Φαρφανέλα

Αυτό, που πάντα κάτι λείπει για να είμαστε ευτυχισμένοι; Που αν το είχαμε θα ήταν όλα διαφορετικά και φυσικά πολύ καλύτερα; Αυτό, που αγνοούμε τα μικρά, υπέροχα θαύματα που συμβαίνουν γύρω μας, γιατί αυτό το κάτι που λείπει, όσο μικρό κι αν είναι, τείνει να γεμίζει το μυαλό μας με την απουσία του; Αυτό λοιπόν συμβαίνει και στη Φαρφανέλα. Που τα έχει όλα, εκτός από ένα μικρό ροζ τσιμπιδάκι...κι όσο γκρινιάζει και στεναχωριέται για αυτό, τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα...όλο και περισσότερα πράγματα χάνει...τόσο περισσότερους λόγους βρίσκει να στεναχωριέται...Και είναι η γκρίνια κι η αχαριστία της τόση, που ο μπαμπάς της, ο γλυκός της ο μπαμπάς, τη διώχνει από τη Χώρα που Όλο Χορεύουν. Τη διώχνει για να βρει τον εαυτό της και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της.

Το βιβλίο των Βλάχου Ελένη  & Δαλαμάγκα Κωνσταντίνου, είναι μια υπέροχη περιπλάνηση στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Ένα ταξίδι στις επιθυμίες. Σε όλα τα ουσιαστικά και ανούσια που συνθέτουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Ένα ταξίδι στην ιεράρχηση των επιθυμιών, των προσδοκιών μας από τον εαυτό μας και τους άλλους.

Μια κλιμακωτή ιστορία, που μου θύμισε πολύ την ιστορία με το βάζο που πρέπει να γεμίσεις με τις πέτρες, τα χαλίκια και τελικά την άμμο. Και που αν αρχίσεις από την άμμο θα αφήσεις έξω όλα τα υπέροχα, σημαντικά δώρα της ζωής, αυτά που τείνουμε να θεωρούμε αυτονόητα, αλλά δεν είναι, και θα γεμίζεις την καρδιά σου με μικρές ασήμαντες έγνοιες ή μικρές χαριτωμένες λεπτομέρειες, που όμως δεν κρίνουν την πληρότητα μιας ζωής.

Η Φραφανέλα θα γυρίσει το βάζο της ζωής της ανάποδα, θα κοιτάξει ξανά τον εαυτό της και τον κόσμο στα μάτια, και θα επαναπροσδιορίσει της προτεραιότητες, θα μετρήσει από την αρχή τις ευλογίες της. Και ως δια μαγείας, η ευγνωμοσύνη για τα μικρά και αυτονόητα θα φέρει μεγαλύτερη πληρότητα στη ζωή της, θα της χαρίσει ακόμα και αυτό το μικρό ροζ τσιμπιδάκι που έγινε από την αρχή η αφορμή της δυστυχίας της. Γιατί τα πράγματα δεν τα βλέπουμε όπως είναι, αλλά όπως εμείς είμαστε. Και η ευτυχία είναι επιλογή. Η ευγνωμοσύνη είναι επιλογή. Η αγάπη είναι επιλογή. Κι αν αφήσεις δρόμο στη χαρά, η χαρά θα σε βρει. Γιατί εσύ θα είσαι ικανός να την ανακαλύψεις γύρω σου και μέσα σου.

Συγγραφέας : Βλάχου Ελένη Κ., Δαλαμάγκας Κωνσταντίνος Ν.
Εικονογράφος : Γαλή Σοφία
Εκδόσεις: Πατάκη

Σχόλια