Όλα τα φωτεινά μέρη.

Η Τζέννιφερ Νίβεν, στο πρώτο της νεανικό, crossover μυθιστόρημα.
Θα δανειστώ τον ορισμό του Μάνου Κοντολέοντος σχετικά με αυτό το είδος λογοτεχνίας:
"Τα μυθιστορήματα crossover είναι εκείνα τα λογοτεχνικά έργα που, αν και στηρίζονται σε θέματα που αφορούν τον έφηβο (μερικές φορές ακόμα και ένα παιδί), εντούτοις με τη γλωσσική τους ενσάρκωση και τον εσωτερικό φωτισμό του θέματός τους, μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον και ενός ενήλικου αναγνώστη."
Ακριβώς ένα τέτοιο μυθιστόρημα είναι το “'Ολα τα φωτεινά μέρη”. Μια δυνατή, σκληρή, απεγνωσμένη ιστορία ενηλικίωσης, δύο εφήβων, του Θίοντορ κι της Βάιολετ.
Το Θίοντορ που παλεύει με την διπολική διταραχή και ψάχνει κάθε μέρα κάτι να τον κρατήσει ζωντανό και της Βάιολετ που παλεύει να ξεπεράσει την απώλεια της μεγάλης αδελφής της και βιώνει τις μέρες σαν σε φυλακή.
Τα δυο παιδιά θα συναντηθούν στην κορφή το καμπαναριού του σχολείου τους  και δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ποιος έσωσε ποιον και από τι...
Μια απροσδόκητη φιλία ξεκινά, ανάμεσα στο Θίοντορ, το φρικιό, όπως τον λένε στο σχολείο και την στοχαστική Βάιολετ...μια φιλιά που θα εξελιχθεί σε έρωτα. Όχι έναν εύκολο, χωρίς εσωτερικές αντιστάσεις, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς απαγορεύσεις έρωτα. Έναν έρωτα δύσκολο, μα και τρυφερό, λαμπερό, μα και βαθιά σκοτεινό, έναν έρωτα που θα τους απογειώσει μα και θα τους συντρίψει. Έναν έρωτα που θα τους φέρει πιο κοντά στην επίγνωση του εαυτού τους, που θα τους βοηθήσει να κοιτάξουν κατάματα τους φόβους τους, μα που δεν θα είναι αρκετός να σώσει τον Θίοντορ από τον εσωτερικό του γκρεμό.

Δυο όμορφοι άνθρωποι σε μια πορεία ενηλικίωσης, δυο έφηβοι στο χείλος της απόγνωσης, μια ιστορία που αφήνει τα σημάδια της, ορατά και αόρατα, στις ψυχές των πρωταγωνιστών. Η παράλληλη αφήγηση των γεγονότων από τον Θίοντορ και από τη Βάιολετ,  καταφέρνει να αναδείξει όλα τα φωτεινά μέρη της καρδιάς, του μυαλού και του χάρτη των δύο νέων, αλλά και να φωτίσει όλα τα σκοτεινά μέρη της ψυχής τους, αγγίζοντας βαθιά και γνήσια το συναίσθημα του αναγνώστη.
Εξαιρετικό και το εξώφυλλο του βιβλίου που κατορθώνει να αποτυπώσει την ουσία της ιστορίας σε μια εικόνα.

Το Όλα τα φωτεινά μέρη αναμένεται να προβληθεί στη μεγάλη οθόνη το 2018, σε παραγωγή των Paula Mazur και Mitchell Kaplan, με πρωταγωνίστρια την Elle Fanning.


Συγγραφέας: Τζέννιφερ Νίβεν
Μετάφραση:Θέμελης Γλυνάτσης
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Φωτεινή Τίκκου
Εκδόσεις Πατάκη

Σχόλια