Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα

Ποιος δεν θέλει στ'αλήθεια να δει ζωντανά τα όνειρά του μπροστά στα μάτια του; Ποιος θα αντιστεκόταν στον πειρασμό να αντικρίσει αυτά που ποθεί, έστω και μέσα από μια κλειδαρότρυπα; Και μετά τι....τι θα γίνει αφού τα έχει αντικρίσει;...Η κλειδαρότρυπα είναι ελευθερία ή σκλαβιά;...Σε οδηγεί στην περιπέτεια ή την αποχαύνωση;...
Ο ζητιάνος της ιστορίας μας, ένας νεαρός άντρας που τριγυρνά από πολιτεία σε πολιτεία, ψάχνοντας λίγο νερό και λίγο ψωμί, δεν έχει άλλα όνειρα, από το όνειρο της επιβίωσης. Σπαταλά τα νιάτα, τη δύναμη και την ομορφιά του, ζητιανεύοντας, γιατί ποτέ δεν πόθησε κάτι πιο σπουδαίο.
Διωγμένος από τους ανθρώπους  θα ψάξει μια νέα πολιτεία για να ζητιανέψει. Η καλή του μοίρα όμως τον φέρνει σε ένα δάσος, όπου χαμένος θα πέσει πάνω σε ένα σοφό γέροντα. Ο γέροντας θα του δώσει να φάει και να πιει, θα τον αφήσει να ξεκουραστεί και αφού έχει φροντίσει για το σώμα του καλεσμένου του, θα προσπαθήσει να θρέψει και την ψυχή του. Θα του μιλήσει για όσα δεν λέγονται και θα τον μάθει να ακούσει εκείνα που δεν ακούγονται. Αφού του χαρίσει δυο πολύτιμα όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, δώρα θα στείλει τον διστακτικό νεαρό στην πολιτεία που βασιλεύει ο αδελφός του, την πολιτεία όπου βρίσκεται η χρυσή κλειδαρότρυπα που αποκαλύπτει τα όνειρα του καθενός.
Ο ζητιάνος θα σταθεί μπροστά στην κλειδαρότρυπα και το μόνο που θα δει είναι ψωμί και νερό. Θα πρέπει να περάσει τις δοκιμασίες που του βάζει ο άρχοντας της πόλης για να ανακαλύψει από την αρχή τα όνειρά του και μαζί τον εαυτό του. Θα καθαρίσει την ψυχή του από ότι άχρηστο κουβαλά, θα παλέψει με το δράκο του φόβου, και θα ακούσει τη μυστική φωνή της ψυχής του, πως θησαυρός είναι το θάρρος στην καρδιά και χρυσάφι η νίκη του φόβου. Πατώντας γερά στα πόδια του και φορώντας την λαμπρή φορεσιά του νέου του εαυτού, δεν θα νοιαστεί ποτέ ξανά να δει τη ζωή μέσα από κλειδαρότρυπες παντός είδους. Γιατί πια μπορεί να ζήσει τα όνειρά του.

Μια πολύ όμορφη παράσταση που κυριαρχεί η μουσική, με την παρουσία στη σκηνή μιας τετραμελούς ορχήστρας, και την υπέροχη φωνή της "καλής μοίρας" του ζητιάνου, της σοπράνο Εβίτας Πετράκη. Με όμορφα λιτά κοστούμια και πολυχρηστικά σκηνικά που εξυπηρετούν άψογα τις ανάγκες της παράστασης και νεαρούς, ως επί το πλείστον, ηθοποιούς, που  ερμηνεύουν με ζωντάνια του ρόλους τους. Μια παράσταση από την οποία δεν λείπει το χιούμορ, τόσο στο κείμενο όσο και στα σκηνικά. Ιδιαίτερα οι ρόλοι του βασιλικού υπηρέτη και της αρχοντοπούλας είναι ξεκαρδιστικοί. Μια παράσταση που θα απολαύσετε κι εσείς μαζί με τα παιδιά σας!

H παράσταση "Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα", αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Μαριβίτας Γραμματικάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Θέατρο Olvio
 Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7,Βοτανικός
Τηλ : 2103414118
Παραστάσεις : Πρωί.: Κυρ. 11 π.μ. (διάρκεια 60')
web: www.olviotheater.gr  |  e-mail: olvio.info@gmail.com


Συγγραφή-στίχοι: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Συνθέτης-ενορχηστρωτής: Γιώργος Περιστέρης
Σκηνοθεσία: Λένα Γεωργιάδου
Κίνηση-χορογραφία: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Ερμηνεύουν: Εβίτα Πετράκη (σοπράνο)
Παναγιώτης Τερζάκης (μπάσος)
Νίκος Παρασκευόπουλος
Νατάσα Παπαμιχαήλ
Σταύρος Μαρκουλάκης
Τρύφων Μπάρκας
Ηλέκτρα Κομνηνίδου

Ορχήστρα
Αγγελική Σέρφου πιάνο
Μανώλης Αγουρίδης drums, κρουστά
Περικλής Τιμπλαλέξης βιολί
Mario Adrover κλαρινέτο


Σχόλια