Όλα για τη δασκάλα μου

Ένα υπέροχο βιβλίο! Θα το λατρέψετε, αν είστε δασκάλα, αν έχετε ή είχατε ποτέ μια δασκάλα αγαπημένη. Με λόγο απλό, παιδικό, με εικόνες πρωτότυπες σε ρετρό ύφος, που συνδυάζουν την ζωγραφική με  την τεχνική του κολλάζ, το βιβλίο μιλάει στην καρδιά. Είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και νοσταλγικό.Μιλά για τις δασκάλες των παιδιών μας και τις δασκάλες των παιδικών μας χρόνων. Μιλά για τη δασκάλα ως έννοια και την κάθε δασκάλα ξεχωριστά. Μιλά για αυτό που βλέπουν τα παιδικά μάτια, αυτό που ακούν τα μαθητικά αυτιά, αυτό που νιώθουν οι άνθρωποι στο συναπάντημά τους μέσα στη σχολική τάξη.

Μιλά για τα γράμματα και τους αριθμούς, τα ποτάμια και τα δάση, τους πρωτόγονους ανθρώπους και τα τραγούδια...μιλά για όλα αυτά που γεμίζουν μια δασκάλα, και που "στις καλές μέρες τα αφήνει να μπαίνουν στα παιδιά χωρίς να χάνεται τίποτα στον δρόμο, αλλά ούτε εκείνη να αδειάζει."
Μιλά και για τις άλλες μέρες, που η δασκάλα είναι νευριασμένη... τότε που σταματούν τα πάντα, τα ποτάμια δεν τρέχουν, τα τραγούδια σιωπούν και οι πρωτόγονοι άνθρωποι περιμένουν ακίνητοι με το τόξο έτοιμο στο χέρι...

Μιλά για τα παιδιά που μεγαλώνουν...κι αν τύχει να επιστρέψουν στις τάξεις θα τις βρουν πιο μικρές, το ίδιο και τα θρανία και τον πίνακα... και τη δασκάλα το ίδιο...Μα σαν έρχονται οι θύμησες, όλα παίρνουν τη θέση τους,  έτσι όπως τα είχε πει, έτσι όπως τα είχε φτιάξει τότε η δασκάλα...
Και μη γελιέστε...μια δασκάλα μπορεί να μοιάζει με τους μεγάλους που ξέρετε, μπορεί να κάνει ότι κάνουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι. Η διαφορά όμως είναι ότι εκείνη αργά η γρήγορα γυρίζει πάντοτε στην τάξη.

Κι αν ψάχνετε ένα ξεχωριστό δώρο για τις δασκάλες των παιδιών, το βρήκατε!

Συγγραφέας: Σουζάνα Ματτιάντζελι
Εικονογράφος: Κιάρα Κάρρέρ
Μετάφραση: Βασιλική Νίκα
Εκδόσεις: Πατάκης

Σχόλια