Κάνε το Θαύμα!

“ Μήπως πρέπει να βάλουμε ένα καινούριο κανόνα στη ζωή μας...να προσπαθούμε πάντα να είμαστε λίγο πιο καλοί απ' όσο είναι απολύτως αναγκαίο; (….) Moυ αρέσει πολύ αυτή η φράση, αυτή η αντίληψη, επειδή μου υπενθυμίζει πως σαν ανθρώπινα όντα δε διαθέτουμε μόνο τη δυνατότητα να είμαστε καλοί, αλλά και την ελευθερία να επιλέξουμε πόσο καλοί θέλουμε να είμαστε”.
Η φράση αυτή συνοψίζει για μένα όλη την ουσία του βιβλίου της R.J Palacio " Θαύμα". Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο θα καταλάβει τι εννοώ. Το πόσο καλοί θέλουμε να είμαστε, με τον εαυτό μας και τους άλλους είναι η προσωπική πρόκληση του κάθε ανθρώπου, νέου ή μεγαλύτερου. Μια πρόκληση καθημερινή.  Μια πρόκληση στον αντίποδα της (κάθε είδους)Μπλε Φάλαινας. Μια πρόκληση της πραγματικής ζωής. Μια πρόκληση μεγάλη και όμορφη.
Γιατί το καλό δεν είναι βαρετό, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ότι συμβαίνει. Το να επιλέγεις συνειδητά το καλό είναι  δύσκολο, το να επιλέγεις συνειδητά το πόσο καλός θέλεις να είσαι απαιτεί θάρρος και τόλμη, σε γεμίζει όμως χαρά, αισιοδοξία και έχει απείρως μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή τη δική μας και των άλλων από το κακό. Κι αν ίσως το κακό κάνει θόρυβο, το καλό είναι η φύση μας.
Ας φτιάξουμε το δικό μας "παιχνίδι" , το δικό μας "challenge", λοιπόν.  Ας μοιραστούμε με εκείνους που αγαπάμε, με την οικογένεια, τους συμμαθητές, τους φίλους, τους δασκάλους, τους γείτονες, πράξεις καλοσύνης, λέξεις κατανόησης, συναισθήματα τρυφερά, μουσικές και εικόνες που κι αν δεν αλλάξουν, σίγουρα θα ομορφύνουν τις ζωές μας και θα φτιάξουν μια μεγάλη αλυσίδα αγάπης. Κι ας το κάνουμε με συνέπεια. Όχι γιατί κάποιος το επιβάλλει, ή μας βαθμολογεί, ή μας απειλεί, αλλά γιατί ελεύθερα το επιλέγουμε.
Να κάνουμε μικρά, προσωπικά, καθημερινά, Θαύματα!

* Αφορμή για αυτή την ανάρτηση είναι η κουβέντα που γίνεται για το Θαύμα εν όψει της μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη και από την άλλη, η επίσης μεγάλη συζήτηση σχετικά με την Μπλε Φάλαινα. Και τα δυο αποτελούν μια πρόκληση. Το Θαύμα είναι η πρόκληση να ξεπεράσεις τον εαυτό σου με ένα τρόπο θετικό, που σε οδηγεί να ανακαλύψεις το αληθινό σου πρόσωπο μέσα από τη φιλία, τη στήριξη της οικογένειας και την κατανόηση, ενώ η Μπλε Φάλαινα σαν μια πρόκληση να ξεπεράσεις τον εαυτό σου με ένα τρόπο αρνητικό, που σε οδηγεί στην απώλεια της χαράς που είναι η ζωή, η συντροφικότητα και η αγάπη. Ας μην αφήνουμε το κακό να κάνει τόσο θόρυβο. Υπάρχει διέξοδος, πάντα υπάρχει!

Σχόλια