλές συνήθειες που θα τα ακολουθούν όλη τους τη ζωή.
Αυτό νομίζω ότι είναι και η μεγάλη επιτυχία το βιβλίου. Αφυπνίζει τα παιδιά, τα κάνει να αισθανθούν μέλος μια ξεχωριστής ομάδας και τους δείχνει ότι μπορούν να κάνουν κάτι για το περιβάλλον, τώρα, δίπλα τους, μέσα στο σπίτι, το σχολείο, τη γειτονιά τους. Τα ωθεί στη δράση! Τα "εκπαιδεύει" να γίνουν ενεργοί πολίτες. Να μην ενστερνιστούν την "κουλτούρα του καναπέ" αγκαλιά με το τηλεκοντρόλ, και του" τι με νοιάζει εμένα", ή του "έτσι είναι τα πράγματα, τι να κάνω εγώ".
Φανταστείτε την έκπληξή μου, όταν η κόρη μου ήρθε και με ρώτησε, " Μαμά ξέρεις ποιος είναι ο πιο μεγάλος αντίπαλός μας στη μάχη για το περιβάλλον;" Και ενώ της έδωσα ένα σωρό λίγο-πολύ αναμενόμενες απαντήσεις, μου λέει "Όχι, ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο εαυτό μας". Και είχε δίκιο. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό που η συγγραφέας, αποκαλύπτει στα παιδιά στο τέλος του βιβλίου. Και το υπενθυμίζει σε μας τους μεγάλους.
Γι΄αυτό καλό θα ήταν το βιβλίο να διαβαστεί και από εμάς. Γιατί πάντα έχουμε την αίσθηση ότι οι αποφάσεις που σχετίζονται με το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, λαμβάνονται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, και ελάχιστα ή τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε για τις επηρεάσουμε. Όχι. Το βιβλίο έρχεται να μας θυμίσει, ότι όλοι και ο καθένας ξεχωριστά, μπορούμε να κάνουμε κάτι, για την ποιότητα της ζωής μας. Μικρά πράγματα, όπως να μην αφήνουμε τις βρύσες να στάζουν, να βγάζουμε την πρίζα από συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε, να πηγαίνουμε με πάνινη τσάντα στο super market, έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όταν γίνονται σε μαζική κλίμακα, Αλλά αυτό το μαζικό δεν θα επιτευχθεί ποτέ, αν ο καθένας δεν το κάνει στο σπίτι του.
Το βιβλίο δεν παραθέτει ευχολόγια. Παραθέτει πράξεις. Μικρές καθημερινές, ανέξοδες πράξεις, που κάνουν τη διαφορά: στο περιβάλλον και στην τσέπη μας.
Ένα πραγματικά χρήσιμο και πανέξυπνο βιβλίο!

Περισσότερα για τη συγγραφέα και για την ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη και τις δράσεις της εδώ.

Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
Εικονογράφος:Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια