To oυφάκι

Όχι, αυτό το βιβλίο δεν μιλάει για ούφο και εξωγήινους. Αντίθετα μιλάει για κάτι πολύ-πολύ κοντινό μας, τόσο κοντινό που το κουβαλάμε μέσα μας. Μιλάει για το άγχος και όλα τα μεγάλα “ουφ” και τα “ουφ-άκια” που βγάζουμε καθημερινά.
Ο Μάνος, ο ήρωας της ιστορίας μας, είναι ένα οχτάχρονο παιδί που αγχώνεται πολύ, ανησυχεί υπερβολικά για όλα, και βγάζει συνεχώς μικρά ουφάκια από το στήθος του.
Ευτυχώς η μαμά του είναι μάγισσα, εξολοθρεύτρια μικρών και μεγάλων ουφ. Τα πιάνει στα χέρια της, τα πετάει κάτω και το πατάει μέχρι να τα εξαφανίσει.
Και ο Μάνος νιώθει καλά όταν η μαμά του το κάνει αυτό. Ώσπου ένα βράδυ ένα μικρό μικρούτσικο ουφάκι κάνει την εμφάνιση του και προς μεγάλη έκπληξη του Μάνου δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο τον κάνει να αισθάνεται. Το ουφάκι θα του μιλήσει για τον ανελέητο πόλεμο που έχουν μεταξύ τους τα ουφάκια, τα τσιτόνια και τα γιολίδια. Τα τσιτόνια που αγχώνουν τους ανθρώπους χωρίς λόγο και τα γιολίδια που τους κάνουν να αδιαφορούν για όλα. Αντίθετα το άγχος που φέρνουν τα ουφάκια είναι χρήσιμο “εφόσον σε κάνει να σκέφτεσαι καθαρά, να εξετάζεις τα αληθινά σου αισθήματα και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Ίσως καλά καλά να μην είναι άγχος, αλλά ένα κομμάτι απ΄τη σοφία που κερδίζουμε όσο ζούμε και μαθαίνουμε.”
Μια καταπληκτική ιστορία από τον Αύγουστο Κορτώ, για ένα θέμα που ταλαιπωρεί μεγάλους και μικρούς και που το πραγματεύεται με τόσο γλυκό τρόπο, που μας κάνει να βλέπουμε πια με άλλο μάτι όλα τα μικρά και μεγάλα ουφ που ξεφυσάμε κάθε μέρα.
Μια ιστορία για τους παράλογους φόβους, τα ασήμαντα άγχη, αλλά και τις λογικές ανησυχίες, που γεμίζουν τη ζωή μας και τον τρόπο να τα ξεχωρίσουμε και να τα διαχειριστούμε.

Μια ιστορία για την αγάπη των σημαντικών ανθρώπων στη ζωής μας. Την αγάπη που μας δίνουν και την αγάπη που δίνουμε και που μπορεί να γίνει ασπίδα που κρατά μακριά όλους τις παράλογες ανησυχίες που μας ταλαιπωρούν. 

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Εικονογράφος: Πέρσα Ζαχαριά
Εκδόσεις: Πατάκη

Σχόλια