Είμαι σκέτο παιδί

Αγαπώ πολύ τον τρόπο που γράφει η Ιωάννα Μπαμπέτα, το χιούμορ της, τον τρόπο που κατορθώνει να προσεγγίσει τον κόσμο των παιδιών και να μεταφέρει κι εμάς εκεί.  Αγαπώ όμως πολύ και τα θέματα που διαλέγει να μας μιλήσει. Καθημερινά, απλά, από εκείνα που ίσως περνούν απαρατήρητα, μα δεν ξεφεύγουν από τις ευαίσθητες κεραίες μιας τόσο ταλαντούχας συγγραφέως και μάλιστα μαμάς!
Το νέο της βιβλίο έχει πρωταγωνιστή τον μικρό Νικόλα, ένα επτάχρονο αγόρι που μας διηγείται διάφορα μικρά, αστεία, περιστατικά από την καθημερινή του ζωή που....τον μπερδεύουν
Και αλήθεια, πόσες φορές δεν έχουμε φέρει και τα παιδιά μας στην θέση το μικρού Νικόλα; Ή πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί στη θέση των γονιών του; Εξηγούμε.
Πόσες φορές δεν έχουμε κάνει τα παιδιά μας να αισθάνονται "μεγάλα παιδιά" και πόσες άλλες δεν τους φερόμαστε σαν να είναι μωρά. Και με πόσο ουσιαστικό τρόπο το συνειδητοποιούμε, διαβάζοντας την ιστορία της Ιωάννας. Νομίζω ότι το βιβλίο της γράφτηκε για εμάς τους γονείς. Εμάς, που από τη μια βιαζόμαστε να μεγαλώσουν και απ' την άλλη διστάζουμε να τα αφήσουμε να φύγουν από την αγκαλιά μας.
Τα αντιφατικά συναισθήματα που  προκαλεί στα παιδιά αυτή η στάση, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, η αμφιβολία και διστακτικότητα που καλλιεργείται, σίγουρα δεν βοηθούν την αυτοεκτίμηση τους.

"Είμαι σκέτο παιδί" θα αναφωνήσει ο μικρός Νικόλας και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Με μολύβι και χαρτί, με χιούμορ και αφέλεια, θα γράψει όλα όσα συνθέτουν την παιδική του ηλικία, όλα όσα μπορεί και δεν μπορεί να κάνει, όλα τα γλυκά πείσματα και τις μικρές απροσεξίες, τα κατορθώματα και τις χαρές που γεμίζουν τη ζωή ενός παιδιού.

Και καλά θα κάνουμε εμείς οι μεγάλοι να τον ακούσουμε!

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Εκδόσεις: Πατάκη

Σχόλια