Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί

Ίσως το ωραιότερο βιβλίο που διάβασα φέτος.
Όλη η μεταμορφωτική, καταλυτική, απελευθερωτική δύναμη του έρωτα δοσμένη μέσα σε 353 λέξεις. Όλη η ομορφιά του να νιώθεις ερωτευμένος και πρώτος από όλους να απολαμβάνεις εσύ ο ίδιος την ομορφιά των συναισθημάτων σου. Χωρίς τίποτα να ζητάς από το αγαπώμενο πρόσωπο. Να είσαι ερωτευμένος με όλη την ομορφιά, την συγκίνηση, την έκπληξη που προκαλεί στην δική σου ύπραξη αυτό το μοναδικό συναίσθημα. Να μεταμορφώνεσαι για χάρη κάποιου άλλου, και από την μεταμόρφωση ετούτη να βγαίνει στο φως το πιο αληθινό σου πρόσωπο.
Το βιβλίο "Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί" είναι μια πραγματεία για τον έρωτα. Τον έρωτα που βιώνεται, πρώτα σαν απόσταση, μετά σαν παρατήρηση, έπειτα σαν μεταμόρφωση του εαυτού και τέλος σαν το ευτυχές συναπάντημα δύο ανθρώπων, που με τη δική τους θέληση, σμίγουν σε ένα αγκάλιασμα που εξυψώνει και απελευθερώνει.
Παρατήρηση, καρτερικότητα, μοναξιά, αλλαγή, μεταμόρφωση, όλα αυτά τα απαραίτητα, μα τόσο παραγκωνισμένα σήμερα σημεία της πορείας μας προς τον έρωτα.
Και τόσο αβίαστα μου ήρθε στο μυαλό η επιστολή του Ρίλκε στο "Γράμματα σε ενα νέο ποιητή" που περιγράφει ακριβώς το πως θα έπρεπε και πως στην πραγματικότητα βιώνουν οι νέοι τον έρωτα.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τούτο το βιβλίο, να εξηγήσεις στους νεαρούς εφήβους που έχουν τα πρώτα τους ερωτικά σκιρτήματα, τι σημαίνει ερωτεύομαι. Πόσο νοιάξιμο, πόση φροντιδα, πόση τρυφερότητα, πόση ευγένεια και πόση ελευθερία, έχει ο έρωτας, όταν δεν είναι πόθος βιαστικός, άτσαλο σμίξιμο, και φόβος απώλειας του άλλου. Και κυρίως πόση άσκηση στην καρτερικότητα, πόση μοναξιά, πόση γενναιοδωρία χρειάζεται για να τον δεχτείς. Και πόση απόσταση. Την απαραίτητη απόσταση που χρειάζεται να πάρεις από οτιδήποτε θες να πλησιάσεις. Γιατί όταν δεν υπάρχει απόσταση στο πλησίασμα, τότε το συναπάντημα δεν είναι έρωτας, είναι τρακάρισμα. Με θύματα τις περισσότερες φορές.

Εύχομαι όλοι μας, να αξιωθούμε κάποτε να μεταμορφωθούμε σε πουλιά για χάρη κάποιου άλλου, μα και να γίνουμε άξιοι κάποιος να μεταμορφωθεί για τη δική μας χάρη.

Συγγραφέας: Ινγκριντ Σάμερ
Εικονογράφος: Γκουρίντι
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη

Σχόλια