Το δωμάτιο που ταξιδεύει

H Mάρω Βαμβουνάκη γράφει μια τρυφερή, γλυκόπικρη ιστορία, για την αγάπη και τον χρόνο.
Μια ιστορία με κεντρικό άξονα δυο γνωστούς μύθους, έναν από την αρχαιότητα και ένα από τη νεότερη ιστορία μας. Δυο μύθους με κοινό παρονομαστή την αγάπη. Την αγάπη και τις μορφές που μπορεί να πάρει, τον τρόπο που έχει να εκφραστεί, να δέσει, να ριζώσει ή να κυνηγηθεί. Την αγάπη όχι μόνο ανάμεσα σε δυο ερωτευμένα πρόσωπα, αλλά και την αγάπη ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, ανάμεσα στα αδέλφια...Τι σημαίνει εν τέλει αγαπώ...Κι αν αγαπώ, μπορώ και να ορίζω την ζωή εκείνου που αγαπώ...Τι είναι καλό και ηθικό...τι είναι επιτρεπτό και τι κολάσιμο...
Oι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, ο Ροδολίνος και η Τζιτζιφλώρα, που αφηγούνται στην έτερη μικρή πρωταγωνίστρια, τη Δανάη, τα καμώματα και τους πόνους της αγάπης, ζουν τη δική τους ξεχωριστή αγάπη.
Δυο πρόσωπα που σχεδόν μέχρι το τέλος του βιβλίου μένεις να αναρωτιέσαι αν πράγματι υπάρχουν ή αν τα γέννησε η φαντασία του μικρού παιδιού. Δυο πλάσματα που μοιάζουν του ονείρου και που σε μια ηλικία που μοιάζει ανεπίτρεπτο να ερωτευτείς, ζουν το δικό τους όνειρο και θα ταξιδέψουν σε αυτό και τη μικρή Δανάη. Με τη δύναμη της αφήγησης του Ροδολίνου, σύμμαχο τη φαντασία του παιδιού και τον πολύχρωμο και μοσχομυριστό κόσμο που έχει στήσει η Τζιτζιφλώρα, οι μύθοι θα πάρουν σάρκα και οστά και θα ζωντανέψουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια της Δανάης.
Η ιστορία μας συστήνει από την αρχή τους μύθους του Θησέα και της Αριάδνης, αλλά και του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας. Θα έλεγα μας συστήνει και ένα νέο τρίτο μύθο, αυτό του Ροδολίνου και της Τζιτζιφλώρας, που θα ερωτευτούν μέσα στο γηροκομείο και θα το σκάσουν από κει και από τις οικογένειες τους, για να ταξιδέψουν, να ονειρευτούν, και να ζήσουν όπως οι ίδιοι ορίζουν.
Γιατί κανείς δεν μπορεί με οποιαδήποτε πρόφαση ή χωρίς, να βάλει ημερομηνία λήξης στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στη ζωή και την αγάπη. 
Ενα πολύ όμορφο ρομαντικό βιβλίο για νεαρούς εφήβους λίγο πριν τα πρώτα χτυποκάρδια της αγάπης. 

Συγγραφέας: Μάρω Βαμβουνάκη
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σχόλια