Αν ήμουν βιβλίο

Μια εξομολόγηση. Μια βαθιά ματιά στην ψυχή ενός βιβλίου. 
Ποιος μιλά, μας είναι άγνωστο. Η αντρική φιγούρα που υπάρχει σε αρκετές από τις σελίδες του βιβλίου, εξυπηρετεί περισσότερο την εικονογράφηση και λίγότερο την αφήγηση καθ΄αυτή.
Το υποκείμενο του "ήμουν", μπορεί να είναι οτιδήποτε. Οποιοσδήποτε. Οποιοσδήποτε και οτιδήποτε ονειρεύεται να ήταν ή να γίνει βιβλίο. Ας φανταστούμε ένα δέντρο να μιλάει, μια σελίδα χαρτί, ένα χαρτόκουτο που πάει για ανακύκλωση ή ένα βιβλιοθηκάριο, ένα παιδί, έναν δάσκαλο, έναν συγγραφέα...οποιονδήποτε αγαπά το βιβλίο!
Ο φανταστικός λοιπόν αφηγητής, μας μιλά για το βιβλίο. Για τη θέση του, για το που θα ήθελε να ανήκει, για τα μυστικά που μοιράζεται με εκείνους που σκύβουν μέσα του, για την εγγενή ανάγκη του να μοιραστεί. Για τις περιπέτειες και τους φανταστικούς κόσμους που κρύβει, για τα ταξίδια και τις ονειροπολήσεις που γεννά. Για τη συντροφικότητα και την εμπιστοσύνη που τρέφει, για το παρόν και το μέλλον που ανοίγεται μπροστά του. Για ό,τι μένει ίδιο μέσα στο χρόνο και για το χρόνο που τα αλλάζει όλα. Για την μαγεία και τη μουσική που φτιάχνει, για την ποίηση και τη φαντασία που καλλιεργεί, για την ελευθερία που επιδιώκει και την προκατάληψη που πολεμά . Για τους φόβους που το βασανίζουν και τα όνειρα που του δίνουν ορμή. Για τη δύναμή του τελικά να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. 
Όποιος αγαπά τα βιβλία, σίγουρα θα λατρέψει και αυτό. Ένα καταπληκτικό, κατά κάποιο τρόπο, διαδραστικό βιβλίο, αφού η συγγραφή του δεν τελειώνει στις συγκεκριμένες σελίδες. Κάθε ένας, κάθε αναγνώστης μπορεί να προσθέσει τη δική του "ευχή", τη δική του επιθυμία, να μας δείξει τον τρόπο που εκείνος ζει το βιβλίο, να μας διηγηθεί την προσωπική του περιπέτεια ανάγνωσης. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο, ένα εξαιρετικό εργαλείο καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας μέσα στην τάξη, αλλά και στο σπίτι.
Συγγραφέας: Jose Jorge Letria
Εικονογράφος:Andre Letria
Μετάφραση: Ελένη Δουκάκη
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο



Σχόλια