Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες

Όλα ξεκινούν από ένα κρυφτό. Συμβολικό το ξεκίνημα και το καταλαβαίνεις όταν έχεις πια προχωρήσει στο βιβλίο. Ένα κρυφτό και η ζωή των πρωταγωνιστών. Από τις πραγματικές τους επιθυμίες, από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Κρυμμένοι και οι καθρέφτες στο μεγάλο σπίτι της θεία Χενριέτα. Κρυμμένοι για να μη δείχνουν τις αλλαγές, τη φθορά του χρόνου...Κρυμμένοι και για να μην έχεις που να στρέψεις το βλέμμα, να εξετάσεις τον εαυτό σου, να αντικρίσεις την αλήθεια ή το ψέμα σου...Το κείμενο είναι γεμάτο συμβολικούς αντικατοπτρισμούς. Τα μάτια γίνονται καθρέπτες της ψυχής και ο φωτογραφικός φακός, σαν καθρέφτης της στιγμής, θα γεμίσει με νόημα τις αναζητήσεις της μικρής Τομασίν, που είναι και η αφηγήτρια της ιστορίας.

Μικροί και μεγάλοι συγκάτοικοι στο τεράστιο σπίτι της ετοιμοθάνατης Χενριέτα, χτίζουν τις σχέσεις τους πάνω σε  προσωπικές φιλοδοξίες, μυστικά, απογοητεύσεις, φόβους, προσδοκίες...Παράλληλες ζωές, αποξενωμένες...
Μέχρι που η μικρούλα, αμίλητη Σιγκνε, ανακαλύπτει την ντουλάπα με τους καθρέπτες. Και εκεί μέσα στην ησυχία και το σκοτάδι, η πραγματικότητα αναστρέφεται και μπορείς επιτέλους να ανακαλύψεις, όχι αυτό που πιο πολύ επιθυμείς αλλά εκείνο που πραγματικά χρειάζεσαι. Ένας ένας οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, θα διαβούν το κατώφλι της ντουλάπας και θα κοιτάξουν κατάματα το είδωλό τους, με όλη την ομορφιά ή την ασχήμια του. θα κλάψουν, θα λυγίσουν, θα ουρλιάξουν, θα αντέξουν όμως να κοιτάξονυ μέσα τους και ο ένας μέσα στα μάτια του άλλου και θα βρουν κουράγιο να μιλήσουν, να αντισταθούν, να αγαπήσουν, να πουν συγνώμη, να συνεχίσουν τις ζωές τους.
Και η θεία Χενριετα, θα μπορέσει να φύγει, ήσυχη και γαλήνια, πως κατάφερε να ενώσει την οικογένεια της...

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για τις οικογενειακές σχέσεις και πως αυτές καθορίζουν τις ζωές των μελών της. Μια ιστορία οικογενειακής τρέλας, μα και αγάπης που μοχθεί να βρει τρόπο να εκφραστεί. Μια ιστορία για την προσωπική ευθύνη και την ελευθερία να μεγαλώνεις στο ίδιο δέντρο, ακολουθώντας όμως τη δική σου πορεία στο φως.

Εξαιρετική για ακόμα μία φορά, η μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη που καταφέρνει να μεταδώσει τον εσωτερικό ρυθμό και την ένταση του κειμένου και να μεταφέρει με ακρίβεια στους αναγνώστες, τις λεπτές αποχρώσεις των ψυχολογικών διακυμάνσεων των πρωταγωνιστών.

Συγγραφέας: Marten Sanden
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια