Καθαρίστρια Χάος

Την αγάπησα από τις πρώτες σελίδες! Αυτή τη μικρή νοικοκυρά που με τάξη και επιμέλεια στοιβάζει
τις μέρες της τη μία πάνω στην άλλη και βάζει μπουγάδα στα αύριο να μην αφήσει πάνω τους ίχνος ανησυχίας. Εκείνο το μικρό κορίτσι που τακτοποιεί τους καλούς του τρόπους στη βιβλιοθήκη και πετάει στο καλάθι των απλύτων τα κακά λόγια. Εκείνη που κλείνει ερμητικά τα παντζούρια να μην μπει πολλή ανεμελιά μέσα και ξεθωριάσει το αυστηρό της πρόγραμμα. Την μικρή Έρση που κρύβει κάτω από το χαλί τα άγχη, και τις κακές της συνήθειες και που δεν προλαβαίνει ποτέ να αερίσει λιγάκι τα όνειρα της που μυρίζουν ναφθαλίνη πια.
Αγάπησα όμως και την καθαρίστρια Χάος! Που με τη μαγική της σκούπα έρχεται να ανατρέψει τα πάντα, να ανακατέψει τις αμφιβολίες με τους έρωτες, τα παιχνίδια με τις επιθυμίες, τις νέες ιδέες με τις ανασφάλειες, το φόβο με το αύριο, το τυχαίο με την ομορφιά... Εκείνη που πιάνει την τακτοποιημένη ζωή τη ¨Ερσης και την ανατρέπει και με την ανατροπή φτιάχνει αρμονία.
Εκείνη την υπέροχη ξένη που έρχεται όταν πιο πολύ τη χρειάζεσαι -κι ας μην το ξέρεις- και σου ανοίγει το παράθυρο του μυαλού σε μια νέα πραγματικότητα..."κι ενώ είναι όλα άνω κάτω για πρώτη φορά όλα μοιάζουν στη θέση τους".
Πόσο όμορφη η γραφή της Κατερίνας Κρις! Πόσο ουσιαστικά πράγματα μπορεί να πει με τα πιο απλά λόγια...Με πόσο χρώμα να ντύσει το τυχαίο, το απρόοπτο, το μοιραίο...Πόση γλύκα να σταλάξει στη στιγμή, στα όνειρα, στο παιχνίδι...Πόση αναμελιά να φορέσει στο αύριο, στο καινούριο, στην προσπάθεια, στην αποτυχία...Πόσα χαμόγελα να γεννήσει στις παιδικές και όχι μόνο ψυχές.
Το βιβλίο της Κατερίνας Κρις, φτιάχτηκε για να διαβαστεί και να χαριστεί. Να διαβαστεί την Έρση που κρύβουμε μέσα μας και να χαριστεί σε κάθε Έρση που γνωρίζουμε. Φτιάχτηκε για να μας προετοιμάσει για την καθαρίστρια Χάος, που αργά η γρήγορα θα βρει τον τρόπο να εισβάλει στις ζωές μας και να φτιάξει... μουσική...
"Δεν μπορείτε να βάλετε τάξη στο χάος. Η ίδια η ζωή είναι ένα όμορφο χάος. Είναι σαν να θέλετε να τακτοποιήσετε τις νότες μια μελωδίας, να βάλετε τις ντο με τις ντο, τις λα με τις λα...Εσάς σας φαίνονται ανακατεμένες, ενώ είναι ήδη τακτοποημένες!"

Ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει και που όπως λέει η ίδια η συγγραφέας "μ’ αρέσει να σκέφτομαι πως όταν θα τη διαβάσουν και τα παιδιά, ίσως νιώσουν κι αυτά λίγο πιο όμορφα για το μέρος που γεννήθηκαν. Θα σταματήσουν να τακτοποιούν τα χιλιάδες πρέπει και τις άπειρες κριτικές μέσα στο μυαλό τους και θα αφήσουν όλες τις μικρές ανασφάλειες της παιδικής τους ψυχής να ξεπηδήσουν εδώ κι εκεί για να δημιουργήσουν τα πιο υπέροχα και πρωτότυπα πράγματα."


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Κατερίνα Κρις
Εκδόσεις: Πατάκη


Σχόλια