Ο τρελός του χωριού

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στα παιδιά, στους αγίους και στους ποιητές. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στους “τρελούς”, εκείνους που σε πείσμα της λογικής, της ευκολίας, και των προσδοκιών των άλλων, ακολουθούν το δρόμο της καρδιάς τους και μας οδηγούν στο ξέφωτο της ελπίδας.
Για έναν τέτοιο τρελό, μια τέτοια όμορφη ιστορία θα μας διηγηθεί στο νέο της βιβλίο η Βασιλική Νευροκολπή. Μια ιστορία που παίρνει αφορμή από πραγματικά γεγονότα.

Στην ιστορία μας ο ήρωας ονομάζεται Ευδόκιμος. Και είναι αποφασισμένος να τα βάλει με το Θεριό. Το τρομερό βουνό που χωρίζει το χωριό του από την πολιτεία, που χωρίζει τη χέρσα γη από την εύφορη, τους φτωχούς από τους πλούσιους, την αρρώστια από την υγεία, την σιωπή από τα όνειρα. Οπλισμένος με ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, πίστη στο Θεό και αγάπη για τον άνθρωπο, θα καταφέρει με σκληρή δουλειά να δαμάσει το Θεριό. Όχι να το κυριεύσει με τη βία, μα σιγά και όμορφα, σχεδόν με την άδεια του να το εξημερώσει. Να ανοίξει δρόμο εκεί που οι άλλοι έβλεπαν μόνο εμπόδια.

Η ιστορία του Ευδόκιμου, του Ντασράτ Μαντζι,  και κάθε τρελού που πήγε τον κόσμο ένα βήμα παραπέρα, που αντί για "όχι", είπε "γιατί όχι", και έκανε τη ζωή των ανθρώπων λίγο πιο εύκολη, που της έδωσε μια νέα προοπτική, είναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι η απόδειξη ότι "ούκ έπ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος". Δεν αρκεί πράγματι μια στείρα επιβίωση, μια ζωή χωρίς ελπίδα, χωρίς το όνειρο ενός πιο όμορφου αύριο για να καταστεί βιωτή η ζωή του ανθρώπου. Γιατί όπως λέει και ο Ευδόκιμος στην ιστορία, "το σώμα μεγαλώνει με γάλα, αλλά η ψυχή μεγαλώνει με όνειρα".

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος του Ευδόκιμου. Δεν είναι χωρίς ρίσκο, χωρίς κίνδυνο, χωρίς πόνο. Αλλά είναι ακριβώς αυτά που πολλαπλασιάζουν την χαρά, τρανώνουν την πίστη και φωτίζουν το μέλλον εκείνων που ακολουθούν.
Μια ιστορία έμπνευση για όλους μας!

Συγγραφέας:Βασιλική Νευροκοπλή
Εικονογράφος: Διονύσιος Θάνος
Εκδόσεις: Λιβάνη





Σχόλια