Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο.

Η αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, αποτελεί ύμνο στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και δόξα στο φιλοπερίεργο πνεύμα.
Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, είναι η συγκλονιστική ιστορία ενός εφήβου από το Μαλάουι της Αφρικής , που κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, κόντρα στη φτώχεια, στην πείνα, στην έλλειψη εκπαίδευσης, στην έλλειψη πόρων, κατάφερε κάτι παραπάνω από το να φτιάξει από το μηδέν μια ανεμογεννήτρια και να φέρει τον ηλεκτρισμό στο πατρικό του σπίτι: κατάφερε να φωτίσει τις ζωές των ανθρώπων γύρω του, να γίνει ο ίδιος φωτεινό παράδειγμα και να δώσει έμπνευση σε χιλιάδες παιδιά ανά τον κόσμο που δοκιμάζονται, να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους.
Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά κάποια επιστημονικά εγχειρίδια από τη βιβλιοθήκη του σχολείου του, του σχολείου που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, αναζητώντας στα σκουπίδια τα εργαλεία και τα εξαρτήματα που θα του επέτρεπαν να πραγματοποιήσει το σχέδιο του, κι έχοντας στο πλευρό του καλούς φίλους και την οικογένεια του, και φυσικά αστείρευτο κουράγιο, κατάφερε να φέρει σε πέρας την εφεύρεσή του και να αλλάξει τη μοίρα του, αλλά και την τύχη των ανθρώπων γύρω του.
Η ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, είναι ο αντίποδας της παθητικής, μοιρολατρικής θέασης της ζωής. Είναι η κατάργηση των δικαιολογιών ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες, μέσα, πόροι, δρόμος να απλώσει κάποιος τα όνειρα του και αποδεικνύει περίτρανα την πενία των σύγχρονων κοινωνιών, που μέσα σε ένα περιβάλλον υπερπροσφοράς και υπερκατανάλωσης, αδυνατούν να δώσουν δημιουργικές διεξόδους στους νέους. Είναι όμως και ένα ύμνος στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης των νέων και κάθε ανθρώπου, που κόντρα στο ρεύμα, τις κακουχίες, τις αντιξοότητες, αποφασίζει να παλέψει γιατί έχει ένα όνειρο. Κι αν το όνειρο το φτιάχνει η ανάγκη, με τον ίδιο τρόπο που τον πόθο τον καλλιεργεί η απόσταση, τότε η ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, μας μαθαίνει πως να κάνουμε τις ανάγκες εφαλτήριο και τον πόθο καύσιμο να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τον καλύτερο μας εαυτό. 
Η ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, είναι τόσο συναρπαστική, όσο μόνο η αληθινή ζωή μπορεί να γίνει!

Συγγραφέας: Kamkwamba William - Mealer Bryan
Εικονογράφος: Hymas Anna
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος


Σχόλια