Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα

H πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα και ένα από τα πιο σπουδαία βιβλία της Ιωάννας Μπαμπέτα, κατά τη γνώμη μου.
Σπουδαίο, όχι μόνο για την λιτή, εύστοχη γλώσσα του, που για μια ακόμη φορά καταφέρνει με μαεστρία να προσεγγίσει την παιδική ψυχή, αλλά κυρίως για το θέμα που καταπιάνεται:
το άγχος που φορτώνουμε οι σημερινοί γονείς τα παιδιά μας να αριστεύουν σε ό,τι κάνουν, και κάνουν πολλά!
Αφηγητής της ιστορίας μας ο Πάτροκλος, ο επιστήθιος φίλος του Αχιλλέα. Όπου Πάτροκλος, ο σκύλος της οικογένειας και Αχιλλέας το μοναχοπαίδι της. Μαμά, μπαμπάς, παππούς και γιαγιά, συμπληρώνουν το οικογενειακό κάδρο. Ο Αχιλλέας στο επίκεντρο φυσικά. Πρώτος σε όλα! Ένα παιδί που διαβάζει και ασκείται συνεχώς για να μπορούν να χαρούν η μαμά και ο μπαμπάς με τις πρωτιές του, να φουσκώσουν από περηφάνια ο παππούς και η γιαγιά.
Πόσα παιδιά δεν ζουν τη ζωή του Αχιλλέα...Δεν σέρνονται από δραστηριότητα σε δραστηριότητα, στο κυνήγι ενός λαμπρού μέλλοντος που τρώει το παρόν τους. Πόσα παιδιά δεν μεγαλώνουν αναρωτώμενα που πήγε, πως πέρασε, η παιδική τους ηλικία.
Πέραν του προφανούς στόχου της συγγραφέως να καταδείξει μέσα από την ιστορία της την ανάγκη να μπορούν τα παιδιά να συμφιλιωθούν με την προοπτική, αλλά και το γεγονός της ήττας και να μπορούν να δέχονται με αξιοπρέπεια και χωρίς απελπισία το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, θα σταθώ στον αθέατο πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας που είναι η μητέρα.
Μια μητέρα που, όπως όλες μας φυσικά, θέλει το καλύτερο για το παιδί της. Μια μητέρα που μεθοδικά ενσταλάζει στην ψυχή του τον πόθο, που εδώ γίνεται πάθος, για τη νίκη, για την πρωτιά, με όποιο κόστος για το παιδί της. Μια μητέρα που δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν αφουγκράζεται ούτε τους ψιθύρους των γύρω της, ούτε τις ανάγκες του παιδιού της, το άγχος, τη μοναξιά, την ανάγκη για φιλία.Μια μητέρα που μεταφράζει την αγάπη της για το παιδί της σε ασφυκτική πίεση για μέγιστες επιδόσεις, πάντα για το καλό του.
Αν και η συγγραφέας σκιαγραφεί μόνο με μικρές φράσεις και υπονοούμενα το πρόσωπο της μητέρας, εντούτοις, η δύναμη που αυτό ασκεί μέσα στην ιστορία είναι καταλυτική. Εντύπωση επίσης προκαλεί η σιωπή των γύρω της...του πατέρα, των παππούδων, που μοιάζουν ανήμποροι να εναντιωθούν στη θέλησή της...Πόσα πολλά, πόσο σημαντικά, πόσο σπουδαία πράγματα μπορούν να ειπωθούν στις λιγοστές σελίδες ενός καλογραμμένου παιδικού βιβλίου. Πόσοι γονείς δεν θα αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας σε αυτές...
Δεν ξέρω πράγματι ποια νίκη του Αχιλλέα είναι πιο σημαντική: που κατάφερε να αποδεχτεί τη δεύτερη θέση με τη σπουδαιότητα που της αξίζει, ή που κατάφερε να κάνει την μαμά του να καταλάβει ότι είναι η μητέρα προορισμένη να αγαπά χωρίς όρους και συγκρίσεις και όχι προπονητής ενός μαθητή ολυμπιακών επιδόσεων. Ένα σπουδαίο βιβλίο για όλους τους γονείς!

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο



Σχόλια