Ενας άγγελος στο ταβάνι μου

Το μυθιστόρημα της Μάγιας Δεληβοριά, έρχεται να συμβάλει στην κατανόηση μερικών από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της ζωής ενός ανθρώπου: τι είναι η ζωή, που οδηγεί, πως αξίζει να τη ζεις και γιατί αξίζει να πεθάνεις. Υπάρχει άραγε ζωή, μνήμη, αγάπη μετά τον θάνατο;
Όλα ξεκινούν μέσα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, όπου ο ήρωας της ιστορίας μας, μας συστήνεται, εντελώς αντισυμβατικά, μέσα από μια σειρά ερωτημάτων που ψάχνουν απάντηση. Ποιος είμαι; Γιατί είμαι εδώ; Ποιος είναι αυτός που βρίσκεται στο κρεβάτι; Και τι στο καλό κάνω κολλημένος στο ταβάνι;
Με πολύ χιούμορ, τρυφερότητα και μελαγχολία, ο ήρωας του βιβλίου, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πια στη ζωή και αποφασίζει μετά και τη συνομιλία του με το αινιγματικό πρόσωπο της Κας Μαργαρίτας να γίνει φύλακας-άγγελος.
Αφού διαλέξει τον προστατευόμενό του, ξεκινά η εξιστόρηση μιας σειράς γεγονότων που θα φέρουν πιο κοντά στο νόημα της ζωής και του θανάτου, τόσο τον ίδιο, όσο και τον προστατευόμενο του, τον Πέτρο. Και οι δυο βιώνουν μια ιστορία θανάτου: ο πρώτος προσωπική και ο δεύτερος του πατέρα του.
Μέσα από την πλοκή της ιστορίας, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε τα διλήμματα, τους φόβους και την αγωνία των δύο νέων μπροστά στο θάνατο και το πένθος.
Η συγγραφέας με τρόπο βαθύ και ουσιαστικό, αλλά καθόλου βαρετό ή βαρύγδουπο, ταξιδεύει τους νεαρούς αναγνώστες στα στάδια του πένθους, και της αποδοχής του θανάτου.
Η αφήγηση σφύζει από ζωντάνια, και χιούμορ. Ο ήρωας μας αποτελεί έναν τελείως αντισυμβατικό φύλακα άγγελο, που δεν διστάζει να σκαρώσει φάρσες και να στήσει γεγονότα προκειμένου να εξυπηρετήσει την αποστολή του.
Η χρήση του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα αισθητή, όπως άλλωστε και στην πραγματική ζωή και γίνεται η γέφυρα για να επικοινωνήσει ο άγγελος μας με τον κόσμο των ζωντανών.
Εκτός από τα ζητήματα του πένθους και του θανάτου, η συγγραφέας θίγει με πολύ επιτυχημένο τρόπο και άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής των έφηβων, όπως είναι η βία και ο εκφοβισμός. Αλλά και ο έρωτας και η αγάπη για τη μουσική, αυτής της τόσο σημαντικής τέχνης που βοηθά τα νέα παιδιά να επικοινωνούν και να εκφράζονται. Που πολλές φορές στην εφηβεία, γίνεται η φωνή που δεν μπορούν να αρθώσουν και τα λόγια που διστάζουν να πουν.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αναφορά της στην κακοποίηση των ζώων αλλά και στη συμβολή των κατοικίδιων στην επούλωση ψυχικών τραυμάτων.
Η ιστορία καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να τον συγκινήσει και να αποτελέσει αφορμή για σκέψη και συζήτηση. Μα πάνω από όλα καταφέρνει να αποδείξει την ασύγκριτη αξία της ζωής, που δεν (πρέπει) να σταματά μπροστά στην απώλεια, και που αξίζει να τη ζεις με όλα τα δύσκολα, τις αναποδιές και τα λάθη.

Γιατί το θαύμα της ζωής και της αγάπης είναι πιο μεγάλο από οτιδήποτε άλλο. Γιατί; Γιατί μπορεί!
Συγγραφέας: Μάγια Δεληβοριά
Εκδόσεις: Κέδρος

Σχόλια